Urheilu Forssa

Penkkipunnerruksen SM-kultaan tähyävä Jari Lehti muutti koronan myötä harjoitteluaan ja pudotti painoa 15 kiloa – SM-kulta silti yhä tavoitteena

Penkkipunnerruksen SM-kultaan yhtä tähyävä forssalaisvoimamies aloitti uudelleen juoksuharrastuksen ja pudotti painoa 15 kiloa.
Juoksulenkit ovat tulleet penkkipunneruksen SM-kultaan tähtäävän Jari Lehden ohjelmaan lähes päivittäin. Yleensä hän juoksee pururadalla joko Paavolassa tai Somerolla ja lenkkikaverina on kääpiöpinseri Repe. Kuva: Tapio Tuomela
Juoksulenkit ovat tulleet penkkipunneruksen SM-kultaan tähtäävän Jari Lehden ohjelmaan lähes päivittäin. Yleensä hän juoksee pururadalla joko Paavolassa tai Somerolla ja lenkkikaverina on kääpiöpinseri Repe. Kuva: Tapio Tuomela

Se oli yksi perjantai-ilta huhtikuussa, kun Vesihelmi oli mennyt koronapandemian johdosta kokonaan kiinni. Penkkipunnerruksen SM-kultaan alle 45-vuotiaissa tosissaan treenannut forssalainen Jari Lehti istui saunan lauteilla ja mietti elämäänsä perinpohjaisesti.

Mies oli täyttänyt 40 vuotta ja voimaa oli kuin pienessä kylässä, mutta olo ei tuntunut hyvältä. Kovennetun harjoittelun seurauksena paikkoja särki, ja unikin olisi voinut olla parempilaatuista. Maaliskuulle Turkuun suunniteltu raw-penkkipunnerruskisa oli jo peruttu, ja elokuun SM-kisatkin olivat vaarassa. Niihin Lehti oli tähdännyt jo pidempään, ihan tosissaan ainakin joulukuusta asti, jolloin harjoittelu laitettiin valmentaja Marko Mäkilän johdolla uuteen uskoon.

– Olen takavuosina juossut parhaana vuotena 2 000 kilometriä 10 kilometriä 37 minuuttiin. Kovin saavutukseni on silti juokseminen Levin huipulle ja alas, matkaa per suunta on 4,1 kilometriä. Keväällä olin kuitenkin aivan mätisäkki-kunnossa, Lehti kertoo.

Pari kiloa karamellejä

Yleensä ihminen juoksee ensin ja saunoo sen jälkeen. Lehti on kuitenkin ihminen, joka tekee mitä päättää. Niinpä hän veti saunan jälkeen lenkkikamat päälle ja lähti juoksemaan. Siitä illasta lähtien Lehti on juossut lähes joka päivä.

– Kaksi kertaa olen juossut yli kaksi kilometriä, muuten lenkit ovat olleet kahden kilometrin mittaisia. Maksimivoimaa ajatellen aerobinen liikunta ei saa kestää tuntia. Aloitan hiljaa ja juoksen lopun täysillä. kahden kilometrin lenkinkin jälkeen fiilis on loistava, vastaavaa tunnetta ei saa, vaikka penkkaisi 500 kiloa.

Paavolan pururadalla Lehti juoksi 2040 metriä aikaan 8.19. Se vastaa Cooperin testissä 2500 metrin tulosta, mikä on hänen ikäiselleen erinomainen. Lehti myöntää, että nykykuntokaan ei riitä vastaavaan vauhtiin 10 kilometrin lenkillä, mutta vahvaa edistystä juoksukunnossa on siis nopeasti tapahtunut.

– Ruokavaliota en ole tänä aikana muuttanut. Syön edelleen 3-4 lämmintä ateriaa päivässä, mutta annoskoot ovat hieman pienentyneet talvesta. Hiilihydraatteja on pakko saada näillä treenimäärillä paljon. Karamelliä menee pari kiloa viikossa, enkä kieltäydy pullastakaan kun sitä on tarjolla, hän kertoo.

Vyötärön ympäriltä lähti 15 senttiä

Lehden paino oli keväällä korkeimmillaan 112 kiloa. Alimmillaan paino oli 95,5, nyt se on 97-98 kilon välillä.

– Parasta on, että vyötärön ympäriltä on lähtenyt 15 senttiä. Paikat eivät särje, uni tulee paremmin ja olo on kaikin puolin mukavampi, Lehti hehkuttaa.

Lehden kolmesta pojasta kaksi on juossut isoisänsä kanssa Forssan Suvi-illassa kympin. Lehti on luvannut pojilleen, että ensi vuonna hänkin on juoksemassa.

Juoksulenkit tulivat jäädäkseen

Juoksulenkit ovat Lehden mukaan tulleet hänen elämäänsä jäädäkseen, niin koukussa mies juoksemisen tuomaan fiilikseen on. Salitreenejä jäi kevään ja kesän aikana väliin, vaikka Vesihelmen ollessa suljettuna Lehti harjoitteli KuntoForssassa.

Harjoittelumetodit salilla laitettiin kevään aikana uuteen uskoon. Aiemmin Lehti teki isoilla painoilla pieniä sarjoja, nyt pienillä painoilla pitkiä sarjoja. Hän arvelee, että maksimivoimassa on tultu kevään huippukunnosta 30 kiloa alaspäin.

Keväällä Lehti oli omien sanojensa mukaan 200 kilon penkkauskunnossa. Hän ei silti ole huolissaan siitä, etteikö riittävä määrä painoa nousisi lokakuussa, jolloin SM-kisat on tarkoitus järjestää Savonlinnassa. Seuraavien viikkojen aikana painoja lisätään ja sarjoja lyhennetään.

– En lähde SM-kisoihin, ellei kultaan ole mahdollisuutta. 110 kilon sarjassa 180 kiloa riittää kultaan ja uskon pääseväni siihen tulokseen. 99-prosenttisesti olen nostamassa Savonlinnassa. Vielä on tietysti epävarmaa, järjestetäänkö kisoja lainkaan. Jos kisat koronan toisen aallon takia perutaan, minulla on vielä kolme vuotta aikaa nostaa alle 45-vuotiaiden sarjassa, Lehti pohtii. FL

 

Lue myös: Jari Lehti treenaa nyt kovempaa kuin koskaan. 

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic