Urheilu Forssa/Tammela

Kentällä liikettä ja iloista mieltä – Forssan seudun pallokoulut ohjaavat leikin kautta jalkapallon pariin

Jalkapallokoulu opettaa pikkujunnuille lajin aakkoset.
Homma vauhtiin. Väinö Vihreäsaari (keskellä), kohta 6 vuotta, oli yksi innokkaista pallokoululaisista Kuhalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Homma vauhtiin. Väinö Vihreäsaari (keskellä), kohta 6 vuotta, oli yksi innokkaista pallokoululaisista Kuhalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronakriisi siirsi, mutta ei kuitenkaan peruuttanut seurojen perinteisiä jalkapallokouluja. Tammelassa aloiteltiin kesäkuun alussa, Forssassa päästiin vauhtiin juhannuksen jälkeen.

Pallokoulun idea on pysynyt pitkään samana. Lapset saadaan leikkien ja iloisen yhdessä tekemisen avulla kiinnostumaan lajista. Usein futiksesta innostuneita on ollut sen verran paljon, että heistä on voitu muodostaa uusi, nuorimmaisten ikäryhmän joukkue järjestävälle seuralle.

FJK:n jalkapallokoulu starttasi maanantaina ja jatkui keskiviikkona. Ensimmäisessä jaksossa on neljä kokoontumiskertaa ja vajaan kuukauden tauon jälkeen jatketaan vielä kuusi kertaa. Kuhalan tekonurmella pidettävä pallokoulu on tarkoitettu 2013–16 syntyneille tytöille ja pojille.

– Olimme ehkä vähän liiankin varovaisia koronan takia ja aloitimme normia myöhemmin, yleensähän jalkapallokoulut alkavat olla juhannuksen jälkeen taputeltu, kertoi FJK:n valmennuspäällikkö Petteri Olkkonen.

Leikkiä ja peliä

Tunnin mittaisissa tilaisuuksissa lapset leikkivät, pelaavat ja opettelevat lajin aakkosia. Koulun vetäjänä toimii FJK:n edustuksestakin tuttu Kuisma Ryödi apunaan seuran A-junioripelaajia.

– Hyvillä ja innokkain mielin vedämme toimintaa. Tämä on tuttua puuhaa Marttilan Murrosta, jossa olin seuratyöntekijänä, Ryödi kertoi.

Ryödi pitää pallokouluja arvossa.

– Tämä on tärkeää toimintaa. Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus liikkua ja leikkiä. Ja lisänä tässä tulee yhteisöllisyys, lapset pääsevät näkemään toisiaan, vaikka koulut ja hoitopaikat ovatkin kiinni, Ryödi sanoi.

Mukaan mahtuu vielä

FJK:n pallokoulu on vetänyt ensimmäisillä kerroilla Kuhalaan reilut parikymmentä innokasta lasta ja saman verran vanhempia kentän laidalle. Vetäjät kertovat, että mukaan ehtii vielä.

Forssalainen Milla Ahtiainen toi pallokouluun viisivuotiaan poikansa Toivo Heikkilän.

– Kaksi vanhempaa veljestä pelaavat jo, joten piti tämä kolmaskin tänne tuoda, myhäili Ahtiainen.

Vieressä Mari Ruissalo seurasi viisivuotiaan poikansa Tuukka Heikuran menoa nurmella.

– Tuukka on nyt mukana toista kertaa. Ihan sen takia tultiin, kun poika haluaa pelata, forssalainen Ruissalo kertoi.

– Meillä on pihassa iso maali, johon tulee potkittua paljon. Täällä pääsee sitten pelaamaan ja saa harjoitusta, Ruissalo jatkoi.

Suora palaute

Ryskeen vetämä pallokoulu alkoi 1. kesäkuuta ja kesti kolme viikkoa. Koulussa oli palloleikkikoululaiset mukaan lukien 35 lasta.

– Aloitimme tavallista myöhemmin ja koronatilanne saattoi aiheuttaa sen, että jotkut jäivät pois toiminnasta. Olosuhteisiin nähden olemme tyytyväisiä osallistujamäärään, kertoo Tammelan Ryskeen valmennuspäällikkö Miika Forsten.

Pallokoulu sujui hyvin ja lapset viihtyivät.

– Sanoin meidän ohjaajillekin, että lapsilta saa kaikkein suorimman palautteen. He äänestävät heti jaloillaan, jos täällä ei ole kivaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic