Urheilu Jokioinen

Suomensarjan nestorille uusi rooli 27 pelatun kauden jälkeen – Koetus Juniorien Teemu "Mehu" Mäkinen uskoo auttavansa joukkuetta usemmassa roolissa

Suomensarjan nestori saa vielä 44-vuotiaana uuden roolin.
Teemu Mäkinen valmistautuu uransa ensimmäiseen kauteen lyöjäjokerina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Teemu Mäkinen valmistautuu uransa ensimmäiseen kauteen lyöjäjokerina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Toisen kautensa itsenäisenä seurana pesäpallon Suomensarjassa aloittavan Jokioisten Koetus Juniorien nimi on hieman harhaanjohtava.

Yli 20 pelaajan ringistä noin puolet on vielä juniori-ikäisiä pelaajia, mutta ikähaarukan laitimmaisessa piikissä on muutama jo veteraani-ikäinen peluri. Heistä vanhin on ilmeisesti koko sarjan nestori Teemu Mäkinen. 44-vuotiaalla ”Mehu” -lempinimen saaneella Mäkisellä alkaa tällä viikolla jo 28:s peräkkäinen kausi aikuisten sarjatasolla.

Mäkinen on pelannut aikuisurallaan noin 450 ottelua yli kolmen sadan lyödyn ja yli 600 tuodun tehoilla. Kärkilyöntien määrä hipoo kahta tuhatta.

Mäkinen palloili kasvattiseurassaan Lammin Lujassa kymmenkunta kautta Suomensarjaa ja Maakuntasarjaa, kunnes ura urkeni vuonna 2003 Imatran superpesisjoukkueeseen.

– Minua houkuteltiin jo edellisvuotena Kouvolaan Ykköspesikseen, mutta tartuin vasta seuraavana vuonna Imatran tarjoukseen.

– Kehityin Imatralla valtavasti. Putosimme välillä ykköseen, mutta palasimme 2006 superiin. Minun piti tulla Jokioisille jo tuolloin 2006, mutta jäin vielä vuodeksi siis Imatralle, Mäkinen muistelee.

Mäkinen pelasi Koetuksessa kahteen otteeseen, 2007-2010 pääasiassa Ykköspesistä ja 2014-15 Suomensarjaa. Välillä pallo on saanut kyytiä Mäkisen kädestä myös Riihimäellä, Pöytyällä ja Ulvilassa.

– Kauden 2011 loppuun osui mieleenpainuva jakso, kun siirryin Pöytyältä loppukaudeksi Ulvilaan, joka oli vaarassa pudota ykkösestä. Pelaajat olivat minulle tuntemattomia, mutta sarjapaikka säilyi pestillä, joka oli mukava kokemus.

Viime vuosina forssalaiskonkari on jatkanut kiertolaisena Järvenpäässä, Riihimäellä ja Humppilassa ennen liittymistään 2018 Koetus Junioreihin.

Mehu vaikuttaa lajissa kaiken kokeneelta, mutta 44-vuotiaanakin hän on astumassa uuteen rooliin lyöjäjokeriksi.

– Ehkä pelaan vielä ulkonakin, mutta pääpaino on nyt jokerina. Olen pelannut kärkipäässä kaikilla numeroilla, mutta jokerirooli on minulle uusi ja haastava. En ole Riku Tainion kaltainen moukari ja kaikki vastustajat tuntevat metkuni, mutta yritän olla ovelampi. Pelirutiinini riittää nopeisiin tilannearviointeihin, joita jokerille tulee yhtäkkiä ratkaistavaksi.

– Jokerin rooliin on vaikea asettaa omia tavoitteita, kun ei tiedä pääseekö lyömään jakson aikana kerran vai neljä kertaa. Jos lyön pelissä neljä juoksua olen tosi tyytyväinen, Mehu aprikoi.

Konkari uskoo auttavansa joukkuetta muutenkin kuin juoksuja takomalla.

– Uskon että pystyn antamaan joukkueelle panokseni sekä kentällä että kopissa. Pelitilanteissa pääsen pelinjohtajaa lähemmäs antamaan pojille vinkkejä ja auttamaan heitä.

Pesäpallon sarjakausi alkaa Suomensarjassa ensi lauantaina noin puolitoista kuukautta normaalia myöhemmin. Sarja pelataan myös erikoisesti vain kymmenen pelin runkosarjana.

– Erikoinen kevät on ollut minulle hyväksi. Olen pystynyt lepuuttamaan itseäni ja olemaan enemmän perheen parissa.

Teemu Mäkinen sanoo olleensa aina sitoutunut pesäpalloon, mutta joskus pitää päästää irti.

Mehua puristetaan vielä ensi vuonnakin.

– Tämä ja ensi kausi vielä, Mehu ilmoittaa.

Ellei konkari sitten innostu kasvattamaan kolmen veteraanien Suomen mestaruuden saalistaan. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic