Urheilu Lounais-Häme

Kurjat kelit eivät lannista, vaikka Ilveshiihto piti laittaa kävelyksi

Jos ei ole lunta suksien alle, niin sitten edetään jalan.
Hämäläis-Osakunta pisteli tossua toisen eteen oranssitakkisen Juha Mannisen johdolla lauantaina iltapäivällä Kehräämön maisemissa Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hämäläis-Osakunta pisteli tossua toisen eteen oranssitakkisen Juha Mannisen johdolla lauantaina iltapäivällä Kehräämön maisemissa Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämäläis-Osakunnan perinteikäs Ilveshiihto meni vetisen talven takia tänä vuonna kävelyksi. Tahtia ja tunnelmaa se ei kuitenkaan haitannut, matka taittuu reippaalta ryhmältä jalkaisinkin.

– Mustia talvia on ollut aiemmin, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun emme ole päässeet yhtään hiihtämään. Aina ennen on jostain ojanpohjalta löytynyt sen verran lunta, että olemme päässeet edes hetkeksi suksille. Nyt sukset jätettiin suosiolla Helsinkiin, kertoi 62. Ilveshiihdon hiihdonjohtaja Juha Manninen lauantaina Forssassa.

Ilveshiihto on Hämäläis-Osakunnan perinteinen kolmipäiväinen vaellushiihto, joka järjestetään vuosittain Hämeen eri kolkissa. Hiihdolla on mittaa 150 kilometriä, joka jaetaan tasaisesti kolmelle päivälle. Vuodesta 1959 järjestetty Ilveshiihto on eräs Suomen vanhimmista laturetkistä.

Reippaita päivämatkoja

Tämänkertainen Ilveshiihto aloitettiin Lempäälästä. Sieltä matka vei Akaan kautta Urjalaan, josta reippailuryhmä jatkoi Räyskälän kautta Saaren kansanpuistoon Tammelaan. Lauantaina päivällä poikettiin Forssassa, josta jatkettiin illaksi takaisin Tammelaan. Sunnuntaina suunnataan Torronsuon kautta Varsinais-Suomen puolelle Somerolle. Maalissa tihkua ja tuiverrusta pelkäämätön porukka on sunnuntaina illansuussa Lopella.

Retken tarkoituksena ei ole vain kunnon kohottaminen, vaan myös osakunnan jäsenten tutustuttaminen omaan maakuntaansa. Tärkeää on myös Ilvesviestin luovuttaminen matkan varrella olevien kuntien edustajille. Tämänvuotisessa viestissä osakunta kiinnitti huomiota mustaan, lumettomaan talveen, moneen otteeseen venyneeseen sote-uudistukseen ja kuntoliikunnan merkitykseen opiskelijoille ja tavallisille kuntalaisille.

Forssassa viesti luovutettiin Heikan koululla sivistysjohtaja Jarmo Pynnöselle.

– Kunnat ovat ottaneet meidät taas tosi mukavasti vastaan, Manninen kertoi.

Tämä lappu on nähnyt jo muutaman Ilveshiihdon.

Vähän erilainen retki

Ilveshiihto houkutteli matkaan nyt reilut 30 reippailijaa. Viime vuonna, kun päästiin vielä suksille, matkassa oli 45 osakuntalaista.

– Vähän kelit harmittivat lähtiessä, mutta eivät enää kun pääsimme liikkeelle. Tämä on nyt vähän erilainen, kävelemällä tehty retki.

Samaa mieltä Mannisen kanssa oli neljättä kertaa mukana oleva Topias Tolonen. Tunnelma on pysynyt korkealla sateesta ja tuulesta huolimatta.

– Meitä on nyt tosi monipuolinen porukka. Osa on lähes ammattimaratoonareita ja suunnistajia, osa taas ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Innostus liikkumiseen luonnossa yhdistää ryhmää, Tolonen totesi.

Pitkät perinteet

Hämäläis-Osakunta on Helsingin yliopiston opiskelijoiden järjestö, jossa on jäseniä noin 2500. Osakunta on perustettu vuonna 1653 Turun akatemian yhteyteen, ja se on suurin Helsingin yliopiston 16 osakunnasta.

Osakunta vaalii niin akateemisia kuin hämäläisiäkin perinteitä, joista Ilveshiihto on yksi tärkeimmistä. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat