Urheilu Forssa

Moukaripörssi käyntiin turvallisella heittopaikalla Vieremässä – Heittämässä nähtiin myös olympiakävijä

Moukaripörssin yhtäjaksoisesti vuodesta 1965 osallistunut olympiakävijä Harri Huhtala näkee, että moukari on sivuuttanut keihään yleisurheilun kenttälajien ykköspaikalta Suomessa.
76. moukaripörssi heitetään turvallisemmassa paikassa Vieremän soramontulla. Moninkertainen pörssivoittaja ja olympialaisissakin moukaria heittänyt Harri Huhtala on ollut mukana vuodesta 1965. Kuva: Lassi Puhtimäki
76. moukaripörssi heitetään turvallisemmassa paikassa Vieremän soramontulla. Moninkertainen pörssivoittaja ja olympialaisissakin moukaria heittänyt Harri Huhtala on ollut mukana vuodesta 1965. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Olikohan moukari ylipainoinen, kun se tuntui niin raskaalta, tuumi kesän ensimmäisen heittonsa Vieremän montussa kiskaissut Juhani Rasila.

Rasila on pitkän linjan moukaripörssiläinen, yksi pörssin tervaskannoista. Hän muistelee olleensa mukana ainakin 30 vuoden ajan.

– Valmensinkin takavuosina Forssan Alun moukarinheittäjiä, vaikken koskaan itse heittänyt kilpaa, Rasila muistelee.

Järvinen mukana vuodesta 1958

Valmentajana on toiminut ja toimii edelleen myös Harri Huhtala, yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista moukarinheittäjistä. Forssassa pitkään asuneella Huhtalalla on Rasilaakin pidempi historia pörssissä, sillä olympialaisiin, MM-kisoihin ja EM-kisoihin osallistunut Huhtala heitti ensimmäisen kerran moukaripörssissä vuonna 1965, vain 13-vuotiaana. Pisimpään mukana on ollut Pentti Järvinen, joka viskoi moukaria ensimmäisen kerran Talsoilan kentällä jo vuonna 1958.

Huhtala asteli Forssan rinkiin ilman sen kummempia tavoitteita, vaikka mies on ottanut nimiinsä eniten pörssivoittoja.

– Jos nyt 50 metriä saisi puhki, niin hyvä olisi, pisimmillään yli 87 Forssan moukaripörssissä 5,4-kiloista lennättänyt Huhtala tuumi.

Huhtalan heitto ei ole moukaripörssin ennätys, sillä hänen entinen valmennettavansa Marko Wahlman on heittänyt Forssassa muutaman sentin pidemmälle. Se ei Huhtalaa ole jäänyt kaivelemaan.

– Minä olen vastaavasti heittänyt 7,26-kiloista moukaria muutaman sentin Markoa pidemmälle, Huhtala naurahti.

Osku Jokinen heitti yli 50 metriä

Forssan Moukaripörssi on ainoa kisa, jossa Huhtala on vuosikausiin ollut mukana. Tällä kertaa Huhtala ei aivan päässyt yli 50 metrin, mutta hän aikoo olla mukana myös ensi sunnuntain pörssissä.

Aleksi Jaakkolaa tällä hetkellä valmentava, Tampereella asuva Huhtala iloitsee lahjakkaiden suomalaisheittäjien hienosta kaudesta. Miehissä Aaron Kangas heitti elokuun alussa yli 79 metriä, millä hän nousi Huhtalan ohi kaikkien aikojen suomalaistilaston kolmoseksi. Naisissa Krista Tervo on parantanut absoluuttista Suomen ennätystä ja Someron Esan Silja Kosonen nuorten ennätyksiä.

– Kyllä moukaristit ovat tällä hetkellä tilastoissa lähimpänä kansainvälistä kärkeä, Huhtala sanoo.

Avauskierroksen pisimmän heiton 50,36 Vieremässä nakkasi Osku Jokinen. Ikähyvitysten turvin avauskisan kärkeen kiilasivat Huhtala ja tekniikkamurheiden kanssa alussa paininut Antti Örn. Pörssi jatkuu vielä kahtena sunnuntaina. FL

Lue myös: Someron Esan Henri Liipola kävi kiskaisemassa yli kasikymppisiä

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic