Urheilu Urjala

Aleksi Ojala pistää lisää pökköä pesään – Urjalalaisella 20 000 metrillä maailman kärkitulos

Koronavuosi toi vauhtia ratamatkoille, ensi kesän tavoitteet Tokion 50 kilometrillä.
Aleksi Ojala tykkää hakata halkoja, vaikkei se kävelijälle varsinainen harjoitusmetodi olekaan. Mänty halkeaa tottunein ottein rivakasti. Kuva: Tapio Tuomela
Aleksi Ojala tykkää hakata halkoja, vaikkei se kävelijälle varsinainen harjoitusmetodi olekaan. Mänty halkeaa tottunein ottein rivakasti. Kuva: Tapio Tuomela

Päättynyt kausi oli yleisurheilijoille erikoinen, niin myös kilpakävelijä Aleksi Ojalalle.

Koronan sävyttämä kesä ei tuonut hänelle olympiarajaa, ja itse Tokion olympiakisatkin päätettiin hyvissä ajoin siirtää ensi vuoden heinä-elokuulle. Tuli kuitenkin erinomainen treenikausi, omia ennätyksiä alimatkoilla ja jopa harvoin kävellyn 20 000 metrin ratakävelyn maailmantilaston ykkösaika.

Urjalan Urheilijoiden Ojala oli viime kesänä omien tuntemustensa mukaan paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin.

– Olihan se erikoinen vuosi. Olin elämäni kunnossa, mutta arvokisoihin sitä ei päässyt näyttämään, kun kauden pääkisa vaihtui Tokion olympialaisista Kalevan kisoihin. Kun tavoitteet siirtyivät, pystyin suunnittelemaan valmentajani Veli-Matti Rannan kanssa hieman erilaista treeniä ja se toimi, ennätykset kohenivat ratamatkoilla mukaviin aikoihin, kertoo Ojala, joka on lyhyen ylimenokauden jälkeen aloittanut taas harjoittelun kohti ensi kautta varten.

Ennätysten kesä

Ojala pisteli viime kesänä ennätyksensä radalla 3 000 metrillä, 5 000 metrillä, 10 000 metrillä ja 20 000 metrillä. 20 kilometriä käytiin tänä vuonna Turun Kalevan kisoissa 20 000 metrin ratakisana, jonka voittaneen Ojalan 1.23.49 komeilee yhä World Athleticsin eli entisen IAAF:n tilaston maailman ykkösaikana.

Uuden vaihteen löytyminen oli Ojalalle jonkinmoinen yllätys, sillä hän pitää itseään enemmän tasaisena dieselinä kuin nopeavauhtisena kilpurina.

– Kyllä sitä itsekin hieman ihmetteli, mistä se vauhti löytyi, ei noita kympin alle 40 minuuttiin käveleviä ukkoja maailmaltakaan kovin paljon löydy. Kai se vauhti tuli hyvistä treeneistä, kyllähän ne lenkkivauhdit nousivat aiemmista kausista.

Mikään sprintteri hän ei vieläkään ole.

– Vauhtia löytyy, mutta varsinainen kiri minulta vielä puuttuu. Huomasin sen Ruotsi-ottelussa, kun vedin kisaa 9 000 metriä ja sitten Partasen Aku ja Ruotsin Perseus Karlström kirivät ohi kaksi kierrosta ennen maalia. Ei vaan ollut mitään millä vastata, maaottelussa kolmanneksi tullut Ojala sanoo.

Rankingkin riittäisi, mutta rajan alitus vetää

Jos korona suo, kisataan ensi vuonna Tokion olympialaiset. Sapporossa käveltävä 50 kilometrin kävelykilpailu on ollut pitkään Ojalan tähtäimessä.

50 kilometrin kisaraja 3.50 on urjalalaiselta vielä tekemättä, mutta rankingin perusteella Ojala on nousemassa kisakoneeseen.

– Vaikka rankingillakin pääsee kisoihin, haluaisin alittaa kisarajan.

Ensimmäinen mahdollisuus rajan alituksen on maaliskuussa Slovakian Dudincessa, toinen keväinen vaihtoehto on huhtikuussa käytävä Euroopan cup Tshekissä. Tarvittavia ranking-pinnoja on saatavissa toukokuun lopulla kotikulmilla Urjalassa käytävistä maantiekävelyn SM-kisoista.

– Urjalan SM-maantie on viimeisiä hetkiä ranking-pisteiden haalimiseen. Mikäli yhtään tunnen tätä kävelyporukkaa, Urjalaan saapuu myös ulkomaalaisia kävelijöitä pisteitä metsästämään, Ojala sanoo.

Nollakeli halliraja

Ojala on tottunut leireilemään paljon ulkomailla, varsinkin Torrevieja Espanjassa on tullut tutuksi. Korona on pistänyt matkasuunnitelmatkin uusiksi. Mikäli tautiaalto ei yllättäen taltu, harjoittelee Ojala talven kotimaisemissa tai ainakin Suomessa.

– Terveys edellä on mentävä. Ulkomaan-leiri tuskin on riskin arvioinen. Vaikka siellä saisi vain pienen flunssan, olisi maasta vaikea päästä pois, aprikoi Ojala.

Ojala tykkää lämpimästä, mutta kyllä Suomen syksyssäkin kelpaa tehdä lenkkiä.

– Jos ulkona on lämpöä kymmenen astetta, se on vain pukeutumiskysymys. Sitten kun mennään nollaan, alkaa olla liukasta. Silloin pitää valita halli tai matto. FL

Rio jo koettu, Tokio tähtäimessä

27-vuotias urjalalainen kilpakävelijä.

Edustaa Urjalan Urheilijoita, nykyinen valmentaja Veli-Matti Ranta.

Ulkoradoilta viisi henkilökohtaista aikuisten SM-kultaa, neljä hopeaa ja yksi pronssi. Kaksi joukkuekultaa.

Olympialaisissa 2016, MM-kisoissa 2015 ja 2017, EM-kisoissa 2018. Lontoon MM-kisoissa 2017 parhaana suomalaiskävelijänä 14:s.

Kauden kotimainen kärki tänä kesänä 3 000 metrillä, 5 000 metrillä ja 20 000 metrillä. Käveli kesällä ennätyksensä 3 000 metrillä, 5 000 metrillä, 10 000 metrillä ja 20 000 metrillä.

Ensi kauden tähtäin Tokion olympialaisten 50 kilometrillä.

Uusimmat

Fingerpori

comic