Urheilu Somero

Jokiniemellä riittää mitalinälkää: Kunto kohdillaan talven pääkisojen alla

Somerniemen Veikkojen kasvatti haluaa palkintopallille veteraanien Winter World Masters Gameseista.
Mäkihyppääjä Marko Jokiniemi piipahti vanhalla kotiseudullaan Somerolla. Talven päätavoitteet ovat veteraanien Winter World Masters Gameseissa ja veteraanien SM-kisoissa. Kuva: Tapio Tuomela
Mäkihyppääjä Marko Jokiniemi piipahti vanhalla kotiseudullaan Somerolla. Talven päätavoitteet ovat veteraanien Winter World Masters Gameseissa ja veteraanien SM-kisoissa. Kuva: Tapio Tuomela

Somerolaislähtöinen mäkimies Marko Jokiniemi lähtee kovin tavoittein tammikuussa käytäviin veteraanien Winter World Masters Gameseihin.

Kolmatta kertaa järjestettävät WWMG-kisat on suurin yli kolmikymppisille suunnattu talviurheilutapahtuma. Kansainvälisen Olympiakomiteankin tunnustamiin kisoihin osallistuu yli 3000 urheilijaa ympäri maailman.

10.–19. tammikuuta Itävallan Innsbruckissa käytävissä kisoissa on jaossa yli 2000 mitalia 12 eri talviurheilulajissa. Jokiniemi aikoo napata mitaleista oman osansa.

– Mitalin perässä kisoihin lähdetään. Harjoittelu on sujunut hyvin ja kunto on kohdillaan, Paimion Urheilijoita edustava Jokiniemi vakuuttaa.

 

Jokiniemi kilpailee kisoissa M40–44-sarjassa. Kitzbühelissä hypätään HS42-mäen kisa, Seefeldissä HS75-mäki ja joukkuekisa. Jokiniemi osallistuu ainakin 42 ja 75 metrin mäen kisoihin, mahdollisesti myös joukkuekisaan, mikäli menestys sitä edellyttää.

– Kunto on hyvä, kun koko kesän on harjoiteltu. Tuuliolot toivat tosin kesäharjoitteluun haasteita, sillä tuulet olivat kovimpia kymmeneen vuoteen, kertoo kesäisin pääasiassa Paimiossa ja Lahdessa hyppyharjoituksensa tehnyt Jokiniemi.

Jokiniemellä on takana noin 140 kesähyppyä. Ensimmäisen kerran lumella hän aikoo hypätä vajaan parin viikon päästä Taivalkoskella pidettävällä talvileirillä.

– Kaikki tuntuu olevan kunnossa. Nyt pitäisi saada vain lunta ja pakkasta.

 

Jokiniemi on kokenut kisakävijä, jolla on palkintokaapissaan jo yhdeksän MM-mitalia veteraanikisoista. Innsbruckin maisemissa hän ei ole aiemmin kisannut.

– Kaikki on uutta, en ole aiemmin käynyt siellä. Saa nähdä millainen paikka se on, hotelleja on ainakin paljon.

Kymmenisen vuotta sitten mäkihypyn harrastuksen uudestaan aloittanut Jokiniemi nauttii kisaamisesta ja reissuista, vaikka ne raskaita lentoineen ja kilpailuineen ovatkin. Juttua riittää tuttujen kilpakumppanien ja huoltajien kanssa.

– Kai se on jonkinlainen kilpailuvietti, joka näihin kisoihin vetää. Ja onhan tämä hyvä harrastus, joka on tuonut paljon kavereita, Jokiniemi sanoo.

 

Mäkihyppy oli vielä parikymmentä vuotta sitten vahvassa asemassa Suomessa, mutta nykyään perinteikäs laji on jyrkässä alamäessä. Menestys on edustustasolla vaatimatonta, harrastajamäärät laskussa ja mäet monin paikoin purkukunnossa. Parisen viikkoa sitten kyytiä sai Hiittenharjun hyppyri Harjavallassa.

– Aika paljon aktiivihyppääjiä on lopettanut. Osittain se on ikä, osittain elämäntilanne, on työesteitä ja perhettä. Ja osalla homma loppuu varmasti siksi, kun ei menestytä odotetusti, toteaa Jokiniemi. FL

Lupaava juniori, menestyksekäs veteraanihyppääjä

Somerolaislähtöinen mäkihyppääjä. Kilpailee 40–44-vuotiaiden sarjassa.

Aloitti mäkihypyn 5–6-vuotiaana. Edusti juniorina Somerniemen Veikkoja, nyt Paimion Urheilijoita.

Menestyi erinomaisesti nuorena, voitti muun muassa -94 SM-kultaa 16-vuotiaana 18-vuotiaiden sarjassa. On jättänyt kisassa taakseen mm. Janne Ahosen.

Valmentajina mm. isä Jukka Jokiniemi, Kari Pätäri, Mika Kojonkoski, Tapio Mikkonen.

Hyppääminen jäi armeijan jälkeen. Innostui lajista uudestaan kolmikymppisenä.

Veteraanisarjoissa erinomaista menestystä: 5 MM-kultaa, 1 MM-hopea, 3 MM-pronssia. 2 SM-kultaa, 1 SM-hopea ja 4 SM-pronssia.

Vahva ponnistaja, jonka takia hyvä pienissä mäissä.

Haluaa täydentää mitalikokoelmaansa tammikuussa Itävallassa käytävissä Winter World Masters Gameseissa.

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic