Urheilu Forssa

Maaradan MM-kisalle jatkoaikaa

Päätös Pilvenmäen kisan ajamisesta voi venyä heinäkuun puoliväliin.
Maaradan MM-osakilpailu ajettiin Forssassa viimeksi vuonna 2016. Kuva: Seppo Pessinen
Maaradan MM-osakilpailu ajettiin Forssassa viimeksi vuonna 2016. Kuva: Seppo Pessinen

Suomen MM-ralli peruuntui tältä vuodelta, mutta Forssan Moottoriseura ei ole luopunut tavoitteestaan järjestää samana viikonloppuna moottoripyörien maaradan MM-osakilpailu Pilvenmäellä elokuun 8. päivänä.

Seurassa suunniteltiin keväämmällä MM-kisan ratkaisun ja varsinkin sen perumisen päättämistä toukokuun aikana, mutta tällä viikolla ajatukset muuttuivat.

– Suomen Moottoriliitto selvitti pyynnöstämme tilannetta kansainväliseltä moottoriliitolta FIM:ltä. Sieltä tuli viesti, jonka mukaan voimme odottaa ratkaisun tekemistä heinäkuun puolivälin vaiheille. Pystymme vanhalla kokemuksella polkaisemaan kisan pystyyn muutamassa viikossa, kertoo FMS:n puheenjohtaja Harri Heikkilä.

– Tilanne on kuitenkin ainutlaatuisen hankala. Mistään ei tule tietoa minkälaisia yleisömääriä elokuun alkupuolella voi kisoissa olla. 500 hengen rajoituksella ei MM-kisan järjestäminen onnistu taloudellisesti. Teemme kaikkemme kisojen puolesta, mutta nyt ei voida muuta kuin odottaa. Heikkilä aprikoi.

Sakoilta vältytään

FMS:lle toi helpotusta tieto, jonka mukaan FIM ei langeta sakkoja kisan perumisesta.

Kansainvälisellä liitolla on iso intressi saada MM-kisa Forssassa ajetuksi, sillä maaradan MM-sarjan tämän kauden kolme ensimmäistä osakilpailua on jo peruttu touko-, kesä- ja heinäkuulta Saksasta ja Ranskasta.

Jäljellä ovat enää Forssan osakilpailu sekä syyskuun lopulla Hollannin ja Puolan kisat.

FIM on joutunut lisäksi perumaan maaratakisakalenteristaan elokuisen MM-karsinnan ja nuorten MM-kisan Saksasta sekä syyskuisen MM-joukkuekisan Ranskasta.

FIM haluaa Forssan mukaan myös siksi, että Pilvenmäellä on MM-sarjan ainoa lajin englantilaisen ”long track” -nimen mukainen pitkä kilometrin rata kallistettuine kaarteineen.

Maaradan SM-kisa ei toteudu

Forssassa on ajettu maaradan MM-tapahtumia kuusi kertaa vuosina 2010-16. Ensin vuorossa oli haastajasarjan karsintakisa, sitten kolme MM-osakilpailua, 2014 MM-joukkuefinaali ja 2016 taas henkilökohtainen MM-osakilpailu.

Tuon viimeisen kisan jälkeen FMS:stä kerrottiin, että kaikki kuusi MM-kisaa ovat tuottaneet seuralle taloudellista tappiota, kun kannattavuusrajaksi laskettua 1600 hengen katsojamäärää ei saavutettu.

Tuota taustaa vastaan tuntui erikoiselta, että FMS päätti taas tänä vuonna taipua FIM:n kosiskeluun MM-isännäksi ryhtymisestä.

Tämän vuoden kisakuvio on kuitenkin erilainen.

– Kolmen entisen maaratakuskin tiimi otti tämän vuoden kisasta taloudellisen vastuun ja FMS:lle jää vain itse järjestelyt radalla. Tiimi keräsi kisan rahoitusta, mutta sekin tökkäsi keväällä koronaan. Kaikki on rahasta kiinni, mutta tällä kertaa FMS ei joudu maksumieheksi, Heikkilä huomauttaa.

FMS joutui jo toukokuun alusta perumaan järjestettäväkseen saamansa maaradan SM-kisan. Sen ajaminen elokuun kahdeksantena päivänä MM-kisan paikalla ei Heikkilän mukaan toteudu. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic