Urheilu Forssa

Hyvä vauhti päälle, mutta järki pidettävä matkassa – 24 tunnin kisassa on otettava huomioon majavatkin

Jokioislainen Mika Talvisilta hakee ehjää suoritusta ja hyvää sijoitusta rogainingin EM-kisoista Latviasta.
Mika Talvisilta on kuntoutunut jalkavaivoista. Maltti on silti valttia vauhdinjaossa pitkässä 24 tunnin kisassa. Kuva: Tapio Tuomela
Mika Talvisilta on kuntoutunut jalkavaivoista. Maltti on silti valttia vauhdinjaossa pitkässä 24 tunnin kisassa. Kuva: Tapio Tuomela

Mika Talvisilta pääsee Latviassa käytäviin rogainingin EM-kisoihin hyvässä kunnossa, vaikka jalkapöydän rasitusmurtuma rajoitti pitkään harjoittelua. Jokioislaisella Talvisillalla on espoolaisen parinsa Janne Snällmanin kanssa tavoitteena tehdä ehjä ja nousujohteinen suoritus 24 tunnin kisaan.

– Sijoitus on aika korkealla, jos saamme sellaisen kisan kuin toivomme, Talvisilta kertoo.

Talvisilta on ollut Snällmanin kanssa EM-tasolla parhaimmillaan neljäntenä. Joukkue kisaa MV- eli yli nelikymppisten veteraanien sarjassa.

49-vuotias Talvisilta innostui viime kesänä kilpailemaan ja treenaamaan liikaa, mikä toi ikävän rasitusmurtuman.

– Se vaivasi jo viime vuonna, mutta kun lajiin kuuluu tietty kivunsietäminen, menin lääkäriin vasta maaliskuussa. Olisi kannattanut mennä aiemmin, Talvisilta toteaa nyt.

Korvaavalla kuntoon

Treenit oli diagnoosin jälkeen pakko pistää uusiksi ja karsia juoksua. Pyöräilyllä, rullaluistelulla ja pitkillä kävelylenkeillä jalka parani ja kuntokin saatiin riittävän hyvälle tasolle, jotta EM-kisoista voi odottaa kunnon tulosta.

Talvisillan ja Snällmanin kemiat toimivat hyvin yhteen. Jos matkan varrella tulee virhe, sitä ei jäädä murehtimaan, vaan tilanne nollataan ja kisa jatkuu ilman eripuraa. Analyysin aika on myöhemmin kisan jälkeen.

Molemmilla on myös omat vahvuutensa, jotka hyödyttävät joukkuetta kisassa.

– Jannella on erinomainen avaruudellinen hahmotuskyky. Hän vastaa pitkälti reitin suunnittelusta.

Majavista yllätysmomentti

Latvian Tukumsissa reilun kahden viikon päästä käytävissä kisoissa kaksikko lähtee tekemään 105–120 kilometrin lenkkiä. Vauhdinjako pidetään maltillisena, jotta tossu liikkuu 24 tunnin kilpailun viimeisinäkin tunteina.

– Emme aio juosta jalkoja altamme heti ensimmäisillä kilometreillä. Tavoitteena on edetä koko kisa-aika ilman istuskelutaukoja.

Maasto Riikan lounaispuolella on haastavaa, vaikka nyt ei Espanjan ja Ukrainan kisojen tapaan suunnistetakaan vuoristossa. Oman lisämausteensa tuovat yllättäen majavat.

– Siellä suunnistetaan aika paljon suolla. Jos siellä on majavia, voi kartassa olevasta suosta olla tullut lampi tai sitten lammesta suo, riippuen siitä, missä vaiheessa patojen rakentaminen on. Varoa pitää myös majavien jyrsimiä teräviä keppejä, Talvisilta kertoo.

Muistoja Pyreneiltä

Talvisilta on harrastanut suunnistuskykyä, reitin suunnittelutaitoa ja kestävyyttä vaativaa rogainingia kymmenen vuotta.

– Kyllä tämän lajin harrastajia yhdistää rakkaus luontoon, hän toteaa.

Vaikka kisassa edetään tosissaan, myös luonnosta ehtii nauttia vuorokauden mittaisen koitoksen aikana.

– Parhaita hetkiä ovat usein auringonlaskut ja -nousut. Muistan Pyreneiltä tilanteen, kun illalla alas laaksoon paistoi aurinko ja me katsoimme sitä sateessa 2000 metrin korkeudelta vuorelta. Valossa kylpevä laakso oli kuin kuva suoraan lapsuuden View-Masterista. FL

Lue myös: Kilpaile tai nautiskele vain luonnosta

MM-kisat ensi vuoteen, EM-kisat Latviassa

Rogainingin kaltaisia kilpailuja on järjestetty ainakin 1900-luvun alkupuolelta saakka. Omaksi lajiksi rogaining muodostui Australiassa 1900-luvun lopulla.

Rogaining on pistesuunnistusta. Kilpailija/joukkueet keräävät mahdollisimman paljon pisteitä käymällä eriarvoisilla rasteilla haluamassaan järjestyksessä määräajan kuluessa.

Kisa alkaa suunnittelujaksolla, jonka aikana joukkueet miettivät, mitkä rastit heidän kannattaa kiertää ja missä järjestyksessä.

On kestävyyslaji, niin sanottu perusmatka kestää 24 tuntia. Useimmiten kilpailut kestävät kuitenkin 3–8 tuntia.

Laji rantautui Suomeen 2000-luvun alussa.

Koronan takia

siirrettiin Kaliforniaan myönnetyt MM-kisat ensi vuoteen.

Latvian EM-kisat piti järjestää alkukesällä, mutta ne käydäänkin 22.–23. elokuuta.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic