Urheilu Forssa

Monipuolinen ja taitava koripalloilija Emilia Kilpinen urakoi kahta mestaruussarjaa

Forssalaislupaus on Feeniks Basketin ratkaisupelaajia ja saa huomattavaa roolia myös naisten Korisliigan Alussa.
Emilia Kilpinen on Feeniks Basketin kantavia voimia ja pelaa ikäisekseen isossa roolissa myös Alun naisissa. Kuva: Tapio Tuomela
Emilia Kilpinen on Feeniks Basketin kantavia voimia ja pelaa ikäisekseen isossa roolissa myös Alun naisissa. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalainen koripalloilijalupaus Emilia Kilpinen urakoi tällä kaudella kahdessa mestaruussarjassa.

Forssan Alun riveissä hän pelaa naisten Korisliigaa, junioriseura Feeniks Basketissa hän ahertaa isossa roolissa 19-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjassa. 173-senttinen nopeajalkainen takapelaaja, joka viihtyy myös heittävän laiturin tontilla, on aloittanut kauden hyvin.

Alussa on peliaikaa on irronnut yllättävänkin paljon, reilulla 15 minuutin ottelukeskiarvolla. Koreja naisten Korisliigassa on syntynyt joukkueen seitsemänneksi kovimmalla, 2,7 pisteen keskiarvolla. Kilpinen on pelannut naisten Korisliigassa lähinnä haastavalla ykköspaikalla, eli tuonut palloa ylös ja rakentanut joukkueen peliä.

Pallo on pysynyt kovia puolustajia vastaan hyvin Kilpisen näpeissä, menetyksiä on tullut vain 1,2 per ottelu.

– Olen itse ihan tyytyväinen siihen, miten pelini on sujunut naisten Korisliigassa. Aina voisi tietysti rohkeammin pelata, Kilpinen sanoo.

Liiga kovempi kuin SM-sarja

Siinä missä 18-vuotias Kilpinen tarjoaa peluutusvaihtoehtoja Alun päävalmentaja Aleksi Suomisella ja huiliaikaa ykköspelipelintekijä Davida Dalelle, Feeniks Basketin puolella forssalaislupaus on joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

Kilpinen pystyy pelaamaan paikkoja ykkösestä kolmeen, mutta tällä kaudella Feeniks Basketissakin hänen vastuullaan on ollut pelin tekeminen. Kilpinen on kovasta prässistä huolimatta pärjännyt mainiosti, päälle 30 minuutin ottelukohtaisella peliajalla on pisteitä syntynyt 10,4:n, levypalloja tarttunut 3,3:n ja syöttöjä tullut 4,1:n keskiarvolla.

– Olen totta kai tyytyväinen siihenkin, miten nuorten pelit ovat menneet. Siellä peliaikaa ja vastuuta tulee vielä paljon enemmän kuin naisissa.

Kilpisen mukaan naisten Korisliigan ja 19-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjassa on iso ero, vaikka nuorten peleissä on paljon naisten Korisliigapelaajia mukana.

– Pelit ovat aivan erilaisia. Naisissa pelin tempo ja fyysisyys ovat paljon kovempia kuin nuorissa. Tykkään pelata molemmissa sarjoissa, erilaiset sarjat auttavat omalla tavallaan kehittymään paremmaksi pelaajaksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Emilia Kilpinen vauhdissa nuorten SM-sarjassa. KUVA: Lassi Puhtimäki

 

 

 

 

 

Feeniks Basket on aloittanut 19-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjan hyvin, joukkue on kahdeksan pelatun ottelun jälkeen toisena sarjataulukossa. FeBan peliesitys on ollut pirteä siihenkin nähden, että joukkueella on ollut paljon poissaoloja muun muassa sairastelujen takia.

– Meillä on hyvä, monipuolinen joukkue. Kaikille pelipaikoilla on useampi hyvä pelaaja, Kilpinen näkee.

Kilpisen mukaan Feeniks Basketilla on saumat ottaa Forssaan kaivattu junnumitali, jos ja kun kausi pitkästä aikaa päästään pelaamaan loppuun.

– Hyvin meidän pitää pelata, mutta mitali on ihan mahdollinen.

Kilpinen uskoo myös Alun menevän pitkälle, vaikka kausi onkin alkanut vaihtelevasti.

– Joukkue meni pitkälti uusiksi ja ottaa aikansa, kun pelaajat oppivat tuntemaan toisensa ja joukkue hitsautuu yhteen. Olemme kuitenkin parantaneet peliämme ja tavoitteena on jatkaa kautta pitkälle pudotuspeleissä.

Haluaa jatkaa Forssassa

Urheilullisen, taitavan ja kovakuntoisen Kilpisen parhaat pelivuodet ovat vielä edessä. Yksi etappi on pian ohi, kun lukio päättyy ja pitäisi ratkaista, mitä seuraavaksi tekee.

– Pyrin varmasti syksyksi opiskelemaan. Helsingin, Turun, Tampereen ja Jyväskylänkin suunta on mahdollinen. Vaikka saisin opiskelupaikan jostakin noista, jatkaisin pelaamista mieluiten Forssassa, Kilpinen kertoo.

Urheilullinen koripalloilija Emilia Kilpinen

18 vuotta, 173 senttiä. Forssalainen lukiolainen.

Forssan Koripoikien kasvatti.

Viihtyy pelipaikoilla 1–3.

Naisten SM-pronssia keväällä 2021 Alussa.

Tällä kaudella 19-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjassa ottelua kohden keskimäärin 10,4 pistettä, 3,3 levypalloa ja 4,1 syöttöä.

Naisten Korisliigassa tällä kaudella keskimäärin 2,7 pistettä ja 1,1 levypalloa ottelua kohden.

16-vuotiaiden EM-kisat, 12 U16-tyttöjen maaottelua.

Harrasti nuorempana yleisurheilua.

VAHVUUDET

Nopeus, kunto, urheilullisuus.

Taito, hyvä heittäjä.

Hyvä valmennettava.

KEHITTÄMISTÄ

Voima.

Pallonkäsittely, oikeat ratkaisut.

Uusimmat

Fingerpori

comic