Urheilu Forssa

No nyt on isot kilpailut: Yli tuhat nostajaa MM-lavalla!

Suvi-Maaria Heinonen ja Janne Hakala matkaavat MM-penkkeihin Tokioon.
Vesihelmestä Tokioon. Janne Hakala ja Suvi-Maaria Heinonen edustavat Suomea penkkipunnerruksen MM-kisoissa Japanissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vesihelmestä Tokioon. Janne Hakala ja Suvi-Maaria Heinonen edustavat Suomea penkkipunnerruksen MM-kisoissa Japanissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suvi-Maaria Heinonen ja Janne Hakala matkaavat tällä viikolla liki 8000 kilometrin päähän. Kaksikolla on edessään penkkipunnerruksen kaikkien ikäluokkien MM-kilpailut Tokiossa Japanissa.

Heinonen lähtee Tokioon kilpailemaan, Hakala toimii MM-kisoissa Suomen maajoukkueen huoltajana.

– Jännittää, sillä en ole ikinä käynyt Helsinkiä isommassa paikassa, Suvi-Maaria Heinonen kertoo.

Tokion metropolissa asuu yli 13 miljoonaa asukasta, ja suuret ovat Tokiossa järjestettävät kilpailutkin. Tokiossa nostetaan sekä varustepenkin että klassisen penkkipunerruksen MM-kisat. Kilpailijoita kahdeksanpäiväisiin kisoihin on ilmoittautunut peräti 1088.

Salolainen Heinonen nostaa Tokiossa klassisen penkkipunnerruksen N18-sarjan alle 63 kilon painoluokassa. Tähtäin on asetettu ennätysrautoihin.

– Haluan nostaa ainakin 75 kiloa, saatan yrittää myös 77,5 kiloa, Heinonen kertoo.

Mikäli Heinonen saa Tokiossa tuollaiset raudat ylös, mitali on varma. Viime vuodelta hänellä on painoluokkaa ylempää MM-pronssia ja EM-hopeaa.

Heinonen on harrastanut voimanostoa vajaat neljä vuotta. Penkki on voimanoston lajeista se mieluisin, mutta hän teki aiemmin myös kyykkyä ja vetoa. Selkä meni kuitenkin nostoista sen verran huonoon kuntoon, että kyykky ja veto ovat toistaiseksi telakalla.

– Rakastan penkkipunnerrusta. En tiedä sen parempaa tunnetta, kun tekee penkkikisassa uuden ennätyksen, Salon Voimailijoiden riveissä nostava Heinonen sanoo.

17-vuotiaan Heinosen lajivalikoima ei ole yleisimmästä päästä, sillä penkkipunnerruksen ohella hän ui kilpaa. Päälajit altaassa ovat sähäkät 50 metrin vapari ja perhonen. Penkki ja uinti tukevat toisiaan, mutta toisaalta Heinonen joutuu pitkien käsiensä takia nostamaan penkkipunnerruksessa painoja selvästi pidemmän matkan kuin lyhytraajaisemmat kilpakumppaninsa.

Forssan ammatti-instituutissa opiskeleva Heinonen edustaa uinnissa nykyään Vesihelmen Uimaseuraa. Osan punttitreeneistäänkin hän tekee Forssassa, jossa Hakalan Janne katsoo nostojen päälle. Heinosen varsinainen valmentaja on Tapio Ruohonen Salosta.

– Suvi-Maarian vahvuus nostajana on raaka voima, Hakala sanoo.

Heinonen tekee viikossa kolme punttitreeniä, uintiharjoituksia tulee saman verran. Nuoren naisen lajit eivät jää tähän, sillä hän harrasti myös sisäsoutua, josta on kuitenkin luopunut. Sen sijaan voimapunnerrus eli entinen sotilaspenkki ja leuanveto ovat ohjelmassa.

– Haluaisin vetää kymmenen leukaa, Heinonen kertoo.

Forssalainen Janne Hakala on kokenut arvokisakävijä. Tammelan Ryskettä seuratasolla edustava Hakala on kiertänyt kisoissa niin nostajana, huoltajana kuin joukkueenjohtajanakin.

– On mielenkiintoista lähteä näin isoihin kisoihin näin isoon kaupunkiin. Japani on hieno maa, jossa on hieno kulttuuri ja hyvää ruokaa, Hakala sanoo.

Huoltajan kisapäivistä tulee pitkiä ja hektisiä, sillä Tokiossa on paljon nostajia ja kaksi kisalavaa. Hakala tietää kuitenkin miten isoissa mittelöissä toimitaan.

Kilpailijana hän osallistuu seuraavan kerran arvokisoihin heinäkuussa, jolloin varustevoimanoston masters-ikäluokkien EM-kisat käydään Romaniassa.

– Se on kolmas maajoukkuekomennus vuoden sisään. Olen tosi iloinen, että näitä valintoja tulee, jotain on tullut tehtyä oikein, Hakala sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic