Urheilu Urjala

Nuutajärveläinen Sanna Joutsela vuoli kultaa Luxemburgissa

Euroopan mestaruus herkisti, vaikka tulos ei kriittistä nostajaa tyydyttänytkään.
Euroopan mestari Sanna Joutsela uskoo, että parhaat nostot ovat vielä edessä. Kuva: Tapio Tuomela
Euroopan mestari Sanna Joutsela uskoo, että parhaat nostot ovat vielä edessä. Kuva: Tapio Tuomela

Nuutajärveläinen Sanna Joutsela toteutti yhden unelmistaan, kun hän voitti reilu viikko sitten Euroopan mestaruuden klassisessa penkkipunnerruksessa Luxemburgin Hammissa. Joutsela punnersi Master 1 -sarjan alle 72 kilon painoluokassa tuloksen 85 kiloa ja voitti kultaa.

Mestaruus tuli selvällä erolla, sillä hopealle sijoittunut Satu Sarpola nosti 77,5 kiloa ja pronssia napannut unkarilainen Tetiana Shavidze 70 kiloa. Joutsela latasi kolmanteen yritykseen uuden kisaennätyksensä 90 kiloa, mutta tällä kertaa raudat eivät nousseet ylös asti.

– Olen tyytyväinen voittoon ja siihen, että kisat olivat kivat ja minulla oli hyvä fiilis. Siihen en ole tyytyväinen, että epäonnistuin viimeisessä nostossa. Uusi ennätys olisi ollut piste iin päälle, Joutsela kertoo.

Palkintojen jako Maamme-lauluineen oli herkkä hetki aiemminkin arvokisamitaleja, mutta niitä himmeämpiä, voittaneelle Joutselalle.

– Kyllä siellä rupesi itkettämään, voittaja toteaa.

Euroopan mestariksi noussut Joutsela aloitti voimanoston vasta 2015, nelikymppisenä. Aikidoa pitkään harrastanut Joutsela kävi katsomassa Salossa pidettyjä MM-kisoja ja piti näkemästään. Hän päätti, että tuota voisi kokeille itse.

Joutsela nosti aluksi niin sanotun ammattilaisliiton riveissä, mutta siirtyi kisaamaan Suomen Voimanostoliiton alaisiin kilpailuihin. Voimanostoliitto tekee yhteistyötä Suomen Antidopingtoimikunta ADT:n kanssa ja kilpailijoita testataan säännöllisesti.

– Voimanostoliitossa kaikki on järjestelmällistä, eikä mikä tahansa mene läpi. Minun mielestäni on hyvä asia, että nostajia testataan, vaikka eihän se testitilanne mikään mukava ole, kertoo itsekin testiin ”päässyt” Joutsela.

Lopen Voima ja Kunto Teamia edustava Joutsela harjoittelee pääasiassa Urjalassa, uuden koulun salilla. Treenejä on yleensä neljä kertaa viikossa.

– Vähän tekisi mieli lisätä kertoja, mutta siinäkin pitää olla tarkkana. On aikamoista kikkailua, mikä on liikaa ja mikä liian vähän.

Joutselalla ei ole varsinaista valmentajaa, vaan hän tekee treeniohjelmansa itse.

– Olisihan se helpompaa, jos olisi joku joka sanoisi tarkasti mitä teet. Täältä Nuutajärveltä ei kuitenkaan löydy valmentajaa, vaikka saahan siltä salijannuilta neuvoja, Joutsela naurahtaa.

Vaikka taskussa on EM-kulta, voimailijalla riittää tavoitteita. Aina voi parantaa ennätyksiä, nostaa ja voittaa enemmän. Voimanosto on laji, jossa yli nelikymppinenkin voi oikealla treenillä kehittyä.

Joutsela kisaa seuraavaksi Lopella maksimivoimapunnerruksen SM-kisoissa, jotka hänen oma seuransa Lopen Voima ja Kunto Team järjestää. Sen jälkeen on edessä pidempi harjoitusjakso, jonka aikana Joutsela haluaa kehittää kyykkyä ja maastavetoa, jotka ovat taannoisen polvioperaation jäljiltä selvästi jäljessä hänen tasoaan penkissä. FL

Nuutajärven voimanpesä tehnyt hyvää tulosta nopeassa tahdissa

46-vuotias, kotoisin Tampereelta, asuu Urjalan Nuutajärvellä, naimisissa.

Tuli Nuutajärvelle aikoinaan koiraharrastuksensa takia. ”Nuutajärveltä löytyi mukava talo, jossa ei ollut naapureita ihan vieressä”.

Harrastanut myös aikidoa ja VPK-toimintaa.

Tehnyt voimanostoa vuodesta 2015. Nostaa nykyään alle 72 kilon sarjassa. Edustaa Lopen Voima ja Kunto Teamia.

Kilpailee voimanostossa, penkkipunnerruksessa ja sotilaspenkissä eli voimapunnerruksessa.

Parhaita saavutuksia: Klassisen penkkipunnerruksen EM-kulta M1-sarjan -72-kiloisissa vuonna 2019, klassisen penkkipunnerruksen MM-pronssi -18, klassisen penkkipunnerruksen EM-pronssi -84-kiloisissa -17. Lukuisia SM-mitaleja, monta kultaa.

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic