Urheilu Forssa

Kokenut Taru Tuukkanen on tikissä: "Fiilis on kuin 26-vuotiaalla"

Sentterillä riittää pelihaluja ja menestysnälkää.
Alun huippusentteri Taru Tuukkanen on saanut tottua siihen, että häntä otetaan kahdella pelaaja korin lähellä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Alun huippusentteri Taru Tuukkanen on saanut tottua siihen, että häntä otetaan kahdella pelaaja korin lähellä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Alku sai täksi kaudeksi kovan luun korin alle, kun joukkue teki sopimuksen yhden Suomen kaikkien aikojen naiskoripalloilijan, sentteri Taru Tuukkasen kanssa.

165 naisten A-maaottelua pelannut ja aikoinaan naisten NBA:han varattu Tuukkanen on 41-vuotiaana yhä tikissä. Kunnostaan hyvää huolta pitävä Tuukkanen on tällä kaudella koonnut naisten Korisliigan 12 ottelussa 14,5 pisteen, 12,9 levypallon ja 3,9 syötön ottelukohtaisen keskiarvon.

Peliaikaa on kertynyt 30 minuuttia per ottelu.

– Ihan ok alku, mutta totta kai sitä haluaisi aina paremminkin pelata. Tietysti Alku on minulle ihan uusi joukkue ja roolikin on erilainen kuin ennen, sanoo sentteri ja kertoo, että aiemmissa seuroissa valmennus on hyödyntänyt hänen osaamistaan ja kokemustaan muun muassa taktiikan luomiseen ja muihin pelillisiin asioihin.

Tuukkanen tuli Alkuun kuinkas muuten kuin manageri Jyrki Tulanderin houkuttelemana.

– Kyllä Jyrki pelkästään on syynä siihen, että tulin tänne pelaamaan. Tiesin hänet ennestään, mutta en kunnolla tuntenut. Huipputyyppi, joka oikeasti välittää pelaajista, Tuukkanen kehuu.

Kova kotimainen materiaali

Yhdellä amerikkalaisella pelaavan Alun kausi on alkanut kutakuinkin odotusten mukaisesti. Joukkue on sarjassa kolmantena, edellään vain yhden ottelun hävinneet Peli-Karhut ja Kouvottaret.

Alku on voittanut kahdestatoista kamppailusta yhdeksän.

– Sarjan alku on mennyt meiltä ihan hyvin, mutta niin sen tällä materiaalilla pitääkin. Tietysti meidän joukkue on aika uusi, emmekä ole pelanneet yhdessä niin pitkään kuin esimerkiksi Kouvottaret.

Mielenkiintoinen sarja

Tuukkasen mukaan Alun pitää kevättä kohti pystyä parempaan kuin tähän asti, mikäli se aikoo viedä himoitun mestaruuden kauden päätteeksi.

– Joukkuepeliä on parannettava, lisäksi pelaajien vahvuudet pitää ottaa huomioon, Tuukkanen näkee.

Tämän kauden sarjaa Tuukkanen pitää mielenkiintoisena.

– Sarja on tasaisempi kuin aikoihin. Muutama vuosi sitten olivat PeKa ja Catz, jotka etenivät voitosta voittoon. PeKalla on jälleen kova joukkue, mutta kaikki muut pystyvät voittamaan toisensa ristiin, mikä tuo extramielenkiintoa sarjaan.

Cup-voitto ja mestaruus kiinnostavat

Tuukkasella on meriittejä vaikka muille jakaa. Pelihaluja ja menestysnälkää kuitenkin riittää.

– Haluan voittaa Suomen cupin ja kyllä se mestaruuskin kiinnostaa. Sitä varten täällä ollaan.

Tuukkanen kertoo jaksavansa pelata juuri ne minuutit mitkä tarvitaan. Kroppa on ehjä ja kuosissa, eikä hän mieti uran päättymistä.

– Fiilis on kuin 26-vuotiaalla. Olen ollut siitä onnekas, että minulla ei ole urallani ollut isoja loukkaantumisia. FL

Huikea ura jatkuu Alussa kovin tehoin

Sentteri Taru Tuukkanen täyttää 30. joulukuuta 42 vuotta.

Torpan Poikien kasvatilla on pituutta 192 senttiä.

Pelasi ja opiskeli vuosina 1997–2001 Xavierin yliopistossa Cincinnatissa. Teki kaudella 2000–01 Xavierien yhden kauden ennätyksen pisteissä ja levypalloissa.

Varattiin 2001 ensimmäisenä suomalaisena WNBA:han.

Pelannut Euroopassa ammattilaisena Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa.

Suomessa pelannut ennen Alkua Peli-Karhuissa, Torpan Pojissa ja Hyvinkään Pontevassa.

1 SM-kulta (HyPo -17), 3 SM-hopeaa ja 2 SM-pronssia.

Naisten Korisliigan Vuoden pelaaja 2016–17.

Alussa kuluvalla kaudella 12 ottelua, joissa ottelua kohden keskimäärin 14,5 pistettä, 12,9 levypalloa ja 3,9 koriin johtanutta syöttöä.

177 maaottelua, joista naisten A-maajoukkueessa 165. Pistekeskiarvo naisten maaotteluissa 15,3. Päätti maajoukkuepelit marraskuussa 2018.

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic