Urheilu Forssa, Jokioinen

Palloilusarjat pyörähtävät kesäkuussa käyntiin Lounais-Hämeessä

FJK ja Koetukset aloittanevat sarjansa juhannuksen maissa.
Jere Rauhansalo (vas.) ja Santeri Ketola treenasivat keskiviikkona Kuhalan keinonurmella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jere Rauhansalo (vas.) ja Santeri Ketola treenasivat keskiviikkona Kuhalan keinonurmella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Jalkapalloklubin piti aloittaa sarjapelinsä Kolmosessa kolmisen viikkoa sitten ja pesäpallon Suomensarjan avauksen piti tapahtua tulevana viikonloppuna.

Koronavirus sekoitti kaikki sarjat ja urheilutoiminnan, mutta hallituksen alkuviikon linjausten ansiosta harjoitukset ja sarjat näyttävät käynnistyvän kesäkuussa.

Keskiviikkona kerrottiin jalkapallon pääsarjojen käynnistymisestä. Kansallisen Liigan nimellä pelattava naisten pääsarja alkaa 13.6. ja miesten Veikkausliiga heinäkuun alussa.

Alempien sarjojen starteista ei ole vielä tiedotettu, mutta 50 henkeen määritetyt tapahtumat sallivat joukkueharjoittelun aloittamisen kesäkuun alussa.

– Veikkaan että Kolmonen alkaa juhannuksen jälkeen. Olisimme silloin noin kahdeksan viikkoa jäljessä alkuperäisestä ohjelmasta. Sarjassa pelataan ehkä yksinkertainen runkosarja ja mahdollisesti ylä- ja alaloppusarjat. Jos päätöksiä tehdään nopeasti voisi sarja alkaa aiemminkin, mutta joukkueharjoittelulle pitää saada aikaa, toteaa FJK:n joukkueenjohtaja Janne Eerikäinen.

Miesten ja naisten pääsarjoissa sarjat jatkuvat marraskuulle asti, mutta alasarjoja ei taideta venyttää niin pitkälle.

– Keinonurmia alkaa olla monessa paikassa, mutta epäilen ettei Kolmosta pelata enää marraskuussa.

Eerikäinen uskoo, että Kolmosta pelataan yleisön edessä. FJK:n kotipelit ovat keränneet korkeintaan satakunta katsojaa eikä Kolmosen muillakaan paikkakunnilla hätyytellä viiteen sataan henkeen määriteltyä kokoontumisrajaa.

– Ilman yleisöä pelaaminen olisi taloudellisesti huono tilanne, josta tulisi pelkkiä menoja. Yleisötulot ovat kuitenkin meille merkittäviä, kun tuomarikolmikkokin tulee useimmiten Tampereelta asti, Eerikäinen huomauttaa.

Kokoontumisohjeiden päivitys tuo tehoa harjoitteluun, kun toukokuussa ryhmäkoko voi olla kymmenen henkeä, mutta kesäkuun alussa raja nousee 50:een.

– Olemme jo pitäneet pienryhmille harjoituksia, mutta ehkä jo viikonlopusta alkaen ryhmäkoko nostetaan yhdeksään pelaajaan ja valmentajaan. Silloin harjoittelusta tulee suunnitelmallisempaa, Eerikäinen kertoo.

Ensi viikolla tarkempaa tietoa

Pesäpalloliiton johtokunta käsitteli kauden aloittamista keskiviikkona, mutta sarjojen aloittamisesta tiedotetaan ensi viikolla.

– Pesäpalloliitto odottaa viranomaisilta tarkkoja ohjeita erityistoimenpiteistä, joita kaikkien osallistujien turvallisuus ja terveellisyys otteluissa edellyttävät. Kun näihin asioihin saadaan selvyys, pallot nousevat ilmaan heti kesäkuussa, kertoi Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta

Liiton mukaan eri sarjojen kilpailutoiminta alkaisi porrastetusti. Se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että kausi alkaisi ikään kuin alhaalta ylöspäin eli ensin juniorisarjat, sitten aikuisten alasarjat ennen pääsarjoja.

– Jos joukkueharjoittelu alkaa kesäkuun alussa, voisi sarja käynnistyä ennen tai jälkeen juhannuksen, arvioi Koetus Juniorien puheenjohtaja Petri Lehtonen.

Koetus Juniorit aloitti samantien kymmenen hengen pienryhmäharjoitukset ohjeiden mukaisilla rajoitteilla.

Lehtonen on myös sopinut Koetuksen pelinjohtajan Mika Lehdon kanssa joukkueiden välisen harjoituspelin kesäkuulle.

Yleisöottelut onnistuvat

Myös Koetuksen puheenjohtaja Ari Kettunen arvioi Suomensarjan alkavan juhannuksen tienoilla.

– On hienoa, että kausi vihdoin alkaa. Sarja ei voi kuitenkaan käynnistyä vielä kesäkuun alussa, sillä toukokuisella kymmenen hengen rajoituksella ei voi vetää kunnon joukkueharjoituksia.

Yleisötilaisuuksien raja on vedetty heinäkuun loppuun asti 500 henkeen. Jokioisilla tai muillakaan suomensarjapaikkakunnilla tuo raja ei ole vaarassa. Viime kaudella Jokioisilla oli parhaimmillaan nelisensataa katsojaa toisessa paikallispelissä, mutta usein väkimäärä jäi sadan vaiheille.

– Ilman yleisöä pelaaminen ei palvelisi ketään. Tietyillä ehdoilla kuten turvaväleillä ja käsidesillä pelaaminen onnistuu taatusti yleisön edessä, Kettunen korostaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic