Urheilu Somero

Maailman kärkituloksen ikäluokkaan heittänyt Silja Kosonen on Someron Esan moukaritallin hiomaton timantti

Vasta 17-vuotiaan Silja Kososen kehityskaarella voidaan nousta naisten moukarieliittiin jo muutaman vuoden sisällä.
Someron Esan Silja Kososen tavoitteena on vakiinnuttaa heittosarjansa tällä kaudella päälle 65 metrin. Kuva: Ami Laaksonen
Someron Esan Silja Kososen tavoitteena on vakiinnuttaa heittosarjansa tällä kaudella päälle 65 metrin. Kuva: Ami Laaksonen

Someron Esan riveissä on vuosien varrella urheillut monta kansallisen tason huippu-urheilijaa, jotka ovat edustaneet Suomea myös arvokisoissa. Esan riveissä kasvaa tällä hetkellä nuori urheilija, jolla on hyvät edellytykset nousta lajinsa huipulle ainakin Suomessa, mutta myös maailmalla.

Vasta 17-vuotias Silja Kosonen lennätti lauantaina Someron moukariringistä nelikiloisen pallon 67,99 metrin päähän lähtöpisteestä. Tulos on U20-sarjan Suomen ennätys ja maailman tämän kauden kärkitulos. Kaikkien aikojen listallakin Kososen heitto nousee ikäluokassa sijalle 19. Samalla sijalla hän on myös naisten tämän kauden tilastossa.

Someron rinki on ehkä Suomen paras, mutta silti sekä Kosonen että valmentaja Jani Pihkanen uskovat, että parempaan on mahdollisuuksia vielä tänä kesänä.

– Teknisesti Siljan heitto ei ollut ihan täydellinen. Lopusta puuttui rentoutta, eikä loppuveto onnistunut ihan nappiin. Silja veti vähän moukaria perässään. Harjoituksissa heitto onnistuu rennosti, joten on vain ajan kysymys, milloin se tapahtuu kisoissa, Pihkanen analysoi.

Kososen aiempi ennätys oli viime vuonna heitetty 63,60 – sekin ikäluokkansa eli U17-sarjan Suomen ennätys. Harjoituksissa on tänä vuonna irronnut jo 65-metrisiä kaaria, mutta Someron lähes 68-metrinen yllätti niin valmentajan kuin heittäjänkin.

– Alkuviikosta jalkani olivat vähän väsyneet ja pelkäsin, että mitähän kisasta tulee. 65-metristä toivoin, mutta kyllä se lähes 68-metrinen yllätti, Kosonen sanoo.

Pihkasen mukaan tämän kauden tavoite ole heittää 67-metrinen kaari. Someron kisan jälkeen kumpikin uskoo, että 68–69-metrinen heitto on vielä tämän kesän aikana mahdollinen.

– Varsinkin jos Kari (Pihkanen) järjestää vielä kisat Somerolla. Ensi vuonna tavoitteeksi voi sitten asettaa sen 70 metrin puhkaisemisen, Kosonen tuumii.

Lähitulevaisuuden tavoitteeksi kaksikko on asettanut U19-ikäluokan MM-kilpailut Keniassa ensi vuonna ja vuoden 2022 naisten MM-kisat USA:n Oregonissa.

Someron kilpailu oli kauttaaltaan kovatasoinen. Kosonen arvelee, että useamman heittäjän kovan kunnon takana on myös koronapandemian aiheuttama kilpailutauko.

– Ollaan päästy keskittymään täysipainoisesti harjoitteluun. Itse olen pysynyt pientä flunssaa lukuun ottamatta terveenäkin.

Raisiosta kotoisin oleva Kosonen valitsi kolmisen vuotta sitten seurakseen Someron Esan.

– Pihkasen Kari ilmeisesti huomasi jotain potentiaalia ja kyseli meitä Somerolle, jossa on hyvä moukaritalli. Virtasen Marika ja silloin vielä heittänyt Lara Långström tulivat myös ja saimme joukkueen SM-parikisaan, Kosonen muistelee. FL

Kommentti: Kaikkien aikojen moukarikisa?

Somerolla saatettiin heittää lauantaina kaikkien aikojen suomalainen moukarikilpailu, kun samaan aikaan nähtiin kaksi Suomen ennätystä ja maailman kärkitulos.

Naisten maailmanlistalla Krista Tervon SE 71,93 meni tämän kauden kuudenneksi. Jopa maailman vanhin urheilulehti, italialainen Corriere Dello Sport huomioi Tervon heiton.

Tervon heitolla olisi muuten selviydytty kaikissa arvokilpailuissa finaaliin. Tällaisia heittäjiä tai edes yleisurheilijoita ei Suomessa liikaa ole.

Silja Kososen tulos 67,99 on U20-ikäluokan kauden kärkitulos ja yltää naisissakin sijalle 19. U20-ikäluokassa se oli kaikkien aikojen 19:ksi pisin kaari. Ja kannattaa muistaa, että lämpimissä maissa moukariakin heitettiin ennen koronaa ulkona ihan hyvissä olosuhteissa.

Myös Aaron Kankaan tulos 77,09 on maineteko. Lukemat ovat nykymoukarinheitossa kansainvälistä eliittiä, vaikka matkaa esimerkiksi Olli-Pekka Karjalaisen SE-lukemiin on yli kuusi metriä. 2010-luvulla Kankaan tuloksella olisi jääty 12 arvokisoissa vain kerran pistesijojen ulkopuolelle. Matkaa mitaleille olisi monissa kisoissa mitattu enemmän senteissä kuin metreissä.

Someron rinkiä kehutaan moukaripiireissä valtakunnan parhaaksi. Someron Esan yleisurheilujaoston valmennusvastaava Kari Pihkanen hioo rinkiä säännöllisesti timanttilaikalla niin, että siitä katoavat turhat rypyt. Rinki pysyy sileänä, nopeana ja kestää myös sadetta. Voidaan siis pitää aika varmana, että Suomen huippuheittäjiä nähdään jatkossakin Someron moukariringissä.

Juniorit ovat junioreita, mutta silti vähän harmittaa lounaishämäläisestä näkökulmasta, kuinka vähälle huomiolle Kososen kiskaisu jäi. SE-heitto ylitti Tervon nimissä olleen ikäluokan SE:n selvästi. U20-ikäluokan maailman tämän hetken kärkinimestä kuullaan vielä moneen kertaan muuallakin kuin Lounais-Hämeen äänenkannattajassa. Ja kuultiin toki jo keskiviikkona, kun Yle Urheilu teki tästä Someron Esan lupauksesta henkilöjutun.

Ami Laaksonen

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic