Urheilu

Kuninkuusravivieraat jättivät Lahteen 14,5 miljoonaa euroa

Ensi vuonna kuninkuusravit Seinäjoella, 2021 Forssassa.
Lahden kuninkuusravit keräsivät viikonlopun aikana lähes 60 000 katsojaa. Kuva: IITA-MARIA
Lahden kuninkuusravit keräsivät viikonlopun aikana lähes 60 000 katsojaa. Kuva: IITA-MARIA

Elokuun alussa ravatut Lahden Kuninkuusravit onnistuivat myös taloudellisesti

Lahden yleisömäärä 59 208 henkeä oli Kuninkuusravien suurin 2010-luvulla.

Lahden alueella kuninkuusravikävijät kuluttivat yhteensä 14,5 miljoonaa euroa.

Raviradalla rahaa laitettiin pelaamiseen, pääsylippuihin, ravintolapalveluihin ja messuostoksiin. Tapahtuma-alueen ulkopuolella rahaa kulutettiin eniten majoitukseen ja ravintolapalveluihin.

Lahden kaupunki näyttäytyi kävijöille positiivisessa valossa, sillä 85% vastaajista totesi Lahden vastanneen odotuksia tai ylittäneen ne.

Tiedot selviävät Kuninkuusravien kävijäkyselystä, jonka Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy toteuttaa vuosittain.

Tämän vuoden Kuninkuusraveissa tyytyväisyys oli korkeinta kuljetuksiin, pelaamisen sujuvuuteen, sisääntuloon ja lipunmyyntiin, yleiseen viihtyisyyteen ja tunnelmaan, selostuksiin ja haastatteluihin, käsiohjelmaan, sekä henkilökunnan ystävällisyyteen ja palvelualttiuteen.

– Erityisen iloinen olen siitä, että henkilökunnan ystävällisyys nousi kyselyssä positiivisena asiana esiin, Jokimaan raviradan toimitusjohtaja Tomi Himanka iloitsee.

– Panostimme toimihenkilöiden ja talkoolaisten asiakaspalvelukoulutukseen yhdessä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa, ja hyvää palvelua viilattiin heidän avullaan vieläkin paremmaksi.

– Kuljetuksista saatua positiivista palautetta osattiin odottaa, sillä viikonlopun kuljetukset toimivat erinomaisesti ja niistä saatiin jo tapahtumaviikonloppuna kiittävää viestiä.

Kyselytutkimuksen mukaan myös opastukset ja videonäytöt oli toteutettu selvästi edellisvuotta paremmin. Eniten ongelmia koettiin olleen äänentoistossa ja kuulutuksissa.

– Äänentoistossa oli ongelmia melko pienellä alueella, mutta valitettavasti se oli juuri keskeinen ja ruuhkainen etukaarre. Harmillisesti ongelmaa ei saatu ratkaistua, vaikka äänen laatua yritettiin kyllä parantaa viikonlopun aikana, Himanka pahoittelee.

Yli puolet kuninkuusravikävijöistä, 52%, on naisia. Miehiä kävijöistä on 48%. Kävijäprofiilista selviää, että tyypillinen kuninkuusravivieras saapuu Etelä- tai Länsi-Suomesta ja 49% kävijöistä on 35 – 54-vuotiaita.

Kuninkuusravien vastuullisuusohjelma polkaistiin käyntiin Lahden Kuninkuusraveista. Puolet kävijöistä oli huomannut vastuullisuusohjelman, ja tärkeää se oli yhdeksälle kymmenestä.

Myös taloudellisesti Lahden Kuninkuusravit onnistuivat.

– Talouden osalta haluamme mitata onnistumista ravikeskuksen koko vuoden tuloksella, emme niinkään tämän tietyn viikonlopun perusteella. Tapahtuman tuottoja ja kuluja jakaantuu väistämättä koko vuodelle, Lahden Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Pekka Kairtamo taustoittaa.

– Viikonlopun tulos asettunee noin 350 000 euron tasoon ja onkin mielenkiintoista nähdä, ylittääkö vai alittaako seuran koko vuoden tulos tämän tason.

Kuluvana vuonna Lahden Hevosystäväinseura on investoinut ravirata-alueen kehittämiseen saman noin 350 000 euroa.

– Viiden viime vuoden aikana Jokimaan alueen kehittämiseen on investoitu noin 4,5 miljoonaa euroa. Olen erittäin iloinen, että Kuninkuusravien onnistuminen mahdollistaa osaltaan kehitystyön jatkumisen ja vahvistaa alueen hevostaloutta” Kairtamo toteaa.

Ensi vuonna Kuninkuusraveja isännöi Seinäjoki ja vuonna 2021 Forssan Pilvenmäki. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic