Urheilu Forssa

Monipuolisuus on eduksi: Kahden lajin harrastaminen mahdolliseksi seuramaksuja alentamalla

FJK haluaa seurat ja muut toimijat tukemaan monipuolista harrastamista.
FJK:n puheenjohtaja Jari Koivisto toivoo lasten liikkuvan ja harrastavan monipuolisesti. Kuva: Lassi Puhtimäki
FJK:n puheenjohtaja Jari Koivisto toivoo lasten liikkuvan ja harrastavan monipuolisesti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Jalkapalloklubi haluaa herättää keskustelua useita eri lajeja harrastavien lasten seuramaksujen kohtuullistamisesta. FJK on informoinut asiasta alueen seuroja sekä Forssan kaupunkia ja Jokioisten ja Tammelan kuntia.

– Ideanamme on mahdollistaa, tukea ja kannustaa lapsia ja nuoria monipuoliseen harjoitteluun, jolloin esimerkiksi kahden eri lajin harrastaminen olisi mahdollista, kertoo Forssan Jalkapalloklubin puheenjohtaja Jari Koivisto.

Tutkimukset osoittavat, että usean lajin harrastaminen on lapselle useimmiten hyödyksi. Monipuolisuudesta on etua esimerkiksi motorisessa kehittymissä ja taitojen oppimisessa.

– Monipuolinen harrastaminen tukee kokonaisuutta. Useimmista lajien harrastajista ei tule huippu-urheilijoita, mutta monipuolinen liikunta ja muu harrastaminen on avuksi myöhemmin elämässä, Koivisto painottaa.

Rahat tiukassa perheillä

FJK on jo aiemmin tukenut lasten jalkapalloharrastusta alentamalla seuramaksuja tietyin edellytyksin. Maksuja on muun muassa alennettu, mikäli lapsi on osallistunut toimintaan ainoastaan talvi- tai kesäkautena ja lapsilla on ollut muita urheilu- tai kulttuuriharrastuksia.

FJK toivoo nyt myös muita seuroja ja toimijoita tukemaan monipuolista harrastamista. FJK on jatkossa valmis pienentämään seuramaksua yhteisesti toisten harrastusten järjestäjien kanssa. Seuramaksun alentaminen tehtäisiin vastaavalla summalla kuin toisenkin harrastuksen järjestäjä alentaa maksuaan.

– Alennukset eivät voi koskea vain yhtä seuraa, vaan niiden pitäisi jakautua tasaisesti eri seuroille. Seurojen ja yhdistysten toimintakuluissa ei välttämättä ole kovin isoja eroja, joten toivomme, että yhteistyö on tässä asiassa mahdollista.

Koivisto uskoo, että muutkin seurat ja toimijat lämpenevät asialle. Kaikki haluavat kuitenkin ajatella lasten etua.

Monissa perheissä rahat ovat etenkin näin korona-aikana tiukoilla, ja pienikin maksujen alentaminen voi mahdollistaa lapselle tärkeän harrastuksen jatkumisen.

– Uskon, että seurat suhtautuvat tähän asiaan myönteisesti. Asia tulee esille seuraavassa seurojen puheenjohtajafoorumin kokouksessa.

Omaan tahtiin mukaan

Koronavirusepidemia rokottaa seurojen taloutta ja tuo epävarmuutta myös siihen, miten harrastajamäärät kehittyvät jatkossa. Tiedossa on tarkan euron ajat melkein seuralla kuin seuralla.

Harrastajista halutaan pitää kiinni, joten toiminta on nyt joustavaa.

FJK käynnistää joukkueidensa harjoittelua omatoimisen jakson jälkeen joukkueiden omien tarpeiden ja toiveiden mukaan.

– Osa joukkueista on jo aloitellut harjoittelua, osa aloittaa hieman myöhemmin, Koivisto sanoo.

Lasten ja heidän vanhempien suhtautuminen harjoitteluun vaihtelee paljon. Toiset ovat innokkaasti aloittamassa treenausta, toiset taas haluavat odottaa rauhassa koronan väistymistä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic