Urheilu Jokioinen

Luodesuolla mennään eikä meinata – Crossikausi hyvässä vauhdissa

Korona hiljensi monet lajit, mutta vauhdikasta motocrossia pääsee ajamaan Jokioisilla. Luodesuon rata tarjoaa sopivasti haastetta kokeneellekin kuskille.
Lahtelainen Joni Kaivolainen kävi testaamassa Luodesuon motocross-radan ja kehui rataa haastavaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lahtelainen Joni Kaivolainen kävi testaamassa Luodesuon motocross-radan ja kehui rataa haastavaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Korona on taklannut monta urheilulajia paitsioon, mutta vauhdikasta ja kovaa kuntoa kysyvää motocrossia pystyy harrastamaan melkein kuin normaaliaikoina. Luodesuon motocross-rata on auki, ja se onkin ahkerassa käytössä etenkin viikonloppuisin – korona-ajan rajoitukset tietenkin huomioon ottaen.

– Meidän laji on siitä hyvässä asemassa, että täällä pääsee ajamaan lähes tavalliseen tapaan. Näin keväisin kuskit ovat aina intoa piukassa, syksyä kohti menohalut rauhoittuvat, kertoo Forssan Moottoriseuran MX-vastaava Toni Nordman.

Nordmanin mukaan ajamista crossiradalla on koronan takia jaksotettu, jottei liikkeellä ole samaan aikaan liikaa kuskeja. Myös reilujen turvavälien pitämistä on painotettu.

Radan laidalla olevat autot on taas sijoitettu niin, että kaikilla on tilaa ja toisiin jää riittävä väli.

– Rata saatiin auki huhtikuun puolivälin paikkeilla. Aluksi oli hieman märkää, mutta nyt rata on hyvässä kunnossa, Nordman kertoo.

Radalla käy kuskeja Forssan seudun lisäksi muun muassa Turusta, jonka läheltä ei löydy omaa, kunnon rataa. Luodesuon rataa lauantaina ahkerasti kiertänyt Joni Kaivolainen tuli paikalle Lahdesta saakka.

– Olin Forssassa vuonna 2018, kun täällä ajettiin endurokisa ja tämä rata oli yhtenä maastokokeena. Tykästyin tähän ja päätin tulla kokeilemaan.

Kaivolainen ei muistanut väärin. Rata oli yhä miehen mieleen.

– Tämä on hyvä rata, siinä on riittävästi teknistä haastetta. Ajo maistuu, mutta tuntuma on talven jäljiltä vähän hukassa, Kaivolainen sanoo.

Luodesuon rata-alueelta löytyy oikeastaan kolme eri rataa. Aloittelijoille on 400 metrin mittainen minirata, hieman pidemmälle ehtineille samanmittainen keskirata. Varsinaisella pääradalla on pituutta 1 700 metriä ja siinä riittää haastetta kokeneellekin crossarille.

Motocross tuntuu olevan nosteessa myös Forssan seudulla. Forssan Moottoriseuralla on kolmisenkymmentä aktiivikuljettajaa, joista puolet on junioreita.

Junnutoimintaa on seurassa tietoisesti aktivoitu esimerkiksi huippukuski ja -valmentaja Jussi Vehviläisen vetämillä ajoleireillä, joista seuraava järjestetään ensi viikonloppuna. Tällä kertaa mukaan otettiin vain seuran omia junnuja, etteivät ryhmät kasvaneet korona-ajalle liian suuriksi.

– Meillä on nyt paljon junnuja. Tämä on meilläkin samanlaista aaltoliikettä kuin muilla lajeilla, välillä ollaan aallon harjalla ja välillä vähän alempana, Nordman kertoo.

Kilpailutoiminta on ainakin alkukesän koronatauolla. Toiveissa on, että heinäkuussa pääsisi taas kisaamaan. Nordman on viime vuosina ollut ajanut FMS:n hyvin SM-joukkuekisassa pärjänneessä veteraaniryhmässä.

– Mukana ollaan, jos vain joukkueeseen mahdutaan. FL

Vauhdikkaalla lajilla paljon perinteitä

Motocross (lyhennetään MX) on Isossa-Britanniassa kehittynyt moottoripyöräilyn kilpailumuoto.

Motocrossia ajetaan vaativilla radoilla, joissa on hyppyreitä, uria sekä ylä- ja alamäkiä.

Radan materiaali on hiekkaa tai savea, ja sen pituus vaihtelee 1,5 kilometristä 2:een.

Motocross on jakautunut moniin alalajeihin, esimerkiksi stadioneilla ajettavat supercross-kisat keräävät suuria yleisöjä.

Motocrossia ajetaan useissa eri luokissa, joista MX1 on arvostetuin.

Suomessa on kaksi lajin maailmanmestaria, Heikki Mikkola (1974, 1976, 1977, 1978) ja Pekka Vehkonen (1985).

Motocross kysyy kovaa kuntoa, taitoa, nopeita reaktioita ja rohkeutta. Laji tarjoaa hyvää treeniä koko kropalle.

Forssan seudulla motocrossia voi harjoitella Luodesuon radalla Jokioisilla. Lajista kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä Forssan Moottoriseuraan.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic