Urheilu Urjala

Ojalan dieselistä kaivetaan nyt turboa esiin: Luvassa huonoa oloa

Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala hakee Dohan MM-rajaa nyt 20 kilometriltä.
Aleksi Ojala on hyvässä kunnossa ja hyvillä mielin, vaikka Dohan 50 kilometriä jää väliin. MM-kisalippua haetaan nyt 20 kilometriltä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aleksi Ojala on hyvässä kunnossa ja hyvillä mielin, vaikka Dohan 50 kilometriä jää väliin. MM-kisalippua haetaan nyt 20 kilometriltä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kilpakävelijä Aleksi Ojala tähtää yhä syys-lokakuussa käytäviin Dohan MM-kisoihin, vaikka kisaraja on vielä tekemättä.

Ojala on pari kertaa yrittänyt alittaa 50 kilometrin kävelyn MM-rajan 3.59.00, mutta ei ole siinä onnistunut. Edellinen yritys pari viikkoa sitten Liettuassa käydyssä Eurooppa cupissa päättyi varoitusten ja aikasakon jälkeen keskeytykseen 45 kilometrin kohdalla.

– Meksikossa olisi ilmeisesti vielä yksi 50 kilometrin kilpailu, mutta se käydään jossain 3 000 metrin korkeudessa, eikä siellä pysty kävelemään kovia aikoja, Ojala sanoo.

 

Urjalan Urheilijoiden kävelijä on suunnannut katseensa lyhyemmälle matkalle, MM-tavoite on siirretty 50 kilometriltä 20 kilometrille. Vaikka Ojalaa on pidetty pitkien matkojen miehenä, Dohan MM-rajan 1.22.30 alitus ei ole hänelle mahdottomuus.

Ojalan ennätys sivumatkallaan 20 kilometrillä on 1.23.16 parin vuoden takaa. Kuukausi sitten Tshekissä hän käveli matkan 1.23.41 kisassa, jonka päätavoite oli lähinnä kova harjoitus Liettuan Euroopan cupin viittäkymppiä varten.

20 kilometrin MM-rajaa Ojala lähtee tavoittelemaan 30. kesäkuussa Leedsissä Englannissa käytäviin kisoihin. Ojala on saamassa matkalle hyvää kiriapua, sillä samalle viivalle asettuu britti Tom Bosworth. Olympiakutosella on brittien ennätykset kävelymatkoilla kolmesta kilometristä kahteenkymmeneen.

– On varmaa, että britit tekevät Bosworthille hyvän radan Leedsiin, Ojala sanoo.

 

Ojalalle tähtäimen vaihtuminen 50 kilometriltä 20 kilometrille tietää lisää hikeä ja kovia treenivauhteja.

– Rajan alittaminen ei ole mahdotonta. Nyt pitää vain kaivaa dieselistä turbovaihde esiin.

Turboa yritetään löytää tekemällä entistä rajumpaa vauhtikestävyysharjoittelua.

– Koneesta otetaan nyt irti se mikä siitä lähtee. Luvassa on huonoa oloa, Ojala naurahtaa.

Ojala kertoo kuntonsa olevan hyvä, nyt kaivataan vain onnistunutta kisaa oikeaan aikaan.

Ja ellei se MM-raja alitu ja Doha jää väliin, sekään ei ole mikään maailmanloppu. Uusia kisoja, koviakin, on jo oven takana.

– Ei ole mikään iso juttu, jos MM-kisat jäävät väliin. Sitten vaan katseet suunnataan Tokion olympialaisiin. Syksyllä on Hollannissa heti hyvä 50 kilometrin kisa, jossa voisi yrittää olympiarajaa.

 

Ennen totista MM-rajarypistystä Ojala vetäisee kevyemmän välipalan, kun hän kävellen kirittää juoksijoita Suvi-illan kympillä Forssassa.

– Ihan ei ole lyöty vauhtia lukkoon, mutta on ajateltu, että lähtisin kävelemään sellaista 4.15:n kilometrivauhtia. Kymppi menisi sillä 45 minuuttiin.

Suvi-ilta kävellään, juostaan ja pyöräillään kahden viikon päästä 15. kesäkuuta. FL

Kävelijän meriittilistalla alkaa olla jo mittaa

Urjalalainen kilpakävelijä.

26 vuotta, 180 senttiä, 62 kiloa.

Edustaa Urjalan Urheilijoita, aiemmin Turun Weikkoja ja Teivo Stayersiä.

Valmentaja Veli-Matti Ranta, aikaisemmin muun muassa Jani Lehtinen, Antti Kempas, Juha Kinnunen ja Reima Salonen.

Kalevan kisoista kolme kultaa, kaksi hopeaa. Aikuisten SM-halleista yksi hopea ja kolme pronssia.

Kahdet aikuisten MM-kisat, yhdet olympialaiset ja yhdet EM-kisat. Paras saavutus Lontoon MM-kisojen 50 kilometrin 14. sija ajalla 3.47.20 vuonna 2017.

Ennätykset: 10 km: 42.35 (-13, Turku), 20 km: 1.23.16 (-17, Seinäjoki), 30 km: 2.12.07 (-19, Tuusula), 50 km: 3.46.25 (-17, Dudince SVK).

Aikuisten ulkoratatilaston kärki Suomessa 20 kilometrillä -17 ja -19 (toistaiseksi), 30 kilometrillä -17 ja -19 (toistaiseksi), 50 kilometrillä -16 ja -17.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic