Urheilu

Kolmen vuoden tauon jälkeen se tapahtuu: Suvi-illassa liikutaan taas

Uudelle viiden kilometrin matkalle on lähdössä noin 200 nuorta eri urheilulajeista ja -seuroista.
Suvi-illan valmistelut ovat loppusuoralla. Projektipäällikkö Olli-Pekka Hakala (oik.) ja monisatapäisiin talkoolaisiin lukeutuva Janne Kuusela ovat valmiina. Kuva: Lassi Puhtimäki

On sitä odotettukin. Nimittäin monen mielestä ainakin tunnelmaltaan vuoden parasta urheilu- ja liikuntatapahtumaa, Forssan Suvi-iltaa.

Kahtena viimeisenä vuotena tapahtuma on jouduttu koronan johdosta perumaan – viime vuonna aivan viime hetkillä. Niinpä edellisen kerran on päästy liikkumaan vuonna 2019 eli kolme vuotta sitten.

Tälle vuodelle Suvi-illan tarjonta on hieman elänyt edelliskerrasta. Pyöräilyn ja juoksun yhdistävä lyhyt combo on jäänyt pois, juoksuihin on tullut lisänä viiden kilometrin matka.

– Molempiin comboihin ei oikein riitä osallistujia. Ajattelimme, että pitkä combo (95 kilometriä pyöräilyä ja puolimaraton juosten) antaa koville kisaajille tiukemman haasteen, perustelee ratkaisua Suvi-illan projektipäällikkö Olli-Pekka Hakala.

Vitonen haastaa nuoria

Tähän asti lyhin matka Suvi-illassa on ollut kymppi, mutta nyt ohjelmistoon otettu viisi kilometriä on saanut mukavan vastaanoton. Hakalan mukaan sprinttimatkalle on ilmoittautunut 200-250 juoksijaa tai kävelijää.

Suvi-illan järjestävä Forssan Salama on kutsunut mukaan nuoria urheilijoita eri lajeista ja seuroista. Kutsuun on vastattu hienosti, sillä mukaan on lupautunut noin 200 nuorta ainakin FoPS:sta, FoPS Ringetestä, FoSusta, Forssan Naisvoimistelijoita ja Feeniks Basketista.

– Tarjoamme yhteistyökumppaniemme avulle näille nuorille ilmaisen osallistumisen ja lisäksi mitalin sekä ruoan. Lisäksi juniorit ovat saaneet haastaa mukaan yhden kaverinsa, joka ei urheile seurassa. Tällä tavoin yritämme aktivoida nuoria liikkumaan ja tietysti myös jatkuvuutta tapahtumalle, Hakala kertoo.

Hakalan mukaan tavoitteena on, että vitonen olisi rento, karnevaalihenkinen juoksu, ei kilpailu.

– Toivomme, että nuoret juoksisivat seuransa edustusasuissa, toisivat näin seuraväriä tapahtumaan. Maskotinkin saa ottaa matkaan.

Viisi kilometriä starttaa samalta lähtöalueelta kuin muutkin matkat. Reitti etenee Sortohaan kautta Wahrenin puistoon, sieltä Piippuaukion läpi kohti jokirantaa Puistojuoksun reittiä mukaillen, joten maisemat lenkkeilyyn ovat varmasti upeat.

Huiput vähissä

Suvi-illan ilmoittautumistilannetta Hakala kuvailee kohtuullisen hyväksi. Viime viikon sunnuntaina ilmoittautuneita oli 1800, mutta lisää tulee päivittäin. Viimeisen viikon aikana uusia ilmoittautui 120, joten Hakala uskoo, että 2000 raja menee rikki.

– On tullut myös siirtoja ja peruutuksia ihmisiltä, jotka ovat havahtuneet ilmoittautuneensa vuoden tai kahden takaiseen Suvi-iltaan. Saa nähdä, paljonko lopulta osallistujia on lähtöviivalla. Yleensä sellaiset 10 prosenttia ilmoittautuneista jättää tulematta.

Puolimaraton edelleen suosituin matka, sille on ilmoittautunut 550 juoksijaa. Kymppi on kerännyt noin 400 osallistujaa.

Parhaana vuotena Suvi-illassa on liikkunut noin 3500 ihmistä. Jukolan viestit järjestetään tänäkin vuonna samaan aikaan, Jukola vie jonkun verran juoksijoita ja toimitsijoita.

Tänä vuonna osallistujia verottaa myös juhannuksen jälkeen Tampereella käytävät aikuisurheilijoiden MM-kisat. Esimerkiksi Suomen huippunimistä Suvi-iltaan ovat ilmoittautuneet vain Annemari Kiekara puolikkaalle ja Laura Manninen kympille.

Turvallinen ja viihtyisä Suvi-ilta

Tapahtumaa tullaan Hakalan mukaan jatkossa jollain tavalla päivittämään, mutta vielä hän ei osaa tarkempia suunnitelmia kertoa.

– Katsotaan ensin, mitä tämä vuosi tuo tullessaan. Toimivia asioita ei tietenkään kannata muuttaa.

Tulevaisuuden osallistujatavoitteista Hakalan mukaan Salamassa ei ole keskustelu. Päätavoitteena on pitää Suvi-iltana, hyvänä, turvallisena ja viihtyisänä tapahtumana.

– Onhan tämä tietysti volyymibisnestä. Tietyt palvelut maksavat ja kulut kasvavat, joten järjestämistä helpottaa, kun on riittävästi osallistujia. Suomen suurimpien juoksutapahtumien kanssa meidän ei ole jatkossakaan tarkoitus kilpailla, Hakala sanoo.

Olli-Pekka Hakala otti Suvi-illan päävetovastuun Harri Merralta viime lokakuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Olli-Pekka Hakala otti Suvi-illan päävetovastuun Harri Merralta viime lokakuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Uusimmat

Fingerpori

comic