Urheilu

Nuorten Leijonien kultaunelma luhistui – Yhdysvallat ratkaisi reilu minuutti ennen loppua

Yhdysvallat eteni keskiviikon vastaisena yönä pelattavaan loppuotteluun ja kohtaa Kanadan. Suomi ja Venäjä pelaavat pronssista. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue hävisi nuorten MM-kilpailujen välierässä Yhdysvalloille maalein 3–4.

Ennakkosuosikki Yhdysvallat teki voittomaalin kolmannen erän lopussa ja eteni keskiviikon vastaisena yönä pelattavaan loppuotteluun, missä se kohtaa kisaisäntä Kanadan.

Edmontonissa pelattavien MM-kilpailujen välierässä Yhdysvallat karkasi toisessa erässä 3–1-johtoon, kun John Farinacci ja Matthew Boldy tekivät nopeaan tahtiin johtomaalit. Kasper Simontaival tasoitti avauserässä 1–1:een ja kavensi vielä päätöserässä 2–3:een.

Roni Hirvonen tasoitti nelisen minuuttia ennen loppua, mutta Arthur Kaliyev nousi yhdysvaltalaisten sankariksi. Hän teki voittomaaliksi jääneen osuman minuutti ja 16 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

–  Olen ylpeä joukkueesta. Joukkue teki tänään kaikkensa. Toinen erä oli vaikea. Vastustaja sai muutaman ylivoimahyökkäyksen, Suomen päävalmentaja Antti Pennanen tuumi TV5:n haastattelussa.

–  Kova joukkue oli vastassa ja yksilötaitoa. Tekisi mieli sanoa, että olimme parempi joukkue. Pikkuisen liian halvalla annettiin paikat. Nousimme vielä 1–3-tilanteesta tasoihin, mikä osoitti kovaa luonnetta. Valtava pettymys.

Venäjä vastassa pronssiottelussa

Suomi joutui pronssiotteluun myös edellisissä kisoissa ja jäi tuolloin neljänneksi. Suomi kohtaa keskiviikon vastaisena yönä pronssiottelussa Venäjän, joka hävisi välieränsä Kanadalle 0–5.

–  Ärsyttää. En oikein tiedä mitä sanoa. Hyvin taistelimme tasoihin, mutta lopussa kaveri teki maalin. Emme saaneet tasoitettua uudestaan. Niin lähellä, niin kaukana, Suomen kapteeni Anton Lundell sanoi.

Suomi voitti alkusarjassa Saksan 5–3, Sveitsin 4–1 ja Slovakian 6–0, mutta taipui Kanadalle 1–4. Puolivälierässä Suomi nousi 0–2-tilanteesta 3–2-voittoon Ruotsista ja jatkoi hyvää peliä Yhdysvaltoja vastaan.

–  Tavoitteena oli mennä finaaliin. Viime pelissä tulimme takaa ohi ja tänäänkin pelattiin tosi hyvä peli. Jotkut tilanteet olisi voinut pelata huolellisemmin, mutta silti hyvä peli. Olimme niskan päällä.

–  Olen ylpeä jokaisesta pelaajasta. Oli kärkivarauksia vastassa ja pärjäsimme näinkin hyvin, lokakuussa varaustilaisuuden suomalaiskärkenä napattu Lundell jutteli.

Kahden vuoden takainen alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Lundell paranteli käsivammaa, kun Suomi taipui vuosi sitten Ruotsille pronssiottelussa. Kapteeni lupaa nälkää riittävän himmeästä mitalista pelaamiseen.

–  Tämä hoidetaan pois (välierätappion nollaaminen) ja sitten mennään niin lujaa kuin pystytään. Haluamme voittaa viimeisen pelin ja hoitaa mitalin kotiin.

USA–Suomi 4–3 (1–1, 2–0, 1–2)

1. erä: 12.39 Alex Turcotte (Arthur Kaliyev-Brock Faber) 1–0, 14.06 Kasper Simontaival (Kasper Puutio-Ville Heinola) 1–1 yv.
Rangaistukset: 13.31 Sam Colangelo U 2 min, 17.30 Alex Turcotte U 2 min.
2. erä: 35.53 John Farinacci (Jackson LaCombe) 2–1, 37.00 Matthew Boldy (Trevor Zegras-Cole Caufield) 3–1 yv.
Rangaistukset: 31.36 Henry Thrun U 2 min, 36.21 Aku Räty S 2+2 min.
3. erä: 51.38 Kasper Simontaival (Kasper Puutio-Samuel Helenius) 3–2, 56.17 Roni Hirvonen (Anton Lundell-Ville Heinola) 3–3 yv, 58.44 Arthur Kaliyev (Alex Turcotte-Jake Sanderson).

Rangaistukset: 44.46 Cole Caufield U 2 min, 55.18 Henry Thrun U 2 min.
Maalivahtien torjunnat: Spencer Knight U 11+7+15=33, Kari Piiroinen S 6+8+8=22.
Rangaistukset yhteensä: USA 5×2 min, Suomi 2×2 min.

 

Asiasanat

Fingerpori

comic