Urheilu

Iivo Niskanen tähyää kisojen kolmanteen mitaliinsa, tarjoaa Joni Mäelle saumaa hauisten pullisteluun

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski hiihtävät ensi kertaa parina arvokisojen pariviestissä: "Meillä on vain voitettavaa"
Iivo Niskaselle avautuu keskiviikkona sauma Pekingin talviolympialaisten kolmanteen mitaliin. Lehtikuva/Markku Ulander

Iivo Niskaselle avautuu keskiviikkona sauma Pekingin talviolympialaisten kolmanteen mitaliin. Pariviestissä Niskasen on saatava apua Joni Mäeltä, mutta luottamus ankkurina hiihtävään Mäkeen on kohdallaan.

–  Jonilla on komeat hauikset. Jospa se pullistelee niitä huomenna, kuten Oberin kilpailuissa, Niskanen muisteli viime talven MM-lumia hiihtäjien etäinfossa.

–  Yritän hoitaa oman ruutuni ja tarjota Jonille paikan, Niskanen ennakoi ja piti perinteisen hiihtotavan sprinttilatua miehille varsin helppona.

Mäki voitti viime talvena pariviestin MM-hopeaa Oberstdorfissa Ristomatti Hakolan kanssa. Silloin hiihtotapa oli vapaa, ja Mäki pääsi näyttämään kirikykyään ohittamalla loppusuoralla Venäjän kiritykin Gleb Retivihin.

–  Pariviesti on ollut minulle aika vahva matka. Voin lähteä huomiseen levollisena, Mäki sanoi.

Hän arvioi rehdisti, ettei ollut Suomen joukkueessa ennakkoon ykkösvalinta Niskasen tukimieheksi, mutta Hakolan koko kauden kestäneet vaikeudet vaihtoivat vastuunkantajaa.

Jotta mitalitaisteluun pääsee, ennen kymmenen joukkueen finaalia suomalaisten on selvitettävä alkuerä ilman kaatumisia tai välinerikkoja.

Kovinta vastusta voinee odottaa Venäjän olympiakomitean parilta Aleksandr Bolshunov-Aleksandr Terentjev ja Norjan kaksikolta Erik Valnes-Johannes Hösflot Kläbo. Mitalitaisteluun on silti tyrkyllä useita joukkueita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski kilpailevat arvokisojen pariviestissä vasta ensi kertaa yhdessä.
Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski kilpailevat arvokisojen pariviestissä vasta ensi kertaa yhdessä. Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski kilpailevat arvokisojen pariviestissä vasta ensi kertaa yhdessä. Lehtikuva/Emmi Korhonen

Unelmapari viimein yhdessä

Naisten pariviestiin Suomi asettaa odotetusti maan naishiihdon tämän hetken kovimmat tähdet. Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski kilpailevat arvokisojen pariviestissä vasta ensi kertaa yhdessä. Vuonna 2019 Seefeldin MM-kisoissa yritys kariutui Niskasen sairastumiseen.

–  Mukava päästä hiihtämään nyt Kristan kanssa. Olemme molemmat kovassa kunnossa, Niskanen tuumasi.

Sen he todistivat viime viikolla voittamalla mitalin naiseen perinteisen hiihtotavan 10 kilometriltä, kun Niskanen oli toinen ja Pärmäkoski kolmas.

Zhangjiakoussa he ovat vahva pari, mutta Pärmäkoski toppuutteli mitaliodotuksia.

–  Me emme ole ennakkosuosikkeja, meillä on vain voitettavaa, Pärmäkoski sanoi, mutta myönsi, että hidas latu voi toimia suomalaisten eduksi, koska raskaassa kisassa sprintterit eivät pääse juhlimaan nopeudellaan.

Ennakkosuosikeista Ruotsi kisaa kahden sprinttimitalistin voimin, sillä viestiä vievät Pärmäkosken 4×5 kilometrin kisan ankkurina kepittänyt Jonna Sundling ja Maja Dahlqvist. Norjalla hiihtävät Tiril Udnes Weng ja Maiken Caspersen Falla, Venäjän olympiakomitealla Julia Stupak ja Natalia Neprjajeva.

Pariviestit aikaistuvat Zhangjiakoussa kovan pakkasen takia. Päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan finaalien aikaan on silti odotettavissa noin 15 asteen pakkanen. Iivo Niskasen mukaan kylmyys ei haittaa suomalaisia.

–  Olemme tottuneet pakkasiin. Rukalla olen säästellyt kylmässä keuhkoja, mutta nyt ollaan kauden pääkisoissa, Niskanen korosti.

Uusimmat

Fingerpori

comic