Urheilu Urjala

Juoksukärpänen puraisi Urjalassa: Karhu-viestiinkin lähdössä neljä joukkuetta

Iloisessa juoksukoulussa hiki lentää, mutta samalla pidetään hauskaa.
Reipasta menoa. Sari Nikkilä-Vuorinen (punainen paita keskellä) houkuteltiin juoksukouluun viime keväällä. Hänen mukaansa koulun monipuoliset treenit tarjoavat hyvää vastapainoa työlle kaupassa. Kuva: Tapio Tuomela
Reipasta menoa. Sari Nikkilä-Vuorinen (punainen paita keskellä) houkuteltiin juoksukouluun viime keväällä. Hänen mukaansa koulun monipuoliset treenit tarjoavat hyvää vastapainoa työlle kaupassa. Kuva: Tapio Tuomela

Oli kesä tai talvi, Urjalan Urheilijoiden juoksukoulussa pistellään reippaasti ja hymy huulilla. Kesällä harjoitellaan ulkona, talvikeleissä pääasiassa sisällä, Urjalan yhtenäiskoulun salissa.

Urjalalaisten Ojaloiden vetämä juoksukoulu sai alkunsa vajaat vuosi sitten kevättalvella. Muutamat juoksemisesta innostuneet lapset kertoivat haluavansa mukaan Forssan Suvi-iltaan, mutta he olivat vielä sen verran nuoria, ettei heitä uskallettu päästää yksin matkaan.

Mika Ojala ynnäili päässään 1+1, ja päätti polkaista pystyyn juoksukoulun, johon lapset voisivat tulla vanhempineen. Koulu keräsi yllättävän suuren suosion, sillä kesäkuun Suvi-illassa oli mukana kolmisenkymmentä eri-ikäistä juoksukoululaista Urjalasta.

Eikä homma jäänyt siihen. Juoksukärpänen puri porukkaan sen verran lujaa, että toimintaa päätettiin jatkaa.

– Ajattelin, että tämä on määräaikainen työsuhde, mutta homma sai jatkoa, naurahtaa Gruppoksi ristityn juoksukoulun vetäjänä toimiva Ojala.

Opittua saa antaa takaisin

Juoksukoulu kokoontuu Urjalassa kerran viikossa torstaisin. Siinä pyritään nimensä mukaisesti juoksemaan mahdollisimman paljon, mutta talviliukkailla on järkevintä siirtyä sisätiloihin.

Salissakin juostaan, mutta tehdään myös paljon muuta: kehitetään lihaskuntoa, pelataan pallopelejä tai vaikka hiotaan tekniikkaa.

– Tarkoituksena on, ettei kahta samanlaista tuntia tulisi peräkkäin, Ojala kertoo.

Mika Ojalan lisäksi vetäjinä toimivat hänen Sari-vaimonsa ja Iina-tyttärensä. Hänen poikansa, parasta aikaa Espanjassa leireilevä kilpakävelijä Aleksi on mukana treeneissä aina kun harjoituskiireiltään ehtii.

– Ehkä se on se rakkaus kestävyysurheiluun, joka saa mukaan tähän. Harrastin nuorempana kestävyysjuoksua, piiritasoa paremmin kuitenkaan menestymättä. Toisaalta on sellainen olo, että haluaa antaa jotain takaisin. Aleksi on saanut urallaan apua monilta henkilöiltä, joten ehkä on vuoro jakaa jotain saadusta opista eteenpäin, Ojala näkee.

– Lisäksi tämä juoksukoulu tarjoaa minulle mahdollisuuden harrastaa perheen kanssa. Vaimo, jonka aika yksityisyrittäjänä on kortilla, on täällä vetäjänä, samoin tyttäreni ja tietysti Aleksi silloin kuin pääsee, Mika Ojala jatkaa.

Maksuttomuus laskee kynnystä

Juoksukoulut olivat takavuosina maratonbuumin vanavedessä suosittuja, mutta alkavat nykyään olla harvinaisia. Ainakin sellaiset, jotka vetävät väkeä ja kestävät pitkään. Useimmat koulut ovat projektiluonteisia ja maksullisia.

– Minulle on tärkeää, että juoksukoulu pysyy maksuttomana. Vaikka tämä on Urjalan Urheilijoiden alainen, emme edellytä, että kävijä kuuluu seuraan. Gruppo on maksuton ja avoin kaikille, sukupuoleen ja ikään katsomatta.

Ojala uskoo maksuttomuuden mataloittavan kynnystä lähteä liikkeelle.

– Ihmisillä on nykyään paljon menoja ja aikataulut ovat tiukkoja. Moni ei välttämättä halua osallistua juoksukouluun, joka maksaa paljon, jos tietää, että hänelle voi tulla poissaoloja tunneilta.

Porukalla hyvä henki

Juoksukoulun suosio, joka on vain kasvussa, on ollut Ojalalle ilo yllätys. Hän kehuu porukan henkeä ja intoa. Nuorimmaiset ja hieman heikompikuntoiset otetaan huomioon.

– Meillä on pirun hieno sakki. Ryhmähenki on loistava, vaikka ikähaitari on laaja, Ojala kertoo.

Suvi-illan ohella alkavaksi vuodeksi ryhmälle on tiedossa monta muutakin mielenkiintoista tapahtumaa. Kuten Aurajoen yöjuoksu tai 4. huhtikuuta juostava Karhu-viesti. Miehet juoksevat 7 osuutta Raumalta Poriin, naiset 5 Eurajoelta Poriin.

– Urjalasta on kerran 80-luvulla ollut yksi joukkue Karhu-viestissä. Minä ilmoitin viikonlopulla meiltä neljä joukkuetta viestiin, kaksi miehiin ja kaksi naisiin.

Loppua ei näkyvissä

Urjalalainen Marko Mäkinen on yksi juoksukoulun oppilaista.

– Tämä lähti siitä, kun poika vuosi sitten kertoi haluavansa lähteä Suvi-iltaan. Kun minullakin on juoksutaustaa, ajattelin, että lähden juoksukouluun pojan kanssa.

Porukan henki teki veti vaikutuksen Mäkiseen, joka löysi juoksukoulun ansiosta uuden kipinän juoksemiseen.

– Viime vuonna juoksin Suvi-illan 53 minuuttiin, ensi kesänä pitäisi mennä 50 minuuttiin, Mäkinen suunnittelee.

Juoksukoulussa on niin hyvä meininki, että Ojala uskoo toiminnan jatkuvan syksyn jälkeen.

– Olisin yllättynyt, jos tämä yhtäkkiä loppuisi. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat