Urheilu

Kansas Cityn pitkä odotus päättyi – Chiefs nousi Super Bowl -mestariksi hurjalla päätösneljänneksellä

Super Bowl -mestaruus on Kansas Citylle historian toinen ja ensimmäinen 50 vuoteen. Kuva: EPA

Kansas City Chiefsin huima hyökkäysvoima oli koetuksella, mutta se siivitti joukkueen lopulta ikimuistoisella tavalla amerikkalaisen jalkapallon Super Bowl -mestaruuteen. Chiefs voitti Miamissa pelatussa loppuottelussa San Francisco 49ersin 31–20.

Super Bowl -mestaruus on Kansas Citylle historian toinen ja ensimmäinen 50 vuoteen.

Chiefs oli jo ahtaalla ottelun lopussa, sillä San Francisco lähti päätösneljännekselle 10 pisteen johtoasemassa.

Mutta jos jollain joukkueella oli ainekset nousta voittoon siitä tilanteesta, oli se juurikin Kansas City, joka kiri välieräottelussa 10 pisteen takaa voittoon Tennessee Titansista. Joukkue ylsikin jälleen komeaan loppukiriin tekemällä reilussa viidessä minuutissa kolme touchdownia.

Kansas Cityn comebackia tähditti 24-vuotias pelinrakentajatähti Patrick Mahomes. Jäätävän tarkoista heitoistaan tunnettu Mahomes valittiin jo viime kaudella NFL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi, ja moni odottaa hänen nousevan liigan seuraavaksi suureksi pelinrakentajaksi.

Chiefs voitti Miamissa pelatussa loppuottelussa San Francisco 49ersin 31–20.
Chiefs voitti Miamissa pelatussa loppuottelussa San Francisco 49ersin 31–20. Chiefs voitti Miamissa pelatussa loppuottelussa San Francisco 49ersin 31–20.

Kahden koulukunnan kohtaaminen

Finaalissa olivat vastakkain kaksi erilaista pelitapaa: Kansas Cityn railakkaan rohkea, heittoihin nojaava hyökkäyspeli ja San Franciscon lujaakin lujempi puolustus- ja juoksupeli.

Ensimmäiset kolme neljännestä San Franciscon puolustus sai pidettyä Kansas Cityn dynaamisen hyökkäyksen suurin piirtein aisoissa, ja Chiefs teki vain yhden touchdownin, jonka Mahomes itse juoksi maalialueelle.

Vielä viimeisen neljänneksen puolivälissä 49ers johti 20–10, ja kun 49ers sai katkaistua Kansas Cityn ensimmäisen hyökkäysyrityksen, alkoi mestaruus häämöttää jo 49ers-fanien silmissä. Mahomes ja kumppanit kuitenkin saivat pelinsä rullaamaan tärkeimmällä hetkellä.

Ensin Chiefs tuli reilut kuusi minuuttia ennen loppua kolmen pisteen päähän Travis Kelcen nappaamalla touchdownilla. Maalitilannetta edelsi Mahomesin komea 44 jaardin syöttö Tyreek Hillille.

Kansas City tarvitsi vielä yhden touchdownin noustakseen edelle, ja sen se sai vajaat kolme minuuttia ennen loppua. Mahomesin viiden jaardin syöttö tavoitti Damien Williamsin, joka juoksi maalialueelle aivan kentän laidassa. Tilanne oli äärimmäisen täpärä, ja tuomarit tarkistivat videolta, ylittikö Williamsin käsissä ollut pallo maalilinjan ennen kuin hänen jalkansa lipui pelialueen ulkopuolelle.

Millimetrintarkka tilanne tuomittiin Chiefsin hyväksi, ja yhtäkkiä San Francisco olikin takaa-ajajan asemassa.

San Franciscon oli käytännössä pakko onnistua seuraavasta hyökkäyksestä, mutta yritys päättyi pelinrakentaja Jimmy Garoppolon säkitykseen, jonka jälkeen pallon saanut Williams juoksi karkuun 49ersin pelaajilta ja teki illan toisen touchdowninsa.

Mahomes ja hänen puolisisar Mia Randall sekä Mahomesin naisystävä Brittany Matthews. Kuva: EPA
Mahomes ja hänen puolisisar Mia Randall sekä Mahomesin naisystävä Brittany Matthews. Kuva: EPA Mahomes ja hänen puolisisar Mia Randall sekä Mahomesin naisystävä Brittany Matthews. Kuva: EPA

Mahomes: Emme lakanneet uskomasta

Kolmatta NFL-kauttaan pelaava Mahomes valittiin loppuottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi.

–  Emme missään vaiheessa lakanneet uskomasta. Kukaan tässä joukkueessa ei luovuttanut, ja löysimme lopussa keinon voittaa, Mahomes sanoi tv-haastattelussa.

NFL-asiantuntijat olivat arvioineet ennen ottelua, että jos Mahomes johdattaa joukkueensa mestaruuteen, hän tekee Chiefsin kanssa yli 200 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

Mahomes on kaikkien aikojen nuorin pelinrakentaja, joka on voittanut sekä Super Bowlin että valittu NFL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Tänä vuonna Super Bowlin klassisen väliaikashow'n tähtinä olivat popparit Jennifer Lopez ja Shakira.
Tänä vuonna Super Bowlin klassisen väliaikashow’n tähtinä olivat popparit Jennifer Lopez ja Shakira. Kuva: EPA Tänä vuonna Super Bowlin klassisen väliaikashow’n tähtinä olivat popparit Jennifer Lopez ja Shakira. Kuva: EPA

Puolen vuosisadan odotus

Chiefsin ainoa Super Bowl -mestaruus ennen tätä oli vuodelta 1970. Seuraavien puolen vuosisadan aikana joukkue ei ollut ennen tätä kautta yltänyt Super Bowliin kertaakaan. Edellisen kerran mestaruus meni Missourin osavaltioon vuonna 2000, jolloin mestaruuden vei St. Louis Rams.

San Francisco on viisinkertainen Super Bowl -mestari, mutta sen edellisestä voitosta on jo 25 vuotta. 49ers hävisi Super Bowlin viimeksi 2013.

Super Bowl on Yhdysvaltain urheilukalenterin kohokohta, mutta siinä on kyse paljon muustakin kuin urheilusta. Tänä vuonna Super Bowlin klassisen väliaikashow’n tähtinä olivat popparit Jennifer Lopez ja Shakira. Kansallishymnin lauloi Demi Lovato.

Super Bowlin Yhdysvaltain tv-lähetyksessä nähdään tunnetusti maailman kalleimmat tv-mainokset. Tänä vuonna 30 sekunnin mainosspotti maksoi 5,6 miljoonaa dollaria.

Uusimmat

Fingerpori

comic