Urheilu Tammela

Maltilla, mutta vauhdikkaasti – Tammelalainen Nora Kytäjä parantanut ennätystään kymmenen sekuntia

Hyvin harjoitellut Nora Kytäjä kovassa kunnossa jo alkukesästä.
Tammelalainen Nora Kytäjä on ikäluokkansa huippuja juoksussa ja maastohiihdossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelalainen Nora Kytäjä on ikäluokkansa huippuja juoksussa ja maastohiihdossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalaislupaus Nora Kytäjä on heti kisakauden alussa hyvässä vauhdissa. 16 vuotta kesäkuussa täyttänyt Kytäjä pisteli pari viikkoa sitten 800 metriä Turussa aikaan 2.13,53. Tulos on 04-syntyneiden selkeä ykkösaika tänä kesänä kotimaassa, ja naistenkin 800 metrin tilastossa sillä ollaan kymppisakissa.

Lempäälän Kisan Yleisurheilua edustava Kytäjä on lohkaissut 800 metrin ennätyksestään tänä kesänä kymmenen sekuntia. Se on paljon reilut kaksi minuuttia kestävällä matkalla. Heti ensimmäisessä kilpailussaan Vantaalla hän nipisti vanhasta ennätyksestään kuusi sekuntia.

– En todellakaan osannut odottaa noin hyvää aikaa 800 metriltä. 800 metriä on minulle matka, jota juoksen lähinnä kesän alussa. Tiesin, että olen kunnossa, mutta en osannut ajatella, että menee noin paljon alle 2.20:n, Kytäjä kertoo.

Hyvän kunnon taustalla on onnistunut harjoittelu. Kytäjä on saanut harjoitella terveenä ja kaikessa rauhassa. Kisakausi alkoi koronan takia tavallista myöhemmin, ja kilpailuja järjestetään vielä harvakseltaan..

– Tässä on saanut aika rauhassa treenata, kun ei ole juuri kisojakaan ollut. On ollut leppoisaa harjoitella.

Lupaa hyvää

Kova aika kasilla lupaa hyvää kesän jatkoa ajatellen. Kasisatanen on tammelalaisen matkavalikoiman lyhyimmästä päästä.

Kytäjä juoksee 800:aa metriä enemmän esimerkiksi 1 500:aa metriä, mutta eniten hän pitää estematkoista.

– Tykkään juosta esteitä, koska niissä on tarpeeksi haastetta. Esteissä on paljon juttuja mitkä pitää osata, täytyy esimerkiksi tietää miten esteet hypätään ja olla tarkkana vauhdinjaossa.

Kytäjän mukaan kehittymisen viime kaudesta huomaa siitä, että hän kestää happoja paremmin kuin aiemmin. Myös taktinen silmä on parantanut, vauhdin jakoon on tullut lisää malttia.

Tammelalainen pystyy juoksemaan niin sanotusti omaa juoksuaan.

– Osaan arvioida kisoissa paremmin sen, säntäänkö kärjen vauhtiin vai menenkö itselleni sopivaa vauhtia. Uskallan tarvittaessa jättää kärkeen väliä, jos se lähtee turhan kovaa liikkeelle, Kytäjä arvioi.

Kytäjän kauden päätavoitteet ovat Pietarsaaressa käytävissä nuorten SM-kisoissa, joihin hän lähtee kartuttamaan mitalitiliään. Sitä ennen yritetään löytää harvahkosta kilpailukalenterista sopivia kilpailuja. Vaikka nuorella naisella on ikää nipin napin 16 vuotta, kisaa hän paljon tänä kesänä naisten kanssa.

– Ensi viikolla juoksen Jyväskylän GP-kisoissa 1 500 metriä, sitten olisi tarkoitus löytää estekisoja.

Huippu hiihdossakin

Monipuolinen Kytäjä on ikäluokkansa huippuja myös maastohiihdossa. Viime talvena hän juhli Valkeakosken Hakan riveissä N18-sarjan viestin SM-kultaa yhdessä isosiskonsa Nean ja Sonja Leinamon kanssa. 15 kilometrin yhteislähtökisassa Kytäjä oli 15-vuotiaana 17-vuotiaiden sarjan kuudes.

Kytäjä ehti helmikuun lopussa voittaa Koululiikuntaliiton mestaruuskisoissa kultaa ja pronssia ennen kuin koronavirusepidemia katkaisi kilpailukauden. Talvi oli muutenkin hiihtäjille hankala, kun keli oli lauha ja lumi kortilla etelässä.

– Olihan se rankkaa. Oli pakko pitää omia leirejä Vuokatissa, kun täällä ei ollut lunta. Piti tehdä paljon myös hiihtoa korvaavaa harjoittelua.

Muutto Vuokattiin

Jatkossa puitteet ovat kunnossa, sillä Kytäjä aloittaa elokuussa opiskelun Sotkamon urheilulukiossa. Nora muuttaa Vuokattiin samaan kämppään isosiskonsa Nean kanssa.

Hiihto ja juoksu ovat ohjelmassa myös jatkossa. Molemmat kulkevat, ja kahden lajin tekeminen pitää harjoittelun monipuolisena.

– Molemmat lajit pysyvät ohjelmassa. Hiihtoonkin tehdään paljon juoksutreeniä, joten molemmat sopivat minulle hyvin. FL

Muistatko tämän: Kilpisen tallissa edetään määrätietoisesti kohti huippua

Kovakuntoinen kahden lajin taitaja

Syntynyt 2004. Asuu Tammelassa, muuttaa syksyllä Vuokattiin.

Edustaa Lempäälän Kisa Yleisurheilua, aiemmin Forssan Salamaa ja Tammelan Ryskettä.

800 metrin ennätys 2.13,53, 1 500 metrillä 4.50,63.

SM-kultaa 2 000 metriltä 2019 (N15) ja pronssia 2018 (N14). SM-hopeaa 1 500 metrin esteistä 2019 (N15) ja 2018 (N14).

SM-maastoista kaksi hopeaa ja pronssi.

Hiihdossakin Suomen huippuja, viime talvena viestin SM-kultaa Hakan joukkueessa.

Jukka Kilpinen valmentaa Kytäjää yleisurheilussa, äiti Sari Kytäjä hiihdossa.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic