Urheilu Forssa

Oppia lajin terävimmältä huipulta: Anne Pohjola ja Marjukka Virta FoPSin ringetteleirin tähtinä

FoPSin jääkausi avattiin perinteisellä kesäleirillä.
Lajin pistetilaston ykkösnimet Anne Pohjola ja Marjukka Virta vierailivat FoPSin perinteisellä kesäleirillä. Kuva: Tapio Tuomela
Lajin pistetilaston ykkösnimet Anne Pohjola ja Marjukka Virta vierailivat FoPSin perinteisellä kesäleirillä. Kuva: Tapio Tuomela

FoPS Junioreiden perinteinen ringeten kesäleiri sai vieraita lajin huipulta. Moninkertaiset maailmanmestarit Anne Pohjola ja Marjukka Virta valmensivat nuoria leiriläisiä ja jakoivat myös hurjan määrän nimikirjoituksia treenien välissä.

– Taitavia tyttöjä täällä on, kaksikko kehui.

Pohjola ja Virta tietävät mistä puhuvat, sillä heillä on takanaan pitkä ja menestyksekäs ura ringettehuipulla. 35-vuotias Pohjola on SM-sarjan kaikkien aikojen pistetilaston ykkönen yli 3 000 pinnallaan ja pari vuotta vanhempi Virta on tilastossa hyvä kakkonen. Maailmanmestaruuksissa Virta on Pohjolan edellä, hänellä on seitsemän MM-kultaa, kun Pohjola on ehtinyt voittaa ”vasta” kuusi.

Pohjola aikoo vielä jatkaa pelaajauraansa, vaikka korona-aaltoon taittunut viime pelikausi otti henkisesti koville. Virta sen sijaan ei ole vielä varma, jatkaako pelaamista vai tyytyykö hän valmennustehtäviin. Molemmat edustavat menestyksekästä ringetteseuraa LL-89:ää Lapinlahdelta.

– Katsotaan nyt, antavatko ne minun keskittyä valmentamiseen, vai joudunko vielä pelaamaan? naurahtaa 37-vuotias Virta.

Pohjolan mukaan hän oli keväällä lähellä lopettamista. Nyt mieli on muuttunut.

– Alkava kausi on viimeinen monelle meidän joukkueestamme. Itsekin oli jo lopettamisen kannalla, sillä tässä iässä pitää tehdä vuosi vuodelta enemmän töitä, jos haluaa jatkaa uraansa. Kun pääsin kesän ensimmäiselle jäälle, huomasin, että nautin yhä lajista ja halusin jatkaa vielä kauden, Pohjola kertoo.

Parempi sarja kuin Kanadassa

Suomi on lajin mahtimaa ja on viime vuosina vienyt MM-kullat lajin emämaan Kanadan nenän edestä.

– Uskon, että se johtuu siitä, että meillä on Suomessa parempi sarjatoiminta kuin Kanadassa. Me pelaamme valtakunnallista SM-sarjaa ja Ykkössarjaa, kun Kanadassa pelataan pitkien etäisyyksien takia aluesarjoja. Me saamme täällä enemmän kovia pelejä.

Virran mukaan eroa on myös treenaamisessa. Suomessa harjoitellaan enemmän ja keskitytään joukkuepelaamiseen, Kanadassa harjoittelu on pitkälti yksilökeskeistä.

Ringettetähdet ovat nähneet aitiopaikalta lajin kehittymisen Suomessa. Suomi on vienyt kahdeksan kymmenestä viimeisestä naisten maailmanmestaruudesta.

– SM-sarjan taso on noussut valtavasti sinä 20 vuoden aikana kun olemme olleet siinä mukana.

Vauhdikas tyttöjen laji

Pohjola ja Virta uskovat ringeten tulevaisuuden pysyvän valoisana Suomessa, vaikka ikäluokat ovat pienenemässä. Reipas, taitoa ja luistelua korostava laji on kehitetty juuri tyttöjä varten.

– En halua arvostella kiekkoa, koska olen pelannut sitäkin, mutta on ringette mielestäni enemmän taito- ja vauhtilaji kuin jääkiekko, Virta sanoo.

– Ringette on nopeampaa, koska rinkula on helpompi hallita mailalla kuin kiekko, lisää Pohjola. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic