Urheilu Hämeenlinna

Juuse Saros nousi Nashvillen ykkösvahdiksi NHL-kauden keskeydyttyä – "Paikka on edelleen ansaittava"

NHL-kauden keskeytyessä Juuse Saros oli huippuiskussa ja nousi Nashvillessa ykkösmaalivahdiksi ohi Pekka Rinteen.
Juuse Saros palasi Suomeen odottamaan NHL-kauden jatkumisen suhteen tehtäviä lopullisia ratkaisuja. Kuva on otettu kesällä 2019. Kuva: Sara Aaltio
Juuse Saros palasi Suomeen odottamaan NHL-kauden jatkumisen suhteen tehtäviä lopullisia ratkaisuja. Kuva on otettu kesällä 2019. Kuva: Sara Aaltio

Viime viikon keskiviikkona Hämeenlinnaan palanneen Nashville Predatorsin maalivahti Juuse Saroksen paluumatka Suomeen sujui aiempaa poikkeavalla tavalla aiemmasta poikkeavissa olosuhteissa.

Kun koronavirustilanne Yhdysvalloissa alkoi vakavoitua, Saros näki parhaaksi tulla kotimaahansa katsomaan miten maata ja maailmaa ravisuttava tilanne edistyy.

Koska lentoja ei ollut normaaliin tapaan saatavilla, ja riskejä haluttiin välttää, Saros päätti NHL-kollegoidensa Columbus Blue Jacketsin Markus Nutivaaran, Dallas Starsin Esa Lindellin, Edmonton Oilersin Markus Granlundin ja Nashville Predatorsin Miikka Salomäen kanssa lentää yksityiskoneella Suomeen.

– Koska matkassa oli mukana myös neljä koiraa ja koirapaikkoja ruumaan on Finnairilla yksi per lento, niin tämä oli oikeastaan ainoa mahdollisuus. Kaikki sujui loppujen lopuksi hyvin, Saros, 24, kertoo.

Vielä suositusten mukaisten 14 vuorokauden karanteenissa oleva Saros on pyrkinyt erilaisista olosuhteista huolimatta pitämään itseään valmiina NHL-kauteen, jonka jatkumisen suhteen ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä.

Tuoreeltaan Los Angeles Kingsin tähtipuolustaja Drew Doughty aprikoi julkisuudessa, ettei näe mahdollisuuksia kauden jatkumiselle ja että Stanley Cupin voittaminen poikkeusolojen runteleman kauden jälkeen ei tuntuisi samalta.

Saros kertoo odottelevansa NHL-hallinnon lopullista päätöstä maltillisin mielin.

– Tietysti pelaajana toivoisi, että päätös syntyisi nopeasti. Niin saisi varmuuden ja voisi paremmin suunnitella miten omat hommat jatkuvat. Sen kuitenkin ymmärtää, että tilanteet voivat muuttua ja isoista rahoista on kyse. Siksi itsekin yrittää olla valppaana kaiken aikaa.

Harjoittelu vaatii tällä hetkellä kaikille urheilijoille erilaista luovuutta, sillä kaikki mahdollisuudet eivät ole käytössä, mutta Saroksella on myös Nashvillen maalivahtivalmentajan kanssa olemassa oma harjoitusohjelma.

Viesti on ollut, että Saroksen tulee pitää itseään kunnossa myös poikkeusolojen aikana.

– Ei treenaaminen ihan samanlaista ole. Kotona on kahvakuulia ja hyppynarua ja olen tehnyt käsi-silmäkoordinaatiojuttuja ja lenkkeillyt siperianhuskyn kanssa, jonka perässä olen juossut. Paljon ylläpitävää harjoittelua voi keksiä, Saros pohtii.

NHL-kausi keskeytyi koronavirusrajoitusten vuoksi, mutta Nashvillessa oli tapahtumassa jo vallanvaihdos, jolloin Saros oli kehittynyt suomalaisen virkaveljensä Pekka Rinteen ohi enemmän käytetyksi maalivahdiksi.

Saros ehti pelata tämän kauden aikana 40 ottelussa, kun taas Rinne puolestaan 36 ottelussa. Saroksen torjuntaprosentti kaudella 2019–20 on 91,4 ja Rinteen 89,5.

Nashvillen GM David Poile ilmoittikin The Tennesean -lehdessä, että maalin suulla ”vaihdos on tapahtumassa”, ja että Rinne tietää sen.

Viestiä ei voi pitää jättiyllätyksenä, sillä edellisissä pelaamissaan yhdeksässä ottelussa Saroksen torjuntaprosentti oli huima 94,8 ja Saros ehti tehdä kovan tempun pitäessään maalinsa puhtaana peräti yli 181 minuutin ajan putkeen.

– Positiivista viestiä se on, mutta ei se mitään jokapäiväisessä tekemisessä muuta. Paikka on edelleen ansaittava ja Rinne on edelleen huippumaalivahti. Mikään ei ole itsestään selvää vaan joka peli pitää ansaita, Saros sanoo.

– Mistään yksityiskohtaisesta suunnitelmasta ei ole puhuttu. Tälle kaudelle on kerrottu, että jos pelaa hyvin, pääsee pelaamaan.

Seuran antama luottamuslause on kasvattanut Saroksen itseluottamusta.

– Luottavainen olo on, kun on päässyt pelaamaan paljon ja olen kyennyt torjumaan joukkueelle voittoja. Kun vastuuta tulee, peli tuntuu luontevammalta. Monessa asiassa voi kuitenkin vielä kehittyä kuten mailapelissä, liikkumisessa, pelin lukemisessa ja irtokiekkojen kontrolloimisessa.

NHL:n komissaari Gary Bettman kommentoi tuoreeltaan kauden jatkamista Fox Business Networkin haastattelussa ja arveli, että kauden jatkumista voitaisiin venyttää kesään.

Bettman ei haastattelussa avannut suunnitelmaa siitä, millaisin keinoin kausi voitaisiin viedä päätökseen. HäSa

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic