Urheilu Somero

MM-kisaraja jäi Somerolla rikkomatta

Aaron Kangas voitti ennätystuloksellaan 74.40. Silja Kosonen heitti Suomen ennätyksen.
Aaron Kangas voitti Someron moukarikisan uudella ennätyksellään 74.40. Kuva: Tapio Tuomela
Aaron Kangas voitti Someron moukarikisan uudella ennätyksellään 74.40. Kuva: Tapio Tuomela

Suomen parhaat moukarinheittäjät tavoittelivat perjantaina Somerolla viimeisenä mahdollisena tuloksentekopäivänä Dohan MM-kisojen tulosrajaa.

Raja jäi rikkomatta, joten tämän kuun lopulla alkavissa MM-kisoissa ei nähdä suomalaista moukarinheittäjää. Myös naisten kärkiheittäjämme Krista Tervo on jäämässä rankingin ulkopuolelle.

Miesten MM-kisaraja oli tasan 76 metriä, mutta kisoihin päässee heikommallakin tuloksella, sillä mukaan otetaan kauden 32 parasta heittäjää. Rankingin raja oli pari päivää sitten 75.32, mutta se noussee jonkin verran kun muissakin maissa järjestettiin Someron kaltaisia viime hetken tuloksentekokisoja.

Suomen kärkinelikko oli kauden tilastossa 39 sentin sisällä, mutta Someron loistavissa olosuhteissa vain Aaron Kangas oli vedossa. 22-vuotias Kankaanpään Seudun Leiskun heittäjä paransi kesäkuussa heittämäänsä ennätystään 73.94 nyt lukemiin 74.40.

Kangas ylitti vanhan ennätyksensä kaksikin kertaa ja teki hienon sarjan 72.85-0-74.40-73.40-74.08-73.26.

Ainoa sektorista ulos lentänyt heitto näytti sekin yli 74-metriseltä.

– Aina kun ennätys paranee täytyy olla tulokseen tyytyväinen. Heitto sujui hyvin tämän viikon treeneissä, joten osasin odottaa ennätystä, totesi Kangas, jota ei näyttänyt harmittavan MM-kisarajan rikkomatta jääminen.

Suomen muilla kärkiheittäjillä oli heitto enemmän tai vähemmän hukassa. Jopa 70 metrin rajan ylittäminen tuotti tuskaa eikä siinä onnistunut kuin Tuomas Seppänen kaksi kertaa ja Henri Liipola kerran. Seppänen sijoittui toiseksi tuloksella 70,82 ja Liipola kolmanneksi täpärällä 70 metrin ylityksellä 70.05.

Liipolan heitot lensivät taas kauaskin ohi sektorin oikealta puolelta niin, että hän sai tuloksen vain kahteen heittoonsa.

– Tuskaista oli. Sama koko kauden vaivannut virhe pilasi taas heitot, kun vedin moukaria perässäni, Liipola harmitteli.

Someron Esan heittäjä kilpaili nyt kauden viimeisen kisansa, joten kauden parhaaksi jäi kesäkuussa Somerolla heitetty 73.88. Se jää yli puolitoista metriä viimevuotisesta ennätyksestä. Kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruuden Liipola sentään heitti Lappeenrannassa.

Vaisuimmin kärkinelikostamme nyt heitti kauden kärkituloksen 74.00 elokuussa nakannut Aleksi Jaakkola. 21-vuotiaan nokialaisen valmentaja Harri Huhtala joutui toteamaan suojattinsa heiton olleen hukassa, kun kahdesta mitatusta parempi kantoi vain 69.50.

Naisten kisan voitti Somerolla Kalevan kisojen hopeamitalisti Kati Ojaloo tuloksella 63.90.

Ilahduttavimmasta tuloksesta vastasi Someron Esan vasta 16-vuotias Silja Kosonen, joka petrasi ennätystään lähes kaksi metriä lukemiin 63.60. Kosonen teki samalla naisten moukarilla 17-vuotiaiden Suomen ennätyksen, joka oli aiemmin Sara Killisen nimissä viime vuodelta 63.53.

Kosonen nousi tämän kauden kotimaan tilastossa yhdeksänneltä sijalta neljänneksi.

Hän voitti kesällä kevyemmällä kolmikiloisella moukarilla Euroopan nuoriso-olympiafestivaalit 17-vuotiaiden Suomen ennätyksellä ja maailman kärkituloksella 72,35.

Kolmanneksi Somerolla sijoittui Esan Johanna Witka tuloksella 60.60. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic