Urheilu Forssa

Kausi vaille kruunua: Koronavirus vei mitalipelit myös korisjunioreilta

Feeniks Basketin nuorten kausi nippuun ennen aikojaan hyvistä asemista.
Kauden päättyminen kesken kaiken koronaviruksen takia vei Feeniks Basketin hyvin pärjänneiltä tyttöjoukkueilta mahdollisuudet pelata SM-mitaleista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kauden päättyminen kesken kaiken koronaviruksen takia vei Feeniks Basketin hyvin pärjänneiltä tyttöjoukkueilta mahdollisuudet pelata SM-mitaleista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronaviruksen aiheuttama kauden typistyminen ei vienyt kevään huipentavia mitalipelejä vain naisten Korisliigan Forssan Alulta. Paikallisista korisjoukkueista myös neljä Feeniks Basketin junnujoukkuetta menetti koronan takia saumat pelata SM-mitaleista.

Feeniks Basketilla oli tällä kaudella peräti neljä tyttöjen joukkuetta SM-sarjoissa, ja kaikilla niistä oli vielä mahdollisuudet edetä mitalipeleihin saakka. U14-tytöt olivat kauden päättymishetkellä lohkossaan seitsemäntenä, mutta joukkue oli kohdannut kärkijoukkueita ja helpommat vastukset olivat vasta edessä.

U15-joukkue oli keskeytyshetkellä jopa lohkonsa kärjessä ja U16-ryhmäkin tukevasti sarjansa neljäntenä menossa pudotuspeleihin. Alle 19-vuotiaat tytöt olivat seitsemäntenä, mutta tiukassa sarjassa vain kaksi pistettä neljäntenä olevaa Helsingin NMKY:tä perässä. Kun joukkueen terveystilannekin oli kohenemaan päin, Feeniksillä oli hyvät mahdollisuudet nousta taistelemaan SM-mitaleista.

Pelaajille ja taustaryhmille kauden keskeytys oli iso pettymys. Samalla kuitenkin Suomen Koripalloliiton ratkaisu ymmärrettiin, muutakaan ei ollut tässä tilanteessa tehtävissä.

– Olin viikolla yhteydessä liittoon ja sieltä annettiin viestiä, ettei tässä aleta mitään yksittäisiä ratkaisuja tekemään. Aavistin siitä, että päätös kauden lopettamisesta on tulossa, kertoo Feeniks Basketin hyvin menestyneiden U15- ja U16-tyttöjen valmentaja Tero Kaseva.

Kun tieto kauden päättämisestä kesken kaiken tuli, tuntui se kaikesta huolimatta raskaalta.

– Eihän liitolla ollut muuta vaihtoehtoa. Silti ratkaisusta tuli tyhjä ja harmistunut olo. Joukkueet odottivat innolla loppukevään kovia pelejä.

Liitolla paljon ratkaistavaa

Koripalloliitolla on kova työ ratkoessaan, miten sarjasijoitukset ja mitalit nyt jaetaan. Yksi päätös voi olla, ettei mitaleja jaeta lainkaan, mutta sijoituksille pitäisi löytää joku ratkaisu, ne kun nykyisen pelisysteemin mukaan vaikuttavat seuraavan kauden sarjajakoihin.

– Voi olla, että liitossa katsotaan joukkueiden voittosuhteita, mutta ei sekään ole välttämättä oikea ratkaisu. Joku joukkue on voinut kohdata vain helppoja vastustajia, kun taas toinen on kohdannut kärkijoukkueet ja helpommat pelit olisivat olleet vasta edessä, Kaseva pohtii.

Yksi mahdollisuus on ratkaista tulevat sarjapaikat syksyllä karsimalla. Mutta siinäkin on pohtimista, kuka kohtaa kenet, jotta lohkojako olisi järkevä ja oikeudenmukainen.

Oikeudenmukaisuutta on vaikea löytää siitäkään, etteivät kovakuntoiset ja peliään parantaneet joukkueet pääse näyttämään osaamistaan kevään mitalipeleissä.

– Meillä oli U15-joukkueen kanssa hyvä vauhti päällä. Alkukaudesta näkyi vielä se, että olimme treenanneet vähän yhdessä, mutta pelien ja harjoitusten myötä tilanne parani. Uskon, että meillä olisi ollut kaikki mahdollisuudet taistella mitaleista, toteaa Kaseva.

– Vähän samanlainen fiilis oli U16-tyttöjen kanssa, tosi luottavaisin mielin menimme kevättä kohti, Kaseva jatkaa.

U19-tytöillä riitti nälkää

Kauden päättyminen ennen mitalipelejä harmittaa myös Feeniks Basketin U19-tyttöjen luotsia Rami Salosta.

– Onhan tämä pettymys, vaikka liiton ratkaisu oli ainoa oikea tässä tilanteessa.

Feeniks Basket nousi karsinnoista ehkä hieman yllättäen SM-sarjaan, jonka se aloitti heti vahvasti.

– Meillä ei ollut aluksi mitalitavoitetta, mutta nälkä kasvoi syödessä.

Tahti rauhoittui kauden edetessä ja joukkue oli sarjan päättymishetkellä seitsemäntenä. Matkaa pudotuspeleihin oli kuitenkin vain kaksi pistettä ja sarjaa jäljellä.

– Meillä oli talvella loukkaantumisia ja sairasteluja, mutta tilanne oli menossa parempaan suuntaan. Uskon, että meillä olisi ollut mahdollisuudet nousta vielä mitalitaisteluun, Salonen toteaa.

Kausi kesken pojiltakin

Poikajunioripuolella Feeniks Basketilla oli kaksi joukkuetta valtakunnallisissa sarjoissa, molemmat 1. divisioonassa. Yhteisjoukkue LoKoKoFeeniks oli U16-sarjassa kolmantena kuten myös Feeniks Basket U19-sarjassa.

– 19-vuotiaissa SM-sarjaan mennään karsintojen kautta, joten siinä mielessä kauden päättymisellä ei ollut meille niin isoa merkitystä. Mutta kyllä tässä sellainen olo tuli, että kausi loppui kesken, vaikka tilanteelle ei mitään mahdakaan, U19-joukkueen luotsi Petri Lepänkoski sanoo. FL

Lue myös: Alun ja FoKoPon kausi paketissa: Koripalloliitolta odotettu ratkaisu kauden päättymisestä

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic