Urheilu Urjala

Ojala tähtää yhä Tokioon: Olympialaisiin voidaan valita myös rankingin perusteella

Korona toi karanteenin ja vei näyttöpaikat, mutta urjalalaiskävelijä ei luovuta.
Aleksi Ojalan tähtäin on yhä tiukasti Tokion 50 kilometrillä. Kuva: Tapio Tuomela
Aleksi Ojalan tähtäin on yhä tiukasti Tokion 50 kilometrillä. Kuva: Tapio Tuomela

Koronavirusepidemia vaikuttaa myös huippu-urheilijoiden arkeen. Urjalan Urheilijoiden kilpakävelijä Aleksi Ojala joutui keskeyttämään Espanjan-leirinsä ja palaamaan suunniteltua aiemmin takaisin Suomeen.

Tokion olympialaisiin tähtäävä Ojala on 14 vuorokauden kotikaranteenissa, mutta pystyy harjoittelemaan lähes entiseen tapaan.

– Mikäs tässä on ollessa. Aamun vauhtitreeni on tehtynä, nyt vähän aikaa röhnötellään, sitten on taas ehtootreenin vuoro. Päivä kerrallaan, Ojala juttelee kotoaan Urjalasta.

Ojala on hyvässä kunnossa ja terveenä.

– Karanteeni ei estä ulkolenkkejä, kunhan katson reitit niin, ettei siellä ole muita liikkeellä. Onneksi maantietä riittää.

Punttisalillekaan ei ole asiaa, mutta se ei juuri haittaa, koska tässä vaiheessa kevättä suurin osa voimatreenistä on takana. Kuntopiiriä taas pystyy vetämään kotona.

Kaupassa käynnit ja muu julkisilla paikoilla liikkuminen on nyt pannassa.

– Kyllä tässä välillä tulee tekemisen puutetta. Kirjoja on tullut luettua vähän liikaakin. Seuraavaksi täytyy varmaan siirtyä vinyylien ja kahvikupin pariin, Ojala toteaa.

Viime hetkillä Suomeen

Ojala vietti alkuvuoden Espanjan Torreviejassa treenileirillä, joka sujui Gloria-myrskyn puhureita lukuun ottamatta suunnitelmien mukaan.

Toinen etelänmatka katkesi koronan takia. Ojala päätti palata Suomeen, kun harjoittelu meni Espanjassa hankalaksi.

– Päivää ennen kuin Espanjaan julistettiin ulkonaliikkumiskielto, sain poliisilta nuhteita, koska olin lenkillä.

Alicanten lähellä sijaitseva Torrevieja on Ojalalle tuttu paikka, jossa on ollut hyvät olot kävelyharjoitteluun. Nyt oli kuitenkin järkevintä palata kotiin.

– Olen tykästynyt Torreviejaan. Siellä on muitakin kävelijöitä, se on Espanjan kävelymaajoukkueen treenikeskus. Torreviejassa muutkin asiat hoituvat hyvin, siellä on muun muassa suomalainen hieroja, jonka palveluja olen käyttänyt.

Torreviejan puolesta puhuvat myös miellyttävä ilmasto ja helppo tavoitettavuus.

– Lähellä olevaan Alicanteen on hyvät lentoyhteydet. Seitsemän tuntia siitä, kun lähden kotoa, olen jo treenipaikassa, Ojala kertoo.

Vauhti kasvaa

Nyt treenit jatkuvat kotimaisemissa Urjalassa. Peruskuntoakin tehdään yhä, mutta samalla aletaan hakea myös vauhteja.

– Pitkät lenkit pysyvät ohjelmassa, mutta samalla kiristetään vauhteja. Olemme PK:n ja VK:n rajapinnalla, Ojala viittaa peruskunto- ja vauhtikestävyysharjoitteluun.

UrjUn kävelijällä on vielä Tokion olympialaisten 50 kilometrin kisaraja 3.50 tekemättä. Raja oli tarkoitus rikkoa vuoden ensimmäisen Torreviejan-leirin päätteeksi käydyssä Espanjan mestaruuskisassa, mutta matka jäi kesken Ojalan nitkautettua polveaan vesiritilään astumisen seurauksena.

Jalka on taas kunnossa ja mies iskussa, mutta näyttöpaikat ovat vähissä koronaviruksen peruttua kevään kisat. Vauhdikasta Slovakian Dudincen kisaakaan ei järjestetä.

– Ensimmäinen kilpailu on luultavasti Minskin maailmancup, mutta sitäkin on siirretty myöhäisemmäksi.

Olympiakisoihin on toinenkin reitti, urheilijoita valitaan myös rankingin kautta.

– Rankingin perusteella olen menossa Tokioon, eikä nyt ole kisoja, jotka voisivat rankkausta muuttaa. Mutta olisi se hienompi pamauttaa raja rikki kisassa, Ojala toteaa.

Kisojen kohtalo auki

Itse olympialaisia Ojala vei vielä paljon mieti. Kansainvälinen olympiakomitea ja kisajärjestäjät ovat vakuuttaneet, että kisat pidetään suunnitellusti Tokiossa heinä-elokuussa. Koronaepidemian laantumisesta kisoihin mennessä ei ole varmuutta, ja osa urheilijoista on ollut KOK:n linjauksia vastaan.

– Eihän tässä voi olla mistään varma. KOK on vakuutellut, että kisat järjestetään aikataulun mukaan, mutta yhtä hyvin voi olla, että olympialaiset siirtyvät vuodella tai kahdella.

Ojalalla itsellään ei ole tarkkaa kantaa olympialaisten järjestämisajankohtaan.

– Minun tehtäväni on harjoitella ja yrittää kävellä mahdollisimman kovaa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020

Uusimmat