Urheilu Forssa

Katajiston keuhkot kunnossa koripallokentillä

Forssalaistuomari on puhaltanut reilut 40 vuotta yli sadan pelin vuositahdilla.
Jouni Katajisto tuomitsee vuodessa toista sataa koripallo-ottelua. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jouni Katajisto tuomitsee vuodessa toista sataa koripallo-ottelua. Kuva: Lassi Puhtimäki

Katajiston Jounin keuhkojen pitäisi olla kunnossa mikäli puhaltamisella on asian kanssa mitään tekemistä.

Miehen kaulassa on nimittäin roikkunut pilli jo reilut 40 vuotta ja kyllähän mies on siihen jonkun kerran puhaltanutkin. Koripallossa kun pilli soi joskus varsin taajaan ja näin se tekee erityisesti pikkuväen mittelöissä.

Jounin ensimmäinen kosketus koripalloon tapahtui 4-vuotiaana seurakuntatalolla, jossa pikkumies pyöri jaloissa kun Lasse-isä käynnisteli FoKoPon junioritoimintaa.

– Salissa oli muutama pelimieskin, sillä Leppäniemen Tapani ja Lahden Timo pompottelivat varsin innokkaasti.

Lasse Katajisto tunnettiin silloin innokkaana joka lajin taitajana ja syystä tai toisesta mies valmensikin kohta jääkiekkoa. Mukana menivät Jouni ja isoveli Jukka, joka myös lätkän pariin jäi.

Jouni ei jääkiekossa pitkään viihtynyt, mutta muistaa aina sen kun sai pelata sentterinä Ihamäen Jarmon ja Vennon Jounin välissä.

– Tämän jälkeen olikin hyvä lopettaa.

Paluu korikseen tapahtui C-ikäisenä ja junnu-ura kesti A-poikiin saakka, jolloin Jounille selvisi lopullisesti se, että NBA ei ollut hänestä kiinnostunut.

Ura alkoi 13-vuotiaana

Isänsä hillitystä pyynnöstä Jouni kirjautui 13-vuotiaana koripallon erotuomarikurssille, joka pidettiin vanhan urheilutalon näyttämöllä verhojen takana samaan aikaan kun salissa pelattiin naisten EM-karsintaotteluita.

– Ensimmäinen matsini tuomarina oli kurssikeskuksella, jossa Alun kakkosjoukkue pelasi manselaisia opettajia vastaan. Montaa kertaa en varmastikaan pilliin puhaltanut ja suurin osa niistäkin meni pelaajien mielestä väärin.

Siitä Katajiston tuomarinura kuitenkin urkeni ja mittaahan sillä on kunnioitettavasti eli noin neljä vuosikymmentä.

Pelejä on ties kuinka pitkään riittänyt jo toista sataa per vuosi. Ja kaikkein kovimmalle puhaltaminen ottaa viikonlopun turnauksissa kun molempina päivinä pitää jakaa oikeutta neljässäkin ottelussa.

– Tässä on väliin kuitenkin suuri ero rasittavuuden välillä kun turnee pelataan Keskurilla tai Feeniksissä. Jälkimmäisessä juostavat matkat ovat nimittäin ainakin tuplat.

Kiihkeät paikallispelit

Katajistolla on edelleen jonkinlaisessa muistissa ne ottelut kun vastakkain olivat Alku ja FoKoPo.

– Ne eivät olleet kunniaksi kummankaan joukkueen kannattajille ja tuomaritkin olivat näissä peleissä kauhusta kankeina. Yrittivät toki puhaltaa sen verran diplomaattisesti, että säilyivät hengissä.

Parempaan suuntaan ollaan Jounin mukaan kuitenkin koko ajan menty. Teknillisiä virheitä ei juurikaan tarvitse enää puhaltaa eikä äänekkäämpiä katsojia kummemmin puhuttaa.

– Ja jotenkin tuntuu, että forssalainen koripalloyleisö on jättänyt meikäläisen jo rauhaan ja kiukuttelevat enemmän Virolaisen Tapille.

Katajisto pohtii siistiytymisen mahdolliseksi syyksi myös sitä, että katsomossa istuva kansa alkaa ymmärtää, että sääntöjen ja niitten tulkintojen ymmärtäminen vaatii ainakin jonkinlaista pelaajauraa.

Tapio Virolainen vakiopari

Katajisto on viime vuoden jakanut koripallo-oikeutta yleensä Virolaisen Tapion kanssa.

– Sovimme yhteen myös ulkoisesti kun olemme molemmat pitkiä ja hoikkia, vaikka joskus joku onkin ihmetellyt mitä noi kaksi betoniporsasta tulla kentällä tekevät.

Virolainen on Katajiston mielestä jo aikoja sitten oivaltanut sellaisen koripallon perusasian, että tuomarit ovat kentällä peliä varten eikä peli heitä varten.

Kaikkein hankalimmat kaverit kentällä ovat Katajiston mielestä entiset pelaajat. Kun heiltä on hukkunut taidon lisäksi myös liike ja usein pelikäsityskin, niin jotainhan siinä on syytettävä kun peli ei kulje.

– Mutta näittenkin kanssa on opittu elämään ja vihellyksiin suhtaudutaan hymy huulilla molemmin puolin.

Nuoria tuomareita löytynyt

Forssan erotuomaritilanne on koriksessa ollut väliin jo kriittinen, mutta nyt on jälleen muutama nuorempi uskaltautunut mukaan eli tulevaisuus näyttää aikaisempaa valoisammalta.

– Se lienee kuitenkin selvää, että ihan kansainväliselle tasolle ei tuomaritehtävissä yllä ilman omaa pelikokemusta, vaikka sitten osaisi sääntökirjan ulkoa.

Forssassa muuten pelataan koripalloa sen verran vilkkaasti, että viime vuonna läntisellä alueella eniten erotuomarikuluja maksoi Feeniks Basket.

– Eli on seurallekin huomattavasti edullisempaa saada tuomarit Forssasta kuin esimerkiksi Loimaalta ja Uudestakaupungista.

Yksi suuri pelko Katajistoa kuitenkin tuomaritoiminnassa jäytää ja se on se, että Somerolla asuva Virolainen suuntaisi tulevaisuudessa puhallusmatkansa toiseen suuntaan eli Saloon.

– Kyllä me Tapin tällä puolen todella mielellämme pitäisimme, Katajisto sanoo oma lehmä enemmän tai vähemmän ojassa.

Vielä yksi juttu Katajisto-nimisistä erotuomareista. Edesmennyt Lasse-isä siis aloitti, Jouni on tanakasti jatkanut ja nyt Jounin poika Jaakkokin on jo ehtinyt tuomitsemaan parisenkymmentä junioriottelua. FL

Uusimmat

Näkoislehti

9.4.2020

Fingerpori

comic