Urheilu Forssa

Paluumuuttaja Tapio Niemisen kauppareissut kestävät, mutta levypallorohmu on tyytyväinen ratkaisuunsa

Mittavan uran koripallon pääsarjassa tehnyt Tapio Nieminen palasi loppuvuodesta Forssaan, eikä tietenkään hylännyt valmentamista.
FoKoPon takavuosien tähtipelaaja Tapio Nieminen on palannut takaisin Forssaan. Hän valmentaa koriskoululaisia Jokioisilla ja kehitysvammaisia Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
FoKoPon takavuosien tähtipelaaja Tapio Nieminen on palannut takaisin Forssaan. Hän valmentaa koriskoululaisia Jokioisilla ja kehitysvammaisia Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Moni koripalloihminen muistaa Tapio Niemisen erityisesti kaudesta 1993-94, jolloin FoKoPo saavutti seurahistoriansa toistaiseksi ainoan miesten SM-mitalin. Nieminen kuului kasvattiseuransa runkopelaajiin ja pussitti pisteitä uransa parhaalla kaudella lähes 15 pisteen keskiarvolla. Vielä paremmin “Tapa” muistetaan levypallorohmuna – käsiin tarttui 9,2 levypalloa ottelua kohden. Näistä 4 oli hyökkäyslevypalloja, mikä on 194-senttiselle pelaajalle huima määrä jopa yli 10 senttiä pidempien jenkkipelaajien seassa.

Nieminen tuli pelaajaurallaan tunnetuksi myös vastustajien leireissä levypalloistaan. Niiden taustalla oli ennen kaikkea oikea-aikaisuus. Nieminen osasi ponnistaa juuri oikeaan aikaan, minkä ansiosta moni pallo liimautui hänen näppeihinsä.

Ainakin Forssan seudun koripalloilun kannalta Nieminen teki avopuolisonsa, niin ikään koripallotaustaisen Pia Heinon kanssa loppuvuodesta oikean ratkaisun, kun päätti palata reilun 20 vuoden tauon jälkeen synnyinkaupunkiinsa. Nieminen ehti asua Turussa vuodesta 2000 asti. Paluun taustalla on useitakin syitä.

– Vanhemmat muuttivat Turuntien asunnosta Tyykihoviin. Asuntoa yritettiin hetki kaupata, kunnes Pia totesi vähän puolileikillään kai, että mitä jos ostettaisiin se ja muutettaisiin Forssaan. Pia on kotoisin Jokioisilta ja hänen perhettään asuu yhä siellä, mikä helpotti ratkaisua, Nieminen taustoittaa.

Yksi syy muuttoon oli Forssan huomattavasti edullisempi hintataso. Niemisen pojan yksiö Turussa maksoi enemmän kuin kolmio Forssassa.

Nieminen käy edelleen töissä Turussa. Hän vastaan Area-konsernissa sähköosastosta yksikönpäällikkönä, alaisia Niemisellä on viitisenkymmentä. Heino työskentelee TyKS:n teho-osastolla, mutta miettii parhaillaan, löytyisikö Forssasta alan töitä.

– Olemme olleet tyytyväisiä muuttoon. Forssa tuntuu kodilta. Täällä näkee paljon vanhoja tuttuja. Kauppareissut kestävät, mutta se ei minua haittaa. Liikkuminen Forssassa on paljon helpompaa, kaupungilta laidalta toiselle laidalle pääsee viidessä minuutissa, Nieminen kehuu.

Niemisen ura pääsarjatasolla päättyi kauteen 1999-2000 Uudenkaupungin Korihaissa. Vielä kaudella 2004-05 hän kävi pitämässä TuNMKY:n 1. divisioonassa pelattuaan puolet kaudesta 12,5 pisteen ja 9,8 levypallon keskiarvolla.

Koripalloa Nieminen pelasi alemmilla sarjatasoilla viime kauteen asti. Pitkään FoKoPo III:ssa 4. divisioonaa, viimeiseksi jääneen kauden Ura Basketin 4. divisioonajoukkueessa, kun FoKoPossa legendaarisen kolmosjoukkueen toiminta loppui.

– Aloitin aikuisten pelit 14-vuotiaana kaudella 1982-83 FoKoPo III:ssa. Silloin joukkueessa pelasivat muun muassa Suonpään veljekset Matti ja Jukka, Laaksosen Seppo, Rakkolaisen Pasi ja Järveläisen Markku. Ajattelin, että peliura päättyisi samassa joukkueessa, mutta ei.

Nieminen aloitti pelaamisen vuonna 1975.

– Harjoitukset olivat Talsoilan koululla. Äiti ei ostanut minulla eikä veljelleni Timolle tossuja. Hän sanoi, ettette te siellä kahta viikkoa kauempaa viihdy. Tuli viihdyttyä 45 vuotta, muutamat tossutkin ehtivät siinä ajassa kulua, Nieminen naureskelee.

Myös valmennustehtävissä Nieminen on ollut pitkään. Hän aloitti valmennushommat TuNMKY:ssa vuonna 2004 oman poikansa joukkueessa yhdessä toisen pitkäaikaisen pelaajan Mikael Salmen kanssa. Nieminen valmensi poikansa joukkuetta aina A-poikiin asti. Nieminen kuului myös seuran edustusjoukkueen taustaryhmään ja johtokuntaan.

Ura Basketin edustusjoukkuetta Nieminen valmensi yhden kauden apu-, yhden päävalmentajana.

Forssan palattuaankaan Nieminen ja Heino eivät halunneet lajista luopua. He valmentavat Jokioisilla juuri aloittanutta koriskoululaisten ryhmää ja kehitysvammaisten ryhmää Forssassa.

– Aloitimme unified-ryhmän kanssa maanantaina ja heitä oli heti 10. Pelaajia on 14 ikävuodesta ylöspäin ja molempia sukupuolia. Pia on valmentanut kehitysvammaisia Turun Riennossa ja vedimme ryhmää myös Kaarinassa. Veljeni Timo taas valmentaa heitä Pussihukissa Vantaalla, Nieminen kertoo.

– Kehitysvammaisten kanssa ohjeiden on oltava selkeitä ja niitä pitää toistaa. He ovat oikein tunnollisia, eivätkä sävellä omiaan. Hienointa se onnistumisen ilo, joka heistä välittyy. Koria esimerkiksi tuuletetaan kunnolla. Kun sitä iloa katsoo, tuntee itsekin onnistuneensa. FL

Tapio Nieminen

Syntynyt 16.11. 1967 Forssassa

Asuu Forssassa avopuolisonsa Pia Heinon kanssa

Edusti pitkällä urallaan kasvattiseuraansa FoKoPoa 10 ja Korihaita 3 kautta 12,5 pisteen ja 9,8 levypallon keskiarvolla. Puolikas kausi 1. divisioonaa TuNMKY:ssa.

Saavutti SM-pronssia ja Suomen cupin hopeaa FoKoPossa kaudella 1993-94.

Velipoika Timo valmensi FoKoPon edustusjoukkuetta, toimii nykyisin Pussihukkien organisaatiossa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020