Urheilu Forssa

Järvenpää voitti yhdellä jalalla Suvi-illan puolimaratonin

MM-maratonedustaja Anne-Mari Hyryläinen pysyi puolimatkaan voittajan vauhdissa.
Miesten puolimaratonin voittanut Jarkko Järvenpää antoi naisten voittajalle Anne-Mari Hyryläiselle vetoapua puoliväliin asti. Kuva: Tapio Tuomela
Miesten puolimaratonin voittanut Jarkko Järvenpää antoi naisten voittajalle Anne-Mari Hyryläiselle vetoapua puoliväliin asti. Kuva: Tapio Tuomela

Puolimaratonin viime vuoden Suomen mestari Jarkko Järvenpää nousi voittoon lauantaina myös Suvi-illan puolimaratonilla.

Tampereen Pyrintöä edustava 32-vuotias Järvenpää juoksi voittoajaksi 1.13.44.

Noin viiden sadan puolimaratoonarin joukko hajosi nopeasti kärkeä myöten. Turkulainen Jukka Kero lähti omaa vauhtiaan ja repi ennen puolta väliä jo satojen metrien eli yli minuutin eron.

Keroa seurasi kaksikkona Järvenpää ja ainoana suomalaisena ensi syksyn MM-kisojen maratonille lähtevä Anne-Mari Hyryläinen.

Kaksikkoa seurasi vielä ennen puolta väliä parin sadan metrin päässä viime vuonna kympin ja maratonin naisten Suomen mestaruudet voittanut Alisa Vainio, joka kuitenkin keskeytti toisella puolikkaalla.

Järvenpää veti sovitusti Hyryläistä puoliväliin, mutta kiristi sen jälkeen vauhtia ja tavoitti kauas karanneen Keron. Maalissa Järvenpää oli 23 sekuntia ennen Keroa, joka voitti M45-sarjan.

– Sovin lähtöviivalla Anne-Marin kanssa vetoavusta. Olisi ollut mukavampi vetää häntä vastatuuliosuudella, mutta nyt menomatka mentiin myötätuulessa. Vedin kymppiin asti, jonka jälkeen nykäisin parin kilometrin pätkän, kun Kero näytti karkaavan, kertoi Järvenpää, joka valitteli maalissa juosseensa voittoon lähes yhdellä jalalla.

– Hermo painaa selässä vasenta jalkaani niin, ettei se toimi kunnolla. Sen takia en pysty oikein asettamaan tälle vuodelle mitään tavoitteita, valitteli lauantaina jo ennen Suvi-iltaa viitosen kisapyrähdyksen Tampereellakin tehnyt juoksija.

Järvenpään puolimaratonin ennätys on kuuden vuoden takaa Hollannin kisasta 1.04.30. Hän on edustanut Suomea arvokisoissa sekä radalla 10 000 metrillä että EM-maastossa ja MM-puolimaratonilla.

Ennen tätä voittoa Järvenpää on käynyt Suvi-illassa voittamassa kympin.

 

Syksyn MM-kisojen naisten maratonille valmistautuvalle Hyryläiselle Suvi-ilta oli tämän kesän kahdesta kotimaisesta kisasta ensimmäinen. Toisen hän juoksee kolmen viikon kuluttua Nauvossa seuransa Nagu Idrottsföreningenin kisoissa 11 kilometrin lenkkinä. Tuon jälkeen Hyryläinen lähtee kuukauden korkeanpaikan leirille Ranskaan. Hän ei palaa enää Suomeen ennen MM-kisoja, vaan jatkaa kotiinsa Dubaihin, joka on melkein MM-kisapaikan Qatarin Dohan naapurissa.

Ensimmäinen Suvi-ilta oli 40-vuotiaalle Hyryläiselle mukava kokemus.

– Yleisö kannusti hienosti ja reitti oli tosi hyvä. Juoksin ensimmäisen kympin suunnitelmani mukaisesti 3.30 kilometrivauhdilla, mutta sen jälkeen vatsa alkoi vaivata, kun nesteytys ei toiminut. Romahdin lopussa rajusti, mutta tämä kävi silti hyvästä harjoituksesta, kertoi Hyryläinen, jonka viime vuonna Berliinissä juoksema puolimaratonin ennätys 1.11.04 on tämän vuosituhannen paras naisten suomalaistulos.

Vähintään yhtä suurena saavutuksena voidaan pitää sitä, että Hyryläinen kiipesi vuonna 2010 Mount Everestin huipun toisena suomalaisnaisena. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic