Urheilu Lounais-Häme

Iloista mitalisadetta turha odottaa Tokiosta – Jo olympialaisiin pääsy on urheilijalta huippusuoritus

Yllätykset mahdollisia, mutta valmentajat ovat tyytyväisiä, jos Suomi saa yhdenkin mitalin olympialaisista.
Valmentajat Kari Pihkanen (yllä), Ari Ketola (alla) ja Ville Into muistuttavat kilpailun kovuudesta ja ovat tyytyväisiä, jos yksikin Suomen joukkueen urheilijoista venyy mitaleille. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kari Pihkanen toivoo Suomen pysyvän mitalikannassa Tokiossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomelle ei ole luvassa mitalisadetta Tokion olympialaisista, vaikka Eetu Kallioinen olikin lähellä yllätystä skeetissä. Mitalit ovat tiukassa ja vaativat urheilijoilta huippuonnistumisia niin Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen kuin paikallisten valmentajienkin mukaan.

–  On pakko myöntää, että isoista kokonaisuuksista eniten huolta aiheuttaa kesäolympiamenestys. Meillä on vähän näytönpaikka siitä, että olemme yhä olemassa myös kesäolympialaisten yksilöurheilussa ja pystymme menestymään, Lehtimäki totesi muutama päivä sitten STT:lle.

Pitkän linjan valmentaja Ari Ketola on iloinen jos Suomi saa Tokiosta yhdenkin mitalin. Edellisissä kesäolympialaisissa, Rion vuoden 2016 kisoissa Suomen mitalitilin jatkuminen oli nyrkkeilijä MIra Potkosen pronssin varassa.

– Kyllä nyt luulen, että mitalit ovat tiukassa. Jos yksikin tulee, niin hyvä on. Potkosella on mitalimahdollisuuksia nyrkkeilyssä, samoin painijoilla. Ja ainahan joku voi yllättää, Ketola sanoo.

Yhteen mitaliin uskoo myös Someron Esan kivikovan moukaritallin vetäjä Kari Pihkanen.

– Toivon, että jostain lajista sen yhden mitalin saisimme. Skeittauksessa se voi olla lähellä, Pihkanen sanoo viitaten Suomea edustavaan skeittitähteen Lizzie Armantoon.

Salibandyjoukkue Forssan Suupparien päävalmentaja Ville Into seuraa kisoja netistä ja televisiosta. Hän uskoo suomalaisilla olevan mahdollisuuksia hyviin sijoihin, vaikka mitalit eivät irtoa helposti.

– Uskon niin, että kun suomalainen lähtee kisoihin, hän on kunnossa. Jos ei olympialaisissa venytä, niin missä sitten? Into toteaa.

Kyseenalaista rappausta

Forssan Salamassa pitkään vaikuttanut Ketola kertoo seuraavansa olympiakisoja varsin tarkkaan, vaikka aikaeron takia kisat käydäänkin suomalaisittain hieman hankalaan aikaan.

– Oman taustan takia tietysti yleisurheilu kiinnostaa, mutta toki seuraan muitakin lajeja, sellaisia joita näkee harvemmin olympialaisten ulkopuolella, kestävyysjuoksijoita ja monen muun lajin urheilijoita valmentava Ketola kertoo.

Ketola harmittaa urheilijoiden mollaaminen sosiaalisessa mediassa. Ellei urheilija tuo olympialaisista mitalia, hänet leimataan helposti kisaturistiksi, joka on vain nauttimassa kisatunnelmasta veronmaksajien rajoilla.

Rapaa tulee liian helposti niskaan.

– Kyllä minä toivoisin, että olympialaisiin valittuja urheilijoita kunnioitettaisiin enemmän. Se kuka pystyy rajan tekemään ja tulee valituksi olympialaisiin, on jo todella korkean kansainvälisen tason urheilija, vaikka itse kisoista ei menestystä tulisikaan. Kilpailu on nykyään todella kovaa, sinne ei pääse kuin parhaat urheilijat, Ketola muistuttaa.

Ari Ketolan mukaan urjalalainen Aleksi Ojala on huippukunnossa. KUVA: Lassi Puhtimäki

Yllättääkö Ojala?

Ketolan lempilajissa yleisurheilussa ei Suomelle mitalia povata. Ihan mahdottomuus ei mitali sinivalkoisille kuitenkaan ole.

– Pistesijatkin ovat kortilla. Täytyy kuitenkin sanoa, että kolmiloikkaaja Salmisen Senni on todella kovassa kunnossa. Jos Senni vaan saa askeleet sopimaan, voi hän nousta todella korkealle, jopa mitaleille asti.

Ketola uskoo myös, että urjalalaisella kilpakävelijällä Aleksi Ojalalla on mahdollisuudet 50 kilometrillä pisteisjoille asti.

– Aleksi on todella kovassa kunnossa. Olen keskustelut Aleksin valmentajan Rannan Vellun kanssa ja tiedän, että Aleksi on testeissä pistänyt kaikki ennätyksensä uusiksi. Kävely on kuitenkin herkka laji, kun tuomaritkin heiluttelevat helposti laikkoja. Jos Aleksin tekniikka toimii, eikä tuomareilla ole huomauttamista, voi hän kävellä oikein hyville sijoille.

Keskimatkoillekin Suomella on asettaa kaksi kovaa menijää, Sara Kuivisto 800 ja 1500 metrille sekä Topi Raitanen esteisiin.

– Molemmat ovat juosseet erinomaisesti, Kuivisto 1500 metrille SE:nkin. Taso maailmalla on kuitenkin hurja, jatkoon pääseminen riippuu paljon siitä, millaisen erän he saavat.

Into luottaa keihäsmiehiin ja aiturinaisiin.

– Aiturinaiset ovat kunnossa ja voivat mennä pitkälle. Keihäässä on viime vuodet ollut hiljaisempaa, mutta uskon, että keihäänheittäjämme yllättävät, Into sanoo.

Kososella hyvät hermot

Kari Pihkanen seuraa erityisen tarkasti oman tallinsa heittäjää, vasta 18-vuotiasta kisajoukkueen kuopusta Silja Kososta.

Hän ei halua kasata nuorelle heittäjälle paineita, vaikka alkukausi on sujunut hienosti. Kosonen on heittänyt tänä kesänä jo nuorten ME:n ja Euroopan mestaruuden.

– Siljalla on erittäin hyvät kilpailuhermot. Hän on yleensä parhaimmillaan tiukoissa paikoissa, Pihkanen sanoo.

Pihkanen uskoo Kososen finaalipaikkaan Tokiossa.

– Sellainen vähän päälle 70 metriä riittää loppukilpailuun. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic