Urheilu Somero

Lahjoja ja tinkimätöntä työtä – Jani Pihkanen luotsaa Someron Esan moukaritallin helmeä Silja Kososta uusiin saavutuksiin

Vielä kuukauden verran pitää jaksaa tiukkaa olympiakesää.
Jani Pihkanen ja Silja Kososen ovat tuttuja Forssan Moukaripörssin kävijöitä. Kuva viime syksyltä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jani Pihkanen ja Silja Kososen ovat tuttuja Forssan Moukaripörssin kävijöitä. Kuva viime syksyltä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Someron Esan moukaritähden Silja Kososen kausi on ollut napakymppi, vaikka Tokion olympialaisten loppukilpailu meni sivu suun.

18-vuotias Kosonen on voittanut tänä kesänä jo nuorten Euroopan mestaruuden ja heittänyt nuorten uudeksi maailmanennätykseksi 73,43. Tulos on tietysti myös alle 19-vuotiaiden, alle 22-vuotiaiden ja naisten uusi Suomen ennätys.

Tokion olympiastadionilla Kosonen sai moukarin parhaallaan lentämään 70,49, jolla hän oli karsinnan 14:s.

– Siljan karsintaheitot olivat hyviä heittoja. Tilastoissa hän oli 17:s, joten pari sijaa tuli siinäkin napattua, kertoo Kososen valmentaja Jani Pihkanen.

Pihkanen joutui seuraamaan Kososen heitot Suomesta. Hän oli mukana vielä valmistautumisleirillä Sagassa, mutta palasi karsinnan alla Japanista Suomeen.

– Tulin Suomeen, koska meille sanottiin, ettei henkilökohtaisia valmentajia päästetä stadionille, Pihkanen kertoo.

Kosonen on kisannut tänä kesänä paljon, eikä kausi ole vielä ohitse. Edessä ovat muun muassa MM-kisat Nairobissa, Kalevan kisat Tampereella ja Ruotsi-ottelu Tukholmassa.

Elokuun puolivälin jälkeen Nairobin MM-kisoissa heittävät pitkälti samat kärkinimet kuin Virossa käydyissä EM-kisoissa, muutama tasokas heittäjä toki löytyy Euroopan ulkopuoleltakin. Kosonen on tiiviin kilpailukauden lomaan päässyt tekemään pari hyvää harjoitusjaksoa, joten kunnon pitäisi kestää Keniassakin.

– Silja ehtii olla reilun viikon kotona, sitten on edessä lähtö Nairobiin. Kuukauden verran hänen pitäisi vielä jaksaa.

Kosonen on kesän lopulla nähty muutaman kerran myös Forssan Moukaripörssissä. 77. pörssikisa heitetään kolmena peräkkäisenä sunnuntaina alkaen 22. elokuuta.

– Katsotaan, miten pörssi sopii aikatauluihin. Voi olla, että ehdimmekin sinne, toteaa Pihkanen.

Toimiva valmennussuhde

Silja Kososen hurjien heittojen taustalla on poikkeuksellista lahjakkuutta ja tinkimätöntä työtä. Ja myös toimiva valmennussuhde Kososen ja Pihkasen välillä.

Pihkanen on luotsannut Kososta vuodesta 2018 asti.

– Siljalla on noin nuoreksi heittäjäksi todella hyvä tekniikka, se alkaa jo olla kunnossa. Lisäksi hän on erittäin lahjakas, nopeus ja voima tarttuvat hyvin, Pihkanen kertoo.

Pihkanen kehuu myös valmennettavansa harjoitteluintoa. Hän harjoittelee tunnollisesti ja huolellisesti.

– Silja on kyllä helppo valmennettava, hän tekee juuri niin kuin ohjelmassa sanotaan.

Maltti mukana

Valmentaja ja valmennettava tulevat myös hyvin toimeen. Juttu luistaa ja asiat selvitetään puhumalla, ei huutamalla.

Pihkanen hioo timanttiaan ajan kanssa. Ruuvissa on vielä kiristämisen varaa, mutta sitä ei haluta tehdä liian nopeasti, jotta paikat säilyvät ehjinä ja treeni mielekkäänä.

– Kehittämisen varaa löytyy, mutta etenemme maltillisesti.

Kososella on hyvät kilpailuhermot ja päätä löytyy muuhunkin. Hän aloittaa syksyllä saksan opiskelut Turun yliopistossa.

– Opiskeluissa edetään urheilun ehdoilla. Vaikka pääpaino on lähivuodet urheilussa, on hienoa, että Siljalla on muutakin mietittävää kuin moukarinheitto. Se tasapainottaa arkea.

Omat heitot taka-alalle

Jani Pihkanen on itsekin SM-kisatason moukarinheittäjä, joka tosin on viime kausina jättänyt heittämisen vähemmälle ja keskittynyt enemmän valmentamiseen. Hänellä on luotsattavanaan toinenkin Esan lupaus, vuotta Kososta nuorempi Marika Virtanen, joka on heittänyt tänä kesänä naisten moukaria 54,64.

Kalevan kisat houkuttelevat Pihkastakin, mutta hän ei ota tulosrajasta paineita.

– Tulosraja menee, jos saan tekniikan kohdilleen. Ei tässä kuitenkaan mitään isompia tavoitteita ole, valmentaminen on se ykkösasia, Pihkanen sanoo. FL

Jani Pihkanen heittää itsekin

26-vuotias Someron Esan moukarinheittovalmentaja.

Heittää itsekin, mutta pääpaino nykyään valmentamisessa.

Somerolta kotoisin, muutti Turkuun opiskelemaan vuonna 2015.

Koulutukseltaan rakennusinsinööri.

Valmentaa Esan lupaavia heittäjiä Silja Kososta ja Marika Virtasta.

Silja Kosonen

heittänyt tänä kesänä naisten SE:n ja nuorten ME:n. Voitti nuorten EM-kultaa ja kilpailee pian nuorten MM-kisoissa.

Kososta vuotta nuorempi Virtanen on voittanut nuorten Suomen mestaruuksia.

Uusimmat

Fingerpori

comic