Urheilu

Lentopallofanit ovat olleet Suomen seitsemäs pelaaja – Ranskaa vastaan tämä etu on syöty

Neljännesvälierässä vastaan tulee kivikova isäntämaa Ranska.
Arviolta yli 2500 suomalaisfania piti ääntä Sloveniassa Suomen peleissä. Neljännesvälierässä Ranskaa vastaan katsomo on kotiyleisönsä edessä pelaavan Ranskan puolella, joten Suomelta vaaditaan senkin takia jatkopaikkaan hurjaa venymistä. Kuva: Sami Mattila
Arviolta yli 2500 suomalaisfania piti ääntä Sloveniassa Suomen peleissä. Neljännesvälierässä Ranskaa vastaan katsomo on kotiyleisönsä edessä pelaavan Ranskan puolella, joten Suomelta vaaditaan senkin takia jatkopaikkaan hurjaa venymistä. Kuva: Sami Mattila

Forssalainen Sami Mattila on nähnyt monessa roolissa yli 20 Suomen lentopallomaajoukkueen arvoturnausta tai sellaisen karsintaa. Suomen lentopallomaajoukkueen faniryhmän FinFanteamin varapuheenjohtaja Mattila oli paikalla myös Slovenian alkulohkopeleissä ja vastasi maanantaina pidetyn fanitapaamisen järjestelyistä.

Suomesta paikalla Sloveniassa oli Mattilan mukaan yli 2 500 lentopallofania, heistä noin 30 Forssan seudulta. Mattilan mukaan suomalaisfanien runsaslukuisuus ja pitämä ääni yllätti jopa Slovenian lentopalloliiton presidentin Metod Ropretin.

– Ropret kiitteli, että suomalaisfanit saivat henkeä turnaukseen. Vaikka Suomen ja Puolan fanit ovat jo käsite lentopalloturnauksissa, Ropret oli yllättynyt meidän toiminnastamme, Mattila kertoo.

 

Voidaankin sanoa, että suomalaisfanit ovat olleet se seitsemäs pelaaja, joka on osaltaan siivittänyt Suomea hyviin esityksiin aiemmissa turnauksissa ja myös käynnissä olevassa EM-turnauksessa. Suomi selvisi alkulohkosta jatkoon voitettuaan Turkin keskiviikkona, mutta lauantaina tilanne muuttuu, kun vastaan tulee alkulohkonsa vain yhdellä erätappiolla selvittänyt Ranska, joka kaiken lisäksi pelaa kotikentällään.

Esimerkiksi vedonvälittäjien papereissa Ranska voittaa ottelun yli 90 kertaa 100:sta, joten Suomen mahdollisuuksia pidetään olemattomina.

– Ranska pelaa omanlaistaan peliä, heillä on yksi kisojen parhaista yleispelaajista, ja kotiyleisön tuki. Suomen kannattajia on arvioni mukaan tässä pelissä paikalla 100-200. Meidän osaltamme kisojen minimitavoite on täytetty, joten Suomi voi lähteä rohkeasti haastamaan, kaikki paineet ovat Ranskalla, Mattila näkee.

 

Kisojen alla ja niiden aikana on puhuttu paljon päävalmentaja Joel Banksista, jonka johdolla Suomi koki pitkän tappioputken kisojen alla. Mattila muistuttaa, että Banks sai keväällä käsiinsä huonot kortit.

– Moni kokenut pelaaja jäi pois Kultaisen liigan otteluista ja peli oli kuin junnupelaamista. Nykyjoukkueelle ei tullut perintönä voittamisen kulttuuria.

Mattila kertoo puhuneensa pelaajien kanssa Banksista, jota muun muassa kokenut Olli-Pekka Ojansivu on arvostellut.

– Pelaajat ovat jättäneet nämä arvostelut taka-alalle. Banksin johdolla joukkueesta on saatu kaikki irti. Välillä on pelattu todella hyvin, mutta tasaisuus on puuttunut. Suurin ongelmamme on hyvin nostavien, palloa tappamaan pystyvien yleispelaajien puute.

Ainakin forssalaiset ovat puhuneet myös hakkuritilanteesta. Kokenut Urpo Sivula on ollut ykköshakkuri, vaikka hänenkin esityksensä ovat ailahdelleet jopa pelien sisällä. Koijärven Kunnon kasvatti Samuli Kaislasalo on jäänyt tuuraajan rooliin.

– Sivula on ykköshakkurimme. Samuli on ollut epävarma, pelistä on puuttunut tappamisen meininki. Hän on nuori ja potentiaalinen pelaaja, jolla on fyysiset edellytykset nousta ykköshakkuriksi. Samulin aika tulee vielä, Mattila näkee. FL

 

Katso video maanantain fanitilaisuudesta, jossa haastateltavana oli entinen Suomen, nykyinen Venäjän päävalmentaja Tuomas Sammelvuo:

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic