Urheilu

"Painajaismainen tilanne" – Valtteri Bottaksen mukaan talli teki ison virheen lähettäessään hänet radalle vanhoilla renkailla

Bottaksen renkailla ajanut Hamiltonin tuuraaja Russell välttyi hylkäämiseltä, tallille sakot.
Mercedes-tallin sekoilun vuoksi Valtteri Bottas joutui ajamaan kisan loppuun vanhoilla renkailla. Kuva: EPA

–  Se oli painajaismainen tilanne, kuvaili F1-kuljettaja Valtteri Bottas sunnuntaina ajettua Bahrainin kilpailua.

Mercedes-tallin sekoilun vuoksi Bottas joutui ajamaan kisan loppuun vanhoilla renkailla.

Mercedes otti kisan 63. kierroksella varikolle sekä Bottaksen että tämän tallitoverin George Russellin. Seuranneen sekoilun jälkeen Russell päätyi radalle Bottaksen renkailla ja joutui tulemaan pian uudestaan varikolle. Bottas puolestaan jäi ilman uusia renkaita.

–  Ai mikä on fiilis, kun tulet varikolle ja sitten lähdet sieltä samoilla vanhoilla renkailla, joilla tulit? Ja menetät sen takia sijoja? Olihan se selvästi iso virhe tiimiltä. Asia analysoidaan, ja siitä opitaan, Bottas sanoi kisan jälkeen.

Kaksoisvoitto kuivui tallimokaan

Bottas kuvaili olleensa helppo vastus muille kuljettajille tilanteessa, jossa näillä oli autoissaan vastavaihdetut renkaat.

–  Olihan se aika painajaismainen tilanne, Bottas kertasi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff syytti varikkosotkusta radio-ongelmia.

Ennen epäonnista varikkokäyntiä brittikuski Russell johti kisaa ja paalulta matkaan lähtenyt Bottas oli toisena, joten Mercedes näytti olevan hilkulla kurvata kaksoisvoittoon. Kisa päättyi kuitenkin Bottaksen osalta sijalle 8. Vielä enemmän rengasongelmista kärsinyt Russell oli lopulta yhdeksäs.

Kilpailun voitti lopulta Racing Pointin meksikolaiskuski Sergio Perez ennen Renault’n Esteban Oconia ja Racing Pointin Lance Strollia. Ocon hävisi Perezille 10,518 sekuntia. Voitto oli Perezille F1-uran ensimmäinen. Alfa Romeon Kimi Räikkönen ajoi sijalle 14.

Bottakselle lisää painetta

Toinen Bahrainin gp peräkkäin oli viidettä kauttaan Mercedeksellä ajavalle Bottakselle tärkeä näytön paikka. F1:n MM-sarjaa vuodesta 2014 ylivoimaisesti hallinneen saksalaistallin ykköskuljettaja Lewis Hamilton oli Sakhirista pois koronatartunnan takia. Bottaksen olisi uskottavuutensa pönkittämiseksi täytynyt pitää Hamiltonia tuurannut Russell kurissa.

Lopputuloksissa Bottas oli onnekkaastikin yhden sijan Russellin yläpuolella, mitä ei kukaan kisaa seurannut sunnuntain jälkeen muista.

Bottaksella on jatkosopimus ensi kaudesta, mutta Russell on Mercedekselle mitä houkuttelevin hankinta viimeistään vuonna 2022.

–  Hänen (Russellin) kisansa oli uskomaton. Hänellä oli lähdössä paras reaktioaika autolla, jota ei ole erityisesti rakennettu hänelle. Opimme, että George Russell on kuljettaja, jonka varaan voimme laskea tulevaisuudessa, tallipäällikkö Wolff kehui tulokasta BBC:n verkkosivuilla.

Bottas selitti nihkeästi sujunutta kilpailuaan auton aliohjautuvuudella ja tietysti tallin rengassähläilyllä. Tosiasia kuitenkin on, että formula ykkösten hännillä viime kaudet rämpineellä Williamsilla auton surkeuteen nähden ylisuorittanut Russell otti Sakhirissa niskalenkin Bottaksesta.

–  Ei ole väliä, kuka tallikaverini on. F1-kuljettajana yritän tehdä parhaani joka tilanteessa, Bottas muotoili.

Alussa kolaroinut Leclerc sai rangaistuksen

Väärillä renkailla ajaminen olisi voinut johtaa Russellin hylkäämiseen. Kilpailun tuomaristo päätyi kuitenkin säästämään kuljettajan ja langettamaan Mercedes-tallille 20  000 euron sakon, AFP kertoi.

–  Vastuu renkaisiin liittyvien sääntöjen noudattamisesta on talleilla, tuomaristo perusteli.

Kilpailun lähtö meni kolaroinniksi, ja Red Bullin Max Verstappenin sekä Ferrarin Charles Leclercin matkanteko päättyi avauskierroksella.

Hidastusten perusteella kolarista saa ottaa syyn niskoilleen Leclerc, jonka jarrutus meni mönkään. Hän osui Perezin autoon. Verstappen väisti kolaria ja törmäsi radan reunavalliin. Leclerc sai tilanteesta kolmen lähtöruudun rangaistuksen kauden päättävään Abu Dhabin kilpailuun, AFP kertoi.

Verstappen lähti matkaan kolmannesta ja Leclerc neljännestä ruudusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic