Urheilu

Onko Italia EM-kisoissa musta hevonen mestariksi? – 300 Serie A -ottelua pelannut Perparim Hetemaj kertoo Forssan Lehdelle saapasmaan uusista vahvuuksista

Viimeksi A-maaottelun syyskuussa 2018 hävinnyt kovakuntoinen Italia on virittynyt Roberto Mancinin johdolla hurjaan iskuun EM-kisojen alla.
Roberto Mancini on allekirjoittanut Italian kanssa peräti vuoteen 2026 ulottuvan jatkosopimuksen. Kuva: epa09248532
Roberto Mancini on allekirjoittanut Italian kanssa peräti vuoteen 2026 ulottuvan jatkosopimuksen. Kuva: EPA

27 peräkkäistä ottelua, joista 22 voittoa ja viisi tasapeliä. Maaliero peräti 73-7.

Jalkapallon nelinkertainen maailmanmestari Italia on hävinnyt miesten A-maaottelun viimeksi 10. syyskuuta 2018, jolloin Portugali otti sinipaidoista UEFA Nations Leaguessa 1-0-kotivoiton.

EM-lopputurnauksen ollessa jo ovella on syytä selvittää, mitä Italian jäätävän saldon takaa löytyy. Kisojen avausottelun perjantaina Turkkia vastaan pelaavan ”Azzurrin” kivikova vire ei tietenkään perustu sattumaan.

Paluu menneisyyteen

Ensiksi on palattava kolmen ja puolen vuoden taakse.

13. marraskuuta 2017 on päivämäärä, joka on syöpynyt kiusallisesti italialaiseen jalkapallohistoriaan. MM-jatkokarsinnan maaliton kotitasapeli Ruotsia vastaan tarkoitti, ettei maa edennyt vuoden 2018 lopputurnaukseen.

Mutta tämän jälkeen alkoi tapahtua. Italian futisliitto valitsi pahasti epäonnistuneen Giampiero Venturan tilalle päävalmentajaksi ensin Luigi Di Biagion U21-maajoukkueesta ja myöhemmin Roberto Mancinin. Joukkue nuorentui, ilmapiiri puhdistui, peli parani.

Italiaa ei ole tätä nykyä tunnistaa maajoukkueeksi, jota on vuosikymmenestä toiseen ainakin mielikuvatasolla leimannut pelitavan riskittömyys, nihilismi, jopa inhorealistisuus. Se hyökkää nyt paljon aiempaa monipuolisemmin, koska pallonhallintavaihe on tuore ja monirytminen. Ja kuten aina Italian tapauksessa, pelaajat tietävät omat tehtävänsä äärimmäisen tarkasti.

Uusia vivahteita pelitapaan

Joukkueen peruspelijärjestelmä on 4-3-3, joka varioituu usein 4-5-1-puolustusmuodoksi. Pallollisessa vaiheessa korostuvat etenkin keskikenttäpelaajien väliset paikanvaihdot, jotka edistävät etenemistä kohti vastustajan maalia. Pallo liikkuu parhaimmillaan erittäin sujuvasti pelaajalta toiselle.

Yhtä isoa ja koko pelaamisen rakennetta määrittävää tekijää ei kaikesta huolimatta sovi unohtaa. Italia on yhä maajoukkue, joka tavoilleen ja pelilliselle kulttuuriperinnölleen uskollisesti puolustaa edelleen äärikurinalaisesti. Italialainen peruspelaaja on oppinut jo varhaislapsuudessaan, että omaa maalia on suojeltava kaikin mahdollisin keinoin.

– Vaikka päävalmentaja on vaihtunut, laadukas puolustaminen ei, Serie A:ssa 300 ottelua pelannut Perparim Hetemaj sanoo.

– Italian pelitapa oli aiemmin hyvin strategiakeskeinen. Mancini on tuonut siihen ihan uuden vivahteen ja aiempaa vapautuneemman identiteetin. Ilmapiiri on sellainen, että pelaajat nauttivat.

Italia kuin Suomi

Italiassa on Suomen entisen maajoukkuepelaajan mielestä jotakin samaa kuin ”Huuhkajissa”. Vakuuttavat tulokset ja raikas tunnelma ryhmän sisällä kulkevat kummassakin tapauksessa luontevasti käsi kädessä.

– Hyvä ilmapiiri voi olla jopa 85 prosenttia menestykseen vaikuttavista tekijöistä. Pelaajat eivät Venturan aikaan saaneet kenties tarvittavia vapauksia, Hetemaj jatkaa.

EM-kisoissa nähtävä Italia edustaa mielenkiintoisesti uudenlaista saapasmaalaista jalkapallokulttuuria. Maan entiset päävalmentajat esimerkiksi Enzo Bearzotista Dino Zoffiin ja Marcello Lippistä Antonio Conteen priorisoivat lähes poikkeuksetta äärikurinalaisen puolustamisen ja nopeat vastahyökkäykset kaiken muun edelle.

Nykyinen pelitapa on sekä tehokas että ilo silmälle. Hyökkäyspelaamisen rakenne on tiiviin puolustamisen lisäksi organisoitu niin taitavasti, että Italia saattaa hyvinkin olla potentiaalinen musta hevonen jopa Euroopan mestariksi.

Käy kisoissa kuinka hyvänsä, vuoteen 2026 ulottuvan jatkosopimuksen hiljattain allekirjoittanut Mancini on tavallaan voittaja jo nyt. Pelilliset ja toiminnalliset kulttuurimuutokset eivät ole koskaan ihan yksinkertaisia tehtäviä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic