Urheilu Somero

Moukarijätti Henri Liipolan itseluottamus ei horju: Pitkä kaari vielä luvassa

Kaksinkertainen Suomen mestari uskoo Dohan MM-rajan menevän rikki.
Someron moukaririnki on Henri Liipolan mukaan maan parhaita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron moukaririnki on Henri Liipolan mukaan maan parhaita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron Esan Henri Liipola ei ole tänä suvena saanut itsestään parasta irti.

Väkivahvan moukarimiehen leka on lentänyt parhaimmillaan 73,88, jolla hän on kotimaisen tilaston kakkosena Aaron Kankaan jälkeen. Tulos uupuu Dohan MM-kisarajasta 76 metristä reilut pari metriä.

Liipolan ennätys on viime vuonna Kaustisella syntynyt 75,47. Koskelta kotoisin oleva ja Tampereella asuva Liipola edusti Suomea viime kesänä Berliinin EM-kisoissa.

– Tämä kausi on lähtenyt hitaasti liikkeelle. Tulokset eivät ole sitä mitä olen odottanut, Liipola kertoo.

25 vuotta keväällä täyteen saanut Liipola on fyysisesti paremmassa kunnossa kuin koskaan. Voimatasot ovat niin korkealla, ettei niitä tarvitse enää nostaa.

Tekniikan kanssa sen sijaan on murheita.

– Talvi meni hyvin. Heitin 10 kilon ja 9 kilon lekalla paremmin kuin koskaan, mutta normaaliin 7-kiloiseen en ole vielä saanut parasta tuntumaa.

Liipola kertoo heittosuorituksessa pyöriessään vetävänsä moukaria liikaa perässään. Optimi olisi, että moukari kulkisi juuri heittäjän edessä, jolloin leka lähtee mahdollisimman äkäisesti liikkeelle.

Myös moukarin lähtökulman kanssa on ollut ongelmia. Liipolan mukaan paras olisi 45 astetta, nyt se on valunut välillä 40:n alle.

Itsevarma Liipola ei ole huolissaan, sillä ongelmat ovat tiedossa ja niitä on alettu korjata. Kaikki ottaa kuitenkin aikansa.

– Tekniikka on menossa parempaan suuntaan. Tämä viikko on tuntunut jo hyvältä.

Universiadeissa Napolissa 70-metrisellä seitsemänneksi sijoittunut Liipola tähtää tiukasti Dohan MM-kisoihin. Aikaa rajan tekemiseen on reilusti, syyskuulle saakka. Moukarin karsinta heitetään 1. lokakuuta ja MM-finaali sitä seuraavana päivänä.

– Olisi silti mukava saada raja puhkaistua, jotta voisi alkaa keskittyä kisoihin.

Esan mörssäri uskoo, että värkeissä on varaa noin 77-metriseen kaareen.

– Tavoite on selvitä Dohaan ja siellä karsinnasta finaaliin ja kahdeksan parhaan joukkoon. Kaikki siitä ylöspäin on plussaa.

Liipola kertoo isojen kisojen tunnelman sopivan hänelle. Hän viihtyi kesän alussa pidetyissä universiadeissa.

Kuumuudenkaan ei pitäisi olla ongelma, tämä iso mies kestää lämpöä.

– Monille urheilijoille tulee kisoissa paljon paineita, kun he miettivät ja jännittävät liikaa omaa suoritustaan, eivätkä saa ajatuksia hetkeksikään muualle. Minulla on kisareissulla mukana aina joku peli tai muu juttu, joka auttaa keskittymään välillä johonkin muuhun kuin urheilusuoritukseen.

Kaksvitosena Liipola on lähestymässä parhaita urheiluvuosiaan. Ilman pahoja loukkaantumisia ura jatkuu vielä pitkään.

– MM-kisavuoden jälkeen katse suunnataan Tokion olympialaisiin, mutta se varsinainen päätähtäin on 2024 Pariisin olympialaisissa, Liipola sanoo.

Liipolaa on valmentanut pitkään somerolainen Kari Pihkanen, jolla on tallissaan monta muutakin kovaa heittäjää. Liipola asuu ja opiskelee Tampereella, jossa myös takavuosien huippuheittäjä Harri Huhtala katsoo hänen heittojensa perään.

– Kari on siitä mukava valmentaja, ettei hän ole mustasukkainen urheilijoistaan. Kari on avoin asiantuntijoiden mielipiteille, eikä häntä haittaa, jos joku muukin auttaa harjoituksissa.

Jos ja kun ura joskus päättyy, Liipolalla ei ole vaaraa jäädä tyhjän päälle. ICT-insinööriksi valmistuvan miehen elämässä on paljon muutakin kuin urheilu.

– En ole mikään urheiluhullu, enkä seuraa oikeastaan muuta kuin omaa lajiani. Moukarinheitto on kivaa, mutta kun se joskus loppuu, keksin kyllä muuta tekemistä, tietotekniikan taitaja kertoo. FL

Ura jatkuu vielä pitkään

Syntynyt Koskella, asuu Tampereella.

25 vuotta, 190 senttiä, 120 kiloa.

Ennätys 75,47 vuodelta -18.

Parhaat saavutukset: Moukarinheiton SM-kultaa -17 ja -18, talvi-SM-kultaa -17 ja -18, pronssia -19.

Arvokisaedustuksia: EM-kisoissa 20:s -18, universiadien 7:s -19.

Kauden päätavoite selvitä Dohan MM-kisojen moukarifinaaliin, uran päätavoite asetettu Pariisin olympialaisiin 2024.

Opiskelee ICT-insinööriksi ammattikorkeakoulussa Tampereella.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic