Urheilu Forssa

Kultaa tuliaisena: FoSu-pakki kunnostautui Thaimaan tehomiehenä

Riu Yaemyim oli voittamassa synnyinmaalleen Thaimaalle Kaakkois-Aasian mestaruutta.
Pienenä äitinsä kanssa Suomeen muuttanut Riu Yaemyim pelaa FoSussa puolustajana ja Thaimaan maajoukkueessa hyökkääjänä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pienenä äitinsä kanssa Suomeen muuttanut Riu Yaemyim pelaa FoSussa puolustajana ja Thaimaan maajoukkueessa hyökkääjänä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaakkois-Aasian mestaruuskisojen salibandykulta ratkottiin pidemmän kaavan mukaan. Singapore johti turnauksen finaalia vielä kolmanteen erään lähdettäessä maalein 8–4, mutta Thaimaa nousi kovalla kirillä tasalukemiin 8–8.

Voittajaa jouduttiin hakemaan lopulta rangaistuslaukauskilpailusta asti. Siinä Thaimaa oli niukasti Singaporea parempi ja kuittasi kullat 9–8-voitolla. Mestaruutta Thaimaalle oli ratkomassa myös Forssan Suupparien thaimaalaislähtöinen pelaaja Riu Yaemyim.

– Se oli aika hullu peli, sillä olimme päätöserään lähtiessä vielä neljä maalia tappiolla. Pystyimme siinä erätauolla keräämään itsemme ja jaksoimme uskoa toisiimme, Riu Yaemyim kertoo.

Thaimaa oli kisojen alkulohkossa pelannut Singaporea vastaan tasan 7–7, joten finaalipelistä osattiin veikata tasaista. Singapore oli vahva ottelun alkupuolella, mutta Thaimaa pystyi hoitamaan lopulta homman kotiin.

FoSussa puolustajana pelaava Riu oli voittoisassa joukkueessa isossa roolissa, sillä hän pelasi kakkoskentän vasempana hyökkääjänä. Nopeajalkainen Riu kokosi turnauksessa 13 tehopistettä, joista loppuottelussa 1+1-lukemat.

– Ensimmäisessä pelissä oli aluksi hakemista, mutta siitä se lähti kulkemaan, tehomies toteaa.

Iso tapahtuma Aasiassa

Kaakkois-Aasian kisat on suuri urheilutapahtuma, joka järjestetään Kansainvälisen olympiakomitean suojeluksessa. Joka toinen vuosi järjestettävät Southeast Asian Gamesit eli SEA Gamesit kokoavat yhteen alueen 11 maata, jotka kisaavat vähintään 22 eri lajissa.

Tällä kertaa kisat käytiin Filippiineillä, seuraavia kisoja isännöi Vietnamin Hanoi.

– Ne olivat isot kisat, mutta meillä oli niin vähän vapaata, että se piti käyttää palautumiseen, eikä muiden lajien seuraamiseen. Vähän telkkarista tuli katseltua, ei muuta, Riu kertoo.

Thaimaan maajoukkue valmistautui kisoihin huolella. Joukkue leireili ensin kolmisen viikkoa Tshekissä ja sen päälle vielä viikon Thaimaassa.

– Thaimaan lämpöleiri tuli tarpeeseen. Filippiineillä oli vielä kuumempi kuin Thaimaassa, reilut 30 astetta joka päivä, joten oli hyvä tottua lämpöön.

Kaakkois-Aasian kisojen mestaruutta juhlinut Riu (numero 39) on kuulunut jo useamman vuoden synnyinmaansa maajoukkueen kantaviin voimiin. Kuva: KENJI HASEGAWA
Kaakkois-Aasian kisojen mestaruutta juhlinut Riu (numero 39) on kuulunut jo useamman vuoden synnyinmaansa maajoukkueen kantaviin voimiin. Kuva: KENJI HASEGAWA

Suuret tasoerot joukkueessa

Thaimaan joukkue koostetaan Ruotsissa, Suomessa ja Thaimaassa asuvista pelaajista. Ruotsista lähti matkaan kymmenen peluria, Suomesta kaksi ja loput tulivat Thaimaasta. Kommunikaatiokieli eri taustoista tulevilla pelaajilla oli lähinnä englanti.

Joukkueen selkärangan muodostavat Ruotsista ja Suomesta tulevat thaimaalaistaustaiset pelaajat, he ovat taidoissaan selvästi edellä Thaimaassa asuvia lajin harrastajia.

– Me pohjoismaalaiset pelasimme ykkös- ja kakkoskentällisissä, kolmosen tehtävä oli lähinnä tarjota meille hetki lepoaikaa.

Laji kehittymässä

Salibandy ei ole Aasiassa suuren suuri laji, mutta on koko ajan saamassa suurempaa jalansijaa.

– Laji menee sielläkin pikkuhiljaa eteenpäin, taso nousee vuosi vuodelta, Riu kertoo.

Mestaruuskisojen loppuottelussa oli ainakin tunnelmaa. Riun arvion mukaan paikalla oli vajaat tuhat katsojaa. Pelaajillakin oli tunnetta pelissä ja tuuletukset olivat melkoiset kullan ratkettua.

– Väkeä oli katsomossa mukavasti siihen nähden, että salibandy on aika uusi laji Aasiassa.

Teki hyvää itseluottamukselle

FoSun miehelle jäi kisoista hyvä maku suuhun. Mestaruus tuli ja omat pelit sujuivat hyvin.

Tämä oli Riulle tärkeää, sillä hän oli aiemmissa arvokisoissaan sairastellut, eikä ollut pystynyt esittämään niissä parastaan.

– Kisat tekivät hyvää itseluottamukselle. Rooli oli kisoissa erilainen kuin Suomessa sarjapeleissä, pelasin hyökkääjänä ja sain paljon onnistumisia. Pitää vain jatkaa samalla tyylillä täällä.

Riu käy Parmalla vuorotöissä, mutta on jaksanut jatkaa tärkeää harrastustaan salibandyä. Hän ottaa aamuvuoron jälkeen monesti pienet päikkärit ennen kuin suuntaa FoSun iltatreeneihin.

– Työ ja harrastus ovat hyvässä tasapainossa, Riu naurahtaa. FL

 

Lue lisää: Forssalaisedustusta salibandyn MM-kisoissa (FL 27.10.2016)

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic