Urheilu Forssa

Kova lohko ja kova sarja: Nousijajoukkue FPS haastajan asemasta Mestikseen

Se mikä riitti viime kaudella, ei riitä enää.
Tuto Hockeystä tullut Karri Forsblom on Mestikseen nousseen Palloseuran uusia avainpelaajia. Kuva: Tapio Tuomela
Tuto Hockeystä tullut Karri Forsblom on Mestikseen nousseen Palloseuran uusia avainpelaajia. Kuva: Tapio Tuomela

Suomi-sarjasta Mestikseen noussut Forssan Palloseura lähtee nälkäisenä uuteen sarjaan. FPS on harjoitellut hyvin ja aikoo tehdä muiden joukkueiden olon jäällä tukalaksi, vaikkei sarjan suosikkeihin kuulukaan.

– Hienolta tuntuu lähteä Mestikseen. Fiilis on hyvä, mutta tietysti tuntuu siltä, että aika menee turhan nopeasti. Tuntui, että sitä on paljon, mutta eipä olekaan. Kohta nähdään, missä ollaan ja missä mennään, kertoo Palloseuran päävalmentaja Asko Rantanen.

Soppaa hämmentää koronavirus. Kukaan ei tiedä varmasti, päästäänkö sarja pelaamaan kokonaisuudessaan suunnitelmien mukaan.

Kirjain- ja lukuyhdistelmä covid-19 on sotkenut FPS:kin kuvioita, kun yhteistyöjoukkue HPK:ssa on kärsitty koronasta. Kaikkia Hämeenlinnan pään pelaajia ei ole Forssaan saatu toivotusti.

– Päivä kerrallaan tässä mennään. Tilanteen kanssa on vaan elettävä.

Koronan varjossa

Korona muokkasi myös Mestiksen sarja-ohjelmaa. Torstaina alkava kausi pelataan välisarjapainotteisesti, jotta matkakulut pidetään minimissä ja koronaviruksen aiheuttamiin muuttuviin tilanteisiin pystytään reagoimaan ketterästi.

Mestiksen runkosarjassa pelataan 14 joukkueen kaksinkertainen sarja. Lisäksi pelataan kahdessa viiden joukkueen lohkossa kuusinkertainen välisarja ja yhdessä neljän joukkueen lohkossa kahdeksankertainen välisarja. Joukkueiden pelimääräksi tulee näin 50 ottelua.

Pudotuspeleihin pääsee kymmenen parasta. Sijoille 11.–14. sijoittuneiden kausi päättyy runkosarjaan. Yhtään joukkuetta ei pudoteta Suomi-sarjaan.

FPS pelaa kovantuntuisessa A-välisarjalohkossa, jonka muut joukkueet ovat Koovee, Kiekko-Vantaa, Kiekko-Espoo ja Tuto Hockey.

– Kovia ovat joukkueet, niin kuin muutkin tässä sarjassa. Ja kun katsoo millaisia pelaajia on vielä ilman sopimusta, voi käydä niin, että saamme sarjaan lisää kovia pelimiehiä, jos he eivät lähde tilanteen takia ulkomaille pelaamaan, Rantanen sanoo.

Paineet muilla

FPS:n ei tarvitse nousijajoukkueena kantaa Mestiksen ennakkosuosikin paineita, vaikka vahvistui juuri lupaavalla puolustajalla Christoffer Sedoffilla ja liigatason hyökkääjä Juhani Tammisella. Forssalaisjoukkue pelasi kauden alla kuusi harjoitusottelua, joista se voitti yhden, hävisi kerran jatkoajalla ja neljä kertaa varsinaisella peliajalla. Koovee-harjoituspeli piti perua tamperelaisten pelaajan korona-altistuksen takia.

– Neljä ensimmäistä harjoitusottelua oli ihan ok, vasta kaksi viimeistä oli meiltä ohipelejä. Nämä kaksi ottelua pelattiin pitkälti viime kauden joukkueella, kun emme saaneet koko arsenaalia käyttöön. Pelit näyttivät sen, että se mikä riitti viime kaudella, ei riitä enää, Rantanen sanoo.

FPS:n tapa pelata ei juuri muutu, vaikka Rantanen uusia juttuja onkin peliin taas kehittänyt. FPS aikoo pelata Mestiksessä aktiivisesti, tehdä jäällä paljon töitä ja pelata kurinalaisesti viisikkopeliä.

Harjoitellut joukkue on niin hyvin kuin se tällä tasolla on mahdollista.

– Harjoitusmäärä on aivan eri luokkaa kuin Suomi-sarjassa. Treenaamme kahdesti päivässä, noin kuusi tuntia päivässä. Lähes kaikki pelaajat ovat olleet paikalla aamutreeneissä, siellä on ollut jäällä neljääkin kenttää, Rantanen kertoo.

Rantasella iso rooli

Konkaripuolustaja Anssi Rantanen teki paluun FPS:ään 13 vuoden kierroksen jälkeen. 38-vuotias Rantanen on hyvässä iskussa ja odottaa tositoimiin pääsyä.

– Harjoituspelit on harjoituspelejä, niistä ei kannata vetää liikaa johtopäätöksiä. Meillä on nuori ja nälkäinen, hyvin iskukykyinen nippu tähän sarjaan, Rantanen painottaa.

Kapteeni Rantanen tuo joukkueeseen kokemusta ja malttia. Hän muistuttaa, että joukkueen vireen on tasokkaan sarjan peleissä kestettävä täydet 60 minuuttia.

– Itse haluan olla eturivissä näyttämässä nuorille esimerkkiä. Odotan isoa pelillisistä roolia joka tilanteessa, myös ylivoima- ja alivoimapelissä. FL

Lue myös: Vielä ei ole valmista: FPS:llä riittää paljon töitä

Ei suosikin paineita

Maalivahdit Topi Salokannas, Petrus Lintonen.

Puolustajat Anssi Rantanen, Rene Pylvänäinen, Joona Tala, Joonas Sillanpää, Paavo Tyni, Joona Vainio, Joonas Uimonen, Samuli Virtanen, Christoffer Sedoff.

Hyökkääjät: Totte Moberg, Janne Jokinen, Eetu Moberg, Aleksi Karlsson, Karri Forsblom, Topi Hägg, Paul Manushin, Olli Maansaari (loukkaantunut, kausi ohi), Erkki Laiho, Miska Ronkainen, Jukka-Pekka Kurtelius, Niklas Saha, Peteris Pujats, Jyri Waajakoski, Miku Ronkainen, Juhani Tamminen.

Valmennus Asko Rantanen (päävalmentaja), Jarkko Aaltonen, Iiro Sutinen, Ville Nyrönen (maalivahtivalmentaja).

FPS pelasi

viimeksi Mestistä kaudella 2006–07.

Joukkueella on Mestiksen edeltäjästä I-divisioonasta 1 mestaruus (1982) ja 3 hopeaa (1975, 1978, 1979).

Uusimmat

Fingerpori

comic