Urheilu Forssa/Riika

Jokioislais-espoolainen Lupus Extreme selvitti 24 tunnin urakan Latvian tuskapusikossa

Suot ja rakot eivät vieneet Mika Talvisillan ja Janne Snällmanin taistelutahtoa Latvian EM-rogainingissa.
Mika Talvisilta ja Janne Snällman etenemässä helpossa maastonkohdassa noin 20 tunnin kohdilla, Kuva: Mareks Galinovskis / FotoManLV
Mika Talvisilta ja Janne Snällman etenemässä helpossa maastonkohdassa noin 20 tunnin kohdilla, Kuva: Mareks Galinovskis / FotoManLV

Jokioislainen Mika Talvisilta selvisi espoolaisen parinsa Janne Snällmanin kanssa kunnialla Riikan lähellä Latviassa käydyistä rogainingin eli pistesuunnistuksen EM-kisoista.

Kaksikko oli omassa sarjassa kahdeksansia ja kokonaiskisassa 24. sijalla. Maalin asti haastavassa maastossa selvisi 239 joukkuetta.

Suomalaisjoukkueista Talvisillan ja Snällmanin Lupus Extreme oli komeasti kolmanneksi paras. Kisan voitto ja EM-kulta meni Timmo Tammemäen ja Sander Linnusin virolaisjoukkueelle La Sportivalle.

– Kisa oli ajankohtaa ajatellen erinomaisesti järjestetty, korona- ja turvallisuusasiat otettiin hyvin huomioon. Kisapaikalle tullessa jaettiin maskit ja pidettiin huolta turvaväleistä, kisassa ei maskien käytöstä tietenkään tullut mitään, Latviasta kotiutunut Talvisilta kertoo.

Maasto raskasta

Vaikka Talvisillan joukkueen 24 tunnin kisa sujui pääosin hyvin, matka oli haasteita täynnä. Raskaan reissusta teki latvialainen maasto.

– Joku suomalaisjoukkueen jäsen sanoi hyvin, että maasto oli sellaista latvialaista tuskapuskaa. Hoitamatonta ja risukkoista, talousmetsää ilman taloutta, Talvisilta kertoo.

Eikä karttaankaan ollut liikaa luottamista, sen pohjalta oli vaikea varmistaa, millaista maastoa oli seuraavalle rastille suunnistettaessa luvassa.

– Se mikä normaalin kartan mukaisesti olisi ollut nopeakulkuista metsämaata, saattoikin olla soistunutta, hyvin hidaskulkuista maastoa.

Yksi iso virhe

Lupus extreme ehti kiertää 24 tunnin määräajassa noin 116 kilometriä. Vain yksi rasti suunnitelluista jäi hakematta.

– Mielestäni onnistuimme hyvin. Teimme kisassa oikeastaan vain yhden ison virheen, johon tuhraantui noin 40 minuuttia. Näin pitkässä kisassa tuollainen virhe ei ole mikään katastrofi. Lähes jokaisella joukkueella oli kisassa jossain vaiheessa vaikeuksia, Talvisilta sanoo.

Kaksikon kunto kesti kisan rasitukset hyvin. Talvisilta kärsi pitkään jalan rasitusmurtumasta, mutta sai keväällä paikat kuntoon ja ehti tekemään riittävän pohjakunnon EM-matkaa varten.

Joukkue pystyi kisan lopulla ohittamaan monta vastustajaa.

– Molemmilla riitti hyvin jalka. Liike oli hyvää, ja viimeinen tunti edettiin juosten. Jalkoihin oli märkien maastokohtien takia tullut rakkoja, mutta buranalla lääkitsemällä pystyimme kuitenkin juoksemaan lopun.

MM-kisa kiinnostaa

Talvisilta ja Snällman lepuuttavat lähiajat ansaitusti paikkojaan. Seuraava arvokisa on jo kiikarissa, vaikka toipuminen EM-rutistuksesta on vielä kesken.

– Lähdemme ensi vuonna Yhdysvalloissa pidettävään MM-kisoihin. On kiva päästä tutkimaan Kalifornian maastoja. FL

Muista tämäkin: Hyvä vauhti päälle, mutta järki pidettävä matkassa – 24 tunnin kisassa on otettava huomioon majavatkin

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic