Urheilu Forssa

Markus Molenius lopettaa peliuransa

Yli 200 Korisliigaottelua pelannut FoKoPon kasvatti siirtyy työelämään ja pelaajascoutiksi.
Markus Molenius lopettaa pelaajauransa 27-vuotiaana, mutta kokonaan hän ei koripalloa jätä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Markus Molenius lopettaa pelaajauransa 27-vuotiaana, mutta kokonaan hän ei koripalloa jätä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Markus Molenius aloitti peliuransa kasvattajaseuransa FoKoPon edustusjoukkueessa kaudella 2007-08 1. divisioonassa. Seuraavaksi kaudeksi FoKoPo nousi Korisliigaan ja Molenius jatkoi pelejä kasvattiseurassaan vasta 16-vuotiaana.

Molenius kuului kahdella muullakin Korisliigakaudella FoKoPon avainpelaajiin, mutta siirtyi sitten Kauhajoen Karhuihin FoKoPon pudottua pääsarjasta. Kaikkiaan Molenius pelasi Korisliigassa 224 peliä edustaen lisäksi KTP:ta ja Korihaita. Hän piipahti pelaamassa myös Ruotsissa. Viime kauden Molenius pelasi Italian Serie C:ssä Lombardian lohkossa ja teki 12 pistettä ottelua kohden. Moleniuksen joukkue eteni lohkofinaaleihin, mutta hävisi pelit noususta Serie B:hen.

Nyt, 27-vuotiaana, on tullut aika laittaa pillit pussiin ja tossut naulaan.

– Pelillisesti olisi ollut vielä annettavaa kentillä, mutta ei vain riittänyt enää paloa lähteä toiselle puolelle Eurooppaa. Korisliigan kärkipään joukkueista peliaikaa olisi saanut sellaiset 10 minuuttia per peli, mikä sekään ei houkuttanut, kuten ei myöskään pelaaminen häntäpään joukkueissa, Molenius myöntää suoraan.

 

Motivaation lopahtamiseen tärkein syy oli se, että Molenius sai tällä viikolla siviilityön. Hän aloittaa lähiaikoina myyntiedustajan tehtävät suomalaisessa perheyrityksessä. Kaskipuu oy myy ja asentaa ikkunoita ja ovia kuluttajille ja taloyhtiöille.

– Minun lisäkseni meillä on kaksi muuta myyntiedustajaa. Forssan seutu, Somero ja Loimaa kuuluvat toiminta-alueeseeni, Tampereelle muuttava Molenius kertoo.

– Jos en olisi työpaikkaa saanut, motivaatio pelaamiseen jatkamiseen olisi ollut pakko kaivaa. Kyllä minulla tietynlainen palo edelleen pelaamiseen on, mutta aivan tosissaan pelaaminen on nyt ohi. Jos saan ajankäytön sopimaan, voisin jatkaa pelaamista esimerkiksi 1. divisioona B.ssä Tampereen seudulla. Aladivarihöntsien aika on joskus 10 vuoden päästä, hän jatkaa.

 

Osan Moleniuksen ajasta jatkossa vie toimiminen pelaajascouttina Suomessa. Molenius teki sopimuksen saman agenttitoimiston kanssa, joka edusti häntä viimeisinä pelivuosina. Iso syy tähän on se, että Moleniukselle jäi Italian-vuodesta pelkästään hyviä kokemuksia, kaikki mistä sovittiin myös pidettiin.

– Toimin heidän Suomen vastaavanaan. Samaa hommaa, mitä isä (Markku) teki 2000-luvun alussa jenkkipelaajien kanssa. Tunnen 95 prosenttia suomalaispelaajista. He ovat nyt kovassa huudossa Italiassa, kiitos Susijengin. Pidän yhteyttä pelaajiin ja toimin välikätenä, ettei heidän tarvitse olla tekemisissä pelkästään tuntemattomien kanssa Italian suuntaan.

Toimistolla on jo sopimus kolmen suomalaispelaajan kanssa, heille aletaan etsiä pelipaikkaa Italiasta. Jos homma lähtee rullaamaan odotetulla tavalla, toimisto pyrkii jatkossa värväämään Italiaan myös nuoria pelaajia Suomesta.

– Serie B:ssä ei saa pelata ulkomaalaisia, mutta pelaaja on edustanut junioreissa italialaisseuraa, hänet lasketaan italialaiseksi.

 

Vaikka Molenius on urheilijaksi vielä nuori lopettamaan, peliura oli pitkä. Lupaava juniori pelasi urallaan kaikkiaan 112 nuorten maaottelua ja 10 peliä haastaja-maajoukkueen riveissä Universiadeissa. Miesten maaotteluita Moleniukselle ei kertynyt.

– Meillä on Lauri Toivosen kanssa enemmän poikien maaotteluita kuin kellään. Olisihan se ollut upeaa, jos olisi saanut itsensä kammettua maajoukkueeseen. Potentiaalia olisi ollut parempaankin uraan, en vain saanut itsestäni enempää irti.

– En tykkää murehtia asioita. Mietin asiaa mieluummin niin päin, että nuorena fokopolaisena minulle suurin unelma ja sydämen asia oli, että pääsisin joskus pelaamaan edustusjoukkueessa ja pääsarjassa. Nuorena poikana katselin edustuksen pelejä divarissa ja ajattelin, että voisin joskus olla mukana nostamassa FoKoPo takaisin pääsarjaan, mikä toteutuikin. Forssa ja FoKoPo tulevat pysymään minulle aina tärkeimpinä asioina, kuuluu Moleniuksen ”testamentti”. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic