Urheilu

Onko Kakko vai Hughes ykkösvaraus – ja onko sillä väliä?

Kakko teki päättyneellä kaudella Liigassa 22 maalia, enemmän kuin 2010-luvun korkeimmat suomalaisvaraukset Aleksander Barkov ja Patrik Laine viimeisillä liigakausillaan ennen NHL-draftia. Kuva: All Over Press

Nuoruus sisältää aina lupauksen tulevaisuudesta. Ja kun puhutaan 18-vuotiaista jääkiekkoilijoista, suurin lupaus tulevaisuudesta liitetään NHL:n varaustilaisuuden ensimmäiseen varaukseen.

Perjantaina selviää, tuleeko Kaapo Kakosta NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen suomalainen ykkösvalinta. Vai valitseeko New Jersey Devils odotusten mukaisesti ensimmäisellä vuorollaan yhdysvaltalaisen Jack Hughesin?

Vastauksella ei oikeastaan ole väliä, sanoo ensimmäinen – ja toistaiseksi ainoa – suomalainen NHL-päävalmentaja Alpo Suhonen.

–  Sen merkitys on oikeastaan vain kuriositeetti. Sillä on suurempi markkina-arvo kuin mikään muu, myydään paitoja ja saadaan julkisuutta. Varaus ei takaa mitään muuta kuin ensimmäisen sopimuksen. Vasta kahden tai kolmen vuoden jälkeen tiedetään, kenestä tulee ammattilainen, Suhonen naurahtaa.

Varaustilaisuuden suuret yllätykset – lupaukset joista ei tullutkaan tähtiä ja pohjalta huipulle nousseet myöhäiset kypsyjät – kytkeytyvät aina siihen, ettei 18-vuotiaiden tulevaisuutta pystytä tarkasti ennustamaan.

–  Persoonallisuus ei ole kehittynyt, ja kaikinpuolinen kasvu on vielä kesken. Pelaajia arvioidaan teknis-taktisesta perspektiivistä ja muka hiukan psykologisesta ja sosiaalisesta perspektiivistä. Ei semmoista systeemiä ole olemassakaan, joka kokonaisvaltaisesti kartoittaisi, mikä tästä nuoresta miehestä tulee. Tämä systeemi on aika pinnallinen. Se perustuu nuoren, lahjakkaan ihmisen tehoihin. Ne ovat suuntaa-antavia, Suhonen sanoo.

”Nykyään haetaan taitoa”

Nuo suuntaa-antavat tehot kertovat, että Kakko teki päättyneellä kaudella Liigassa 22 maalia, enemmän kuin 2010-luvun korkeimmat suomalaisvaraukset Aleksander Barkov ja Patrik Laine viimeisillä liigakausillaan ennen NHL-draftia. Barkov teki 21 maalia 53 ottelussa kaudella 2012–2013, kun taas Laine kirjautti 17 osumaa 46 pelissä kaudella 2015–2016. Barkov ja Laine valittiin kumpikin NHL-varaustilaisuudessa kakkosena.

Hughes puolestaan on kahden viime kauden aikana murskannut piste-ennätyksiä Yhdysvaltain jääkiekkoliiton NTDP-kehitysjoukkueessa USHL-sarjassa. Kakko on pelannut miesten sarjaa, Hughes nuorten sarjaa – ja se johtaa Hughesin suurimpaan kysymysmerkkiin, kokoon.

Hughes on 179-senttinen ja hoikkavartinen, mutta Suhosen mukaan koon merkitys NHL-päättäjien mielissä on pienentynyt.

–  Aikoinaan haettiin isokokoisia, fyysisiä pelaajia enemmän kuin nykyään. Nykyään haetaan taitoa.

Sitä Hughesilla piisaa. Hän on erittäin taitava luistelija ja kiekonkäsittelijä, nopea sekä jaloistaan että havainnointikyvyltään. Kakkokin on huipputaitava kiekon kanssa ja hyvä luistelija, vaikka hänen liikkumisensa ei ole aivan samanlaista lentoa kuin amerikkalaisella. Turkulainen on kuitenkin amerikkalaista lähes kymmenen senttiä pitempi ja toistakymmentä kiloa painavampi.

–  Kysymys on ennen muuta liikkumisesta. Se ratkaisee nykykiekossa. Tietysti jos isompi mies liikkuu yhtä hyvin kuin pienempi, niin hänellä on etulyöntiasema, Suomen jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama arvioi.

Barkov ja Laine varattiin toisena

2010-luvun NHL-varaustilaisuuden korkeimmat suomalaisvaraukset:
2018: 3) Jesperi Kotkaniemi, Montreal Canadiens (Ässät)
2017: 3) Miro Heiskanen, Dallas Stars (HIFK)
2016: 2) Patrik Laine, Winnipeg Jets (Tappara)
2015: 10) Mikko Rantanen, Colorado Avalanche (TPS)
2014: 14) Julius Honka, Dallas Stars (Swift Current Broncos)
2013: 2) Aleksander Barkov, Florida Panthers (Tappara)
2012: 18) Teuvo Teräväinen, Chicago Blackhawks (Jokerit)
2011: 16) Joel Armia, Buffalo Sabres (Ässät)
2010: 9) Mikael Granlund, Minnesota Wild (HIFK)

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020