Urheilu Forssa

Katso video: Jari Lehti treenaa nyt kovempaa kuin koskaan

Jari Lehti on harjoitusohjelman muutoksen myötä koventanut tavoitteitaan.
Jari Lehden harjoitusohjelmaan on kuulunut jopa 40 kovaa nostoa harjoitusta kohden. Apua hän on saanut paitsi valmentaja Marko Mäkilältä, myös Vesihelmen salikaverien ostamasta nostovyöstä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jari Lehden harjoitusohjelmaan on kuulunut jopa 40 kovaa nostoa harjoitusta kohden. Apua hän on saanut paitsi valmentaja Marko Mäkilältä, myös Vesihelmen salikaverien ostamasta nostovyöstä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vielä viime syyskuussa forssalainen voimanostaja Jari Lehti arvioi Forssan Lehden juttusarjan avausosassa, että hänen painoluokassaan ja vartalon rakenteellaan 190 kiloa on maksimitulos penkkipunnerruksessa.

Talven aikana Lehden ajatusmaailma on muuttunut, kun harjoitusohjelmaa on kovennettu SE-nostaja Timo Heinosen opeilla. Lehden päätavoite on edelleen kultamitali Porissa elokuussa käytävissä Suomen mestaruuskisoissa. Mutta tulokseen on tehty tarkennusta yhdessä valmentaja Marko Mäkilän kanssa.

– Treenaaminen on nyt niin kovaa, että paikat voivat hajota koska tahansa. Mutta jos Jari säilyy ehjänä SM-kisoihin asti, siellä 200 kilon penkkaaminen on ihan mahdollista, Mäkilä näkee.

– Kaikki tai ei mitään -ajatuksella mennään. Ennen harjoittelu oli mukavuustreeniä. Nyt se ei ole enää kivaa, Lehti itse vahvistaa.

Ehdoin tahdoin mies ei tietenkään halua paikkojaan rikkoa. Siksi Heinosen treeniohjelmaa on tietyiltä osin kevennetty juuri tästä näkökulmasta. Harjoituksissa Mäkilä esimerkiksi on ollut käsillään etenkin henkisenä tukena, kun on punnerrettu maksimipainoja.

– Kisoissa pitää kyetä asennoitumaan niin, että ne Markon kädet ovat yhä apuna, Lehti miettii.

Jopa SE mahdollinen

Aiemmin Lehti otti harjoituksissa kymmenkunta kovempaa nostoa. Heinosen ohjelman myötä kovia nostoja on ollut noin neljäkymmentä treeniä kohden.

– Hakkasin 15 vuotta päätä seinään ja tulokset pysyivät samoina. Vielä syksyllä ajattelin, että 190 kiloa olisi maksimitulos. Nyt ajatuksena on, että SM-kisoissa voisi nousta 200 kiloakin. Ellei joku tule ihan puskista, kultaa pitäisi irrota 40–44-vuotiaiden alle 110-kiloisten sarjassa 190 kilolla, Lehti analysoi.

Penkkipunnerruksen Suomen ennätys Lehden ikä- ja painoluokassa on 212,5 kiloa. Voimanostossa se on 180 kiloa.

– Jos kehitystä tapahtuu viime kuukausien tapaan, ei edes Suomen ennätyksen rikkominen jonain päivänä ole mahdotonta, Mäkilä sanoo.

Ruokaa kolme kertaa enemmän

Välitavoitteena Lehdellä on ensi kuussa Turussa ravintola Iloisessa Härässä kisattava raw-penkkipunnerruskisa. Härässä kisataan pistekisa, eli nostajat saavat ikä- ja painohyvityksiä. Lehti ei tavoittele Turusta niinkään sijoitusta, enemmän tähtäimessä on tulos.

– Kisaennätykseni on 165 kiloa. Turussa aion aloittaa 180 kilosta. 190 kiloa olisi siellä hyvä tulos.

Lehden ruokavalio ei ole muuttunut, mutta koventuneen treenin myötä ruokahalu on kasvanut. Nykyään mies sanoo syövänsä kolme kertaa enemmän kuin aiemmin. Painoa on tullut pari kiloa lisää, mutta se saa vielä noustakin kilon tai pari. Niin tosissaan Lehti tähyää SM-kultaan, että alkoholia mies ei ole juonut pisaraakaan puoleentoista vuoteen.

Peruskuntoa kohentamaan

Talven aikana Lehti on välttynyt vammoilta ja muilta takaiskuilta. Puutteeksi hän nimeää heikon peruskunnon.

– Maksimikunto on parempi kuin koskaan, mutta aerobinen kunto vaatii kohennusta ja sitä lähdetään parantamaan kun Turun kisa on ohi. Toisaalta paino ei saisi pudota, joten pitkien lenkkien sijaan ohjelmaan tulee pidempiä sarjoja pienemmillä painoilla ja intervallitreeniä, esimerkiksi mäkivetoja, Lehti suunnittelee. FL

Kolmiosaisessa juttusarjassa seurataan Jari Lehden matkaa kohti ensi vuoden elokuussa järjestettäviä raw-penkkipunneruksen SM-kilpailuja.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic