Urheilu Forssa

Miika Kirmula miesten sarjan voittoon, Sofia Haajanen naisten ykkönen Forssan SM-sprintissä

Sofia Haajanen vei naisten sprinttisuunnistuksen kultaa sekuntitaistossa. Forssan keskustaan suunnitellut reitit saivat kiitosta kilpailijoilta.
Miika Kirmulan juoksuvauhti ja suunnistustaito oli omaa luokkaansa miesten SM-sprintissä. Kuva: Tapio Tuomela
Miika Kirmulan juoksuvauhti ja suunnistustaito oli omaa luokkaansa miesten SM-sprintissä. Kuva: Tapio Tuomela

Suunnistuksen SM-sprintit kilpailtiin ensimmäistä kertaa Forssassa ja aivan kaupungin keskusta-alueella. Rasteja etsi lähes 2 000 suunnistajaa ja ainakin pääsarjojen kärkinimet kehuivat reittejä vuolaasti.

Miesten sarjan voittaja Miika Kirmula oli suorastaan ylivoimainen, mutta naisten puolella SM-mitaleista käytiin sekuntitaisto. Naisten kisan nopein oli Tampereen Pyrintöä edustava sveitsiläinen Simone Aebersold, joka otti tämän vuoden maailmanmestaruuskisoista kolme mitalia. Hän joutui SM-mitalin sijaan tyytymään world ranking -pisteisiin.

Suomalaisten taiston käänsi edukseen SK Pohjantähden Sofia Haajanen, joka jätti toiseksi suunnistaneen MS Parman Maija Sianojan vain sekunnin päähän. Pronssia otti kuusi sekuntia Haajasesta jäänyt Hiidenkiertäjien Jenny Patana. Haajanen otti toisen sprinttikullan, edellinen on vuodelta 2015.

– Kauteni on sujunut tahmeasti, joten tyytyväinen pitää olla. Etenkin kun aamun karsinnassa tuntui tahmealta. Siihen nähden juoksu sujui finaalissa hyvin, Haajanen kertoi.

Haajaseltakaan 19 rastiväliä eivät sujuneet täysin nappiin, mutta isompia virheitä ei tullut.

– Ei ole väliä, jos yhdestä välistä tulee 15 metriä pidempi, kunhan toteutat tehokkaasti. Suunnistukseni pysyi hyvin kasassa. Katsoin etukäteen minne menen ja tein niin, en jäänyt empimään. Ei ollut lopulta Simonea ja Maijaa vastaan niin väliä monenneksiko nopein olen maalissa, pääasia että suoritukseni oli hyvä.

Sofia Haajanen käänsi naisten sarjassa sekuntipelin edukseen. Kuva: Tapio Tuomela
Sofia Haajanen käänsi naisten sarjassa sekuntipelin edukseen. Kuva: Tapio Tuomela

Sekuntipelin hävinnyt Maija Sianoja myönsi, että pieni ero jäi harmittamaan, uran ensimmäinen kultamitalikin olisi kelvannut.

– Tein vähän huonoja valintoja matkalla, hän totesi.

Sianoja ja Haajanen antoivat kiitosta ratamestaritiimille.

– Reitti oli tosi hyvin tehty ja eri tyyppinen, Sianoja näki.

– Ei ollut liian kikkailurata. Joskus ratamestarit pyrkivät siihen, että suunnistajan tekeminen olisi epäsujuvaa, nyt ei ollut niin, Haajanen kiitteli.

 

Kehuja ratamestareille antoi myös miesten voittajaksi kirmannut Kirmula.

– Hieno ja hyvä rata. Odotin jopa helpompaa reittiä. Karsinnankin rata oli ok, hän totesi.

Aikuisten ensimmäinen SM-kultansa napannut Kalevan Rastin Kirmula oli tyytyväinen, että parin kesken jääneen kauden jälkeen kuntoa piisaa syksyyn asti.

– Juoksu tuntui vahvalta koko matkan. Tiesin vauhtini hyväksi. Pystyin tarvittaessa rauhoittamaan suunnistustani, en alkanut höntyillä. Se pelasti minut pari kertaa.

Hiisirastin Dmitry Nakonechnyi hävisi Kirmulalle 13 sekuntia, mutta SM-mitalia hänkään ei ulkomaalaisena saa. Hopealle suunnisti Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilä, joka hävisi Kirmulalle 16 sekuntia. Pronssia otti Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka 18 sekuntia Kirmulaa hitaampana. FL

Lähemmäs 2000 suunnistajaa haki rasteja Forssassa sprinttisuunnistuksen SM-kilpailuissa.

 

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic