Urheilu Forssa

Perinteikäs pörssi jatkuu uudessa paikassa: Talsoila vaihtuu Vieremään

Forssan moukaripörssi siirtyy turvallisuussyiden takia Talsoilan kentältä Vieremän montulle.
Moukaripörssi heitetään ensi vuonna Vieremässä. Atte Lähdekorpi kävi ottamassa tuntumaa Talsoilasta tuotuun häkkiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Moukaripörssi heitetään ensi vuonna Vieremässä. Atte Lähdekorpi kävi ottamassa tuntumaa Talsoilasta tuotuun häkkiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Perinteikäs Forssan moukaripörssi heitetään jatkossa Talsoilan kentän sijasta Vieremän montulla. Pörssi ehdittiin kisata 75 kertaa Talsoilassa, mutta jatkossa heitetään turvallisuussyiden takia parin kilometrin päässä montulla.

– Moukaripörssin häkki piti siirtää jo muutama vuosi sitten Vieremään, mutta silloin meidät saatiin puhuttua ympäri. Siirron takana ovat turvallisuustekijät. Me kaupungilla olemme vastuussa, jos moukari karkaa ja jotakin sattuu, kertoo puistotyönjohtaja Ismo Ojansuu Forssan kaupungilta.

Moukaripörssin pari vuotta siten kunnostettu häkki siirrettiin Vieremän montulle vanhan huonokuntoisen häkin tilalle. Myös varsinainen heittorinki on poistettu Talsoilasta.

– Talsoilassa ei pystytty takaamaan yleisön ja ohikulkevien turvallisuutta. Rinki oli sellaisessa paikassa, että etenkin vasurien pitkät heitot saattoivat karata kadulle asti. Me emme pystyneet tekemään sellaista häkkiä, että heittojen karkaaminen olisi pystytty varmasti estämään.

Ojansuun mukaan Vieremä on hyvä paikka pörssille. Siellä on maankuulu rinki, joka mahdollistaa pitkät heitot. Heittopaikkana Vieremä paljon turvallisempi kuin Talsoila.

Talsoilan hiekkakenttä palvelee kesäkaudella pesäpallokenttänä. Talvisin paikalle on jäädytetty alue yleisöluistelua varten.

Kaksijakoiset tunteet siirrosta

Pörssin kävijät suhtautuvat heittopaikan siirtoon kaksijakoisin tuntein.

– Kyllä tässä tietysti vähän harmissaan ollaan. Talsoilan kenttä on niin hyvällä paikalla, ohikulkijoiden oli helppo jäädä seuraamaan kisaa ja autonkin sai pysäköityä ihan viereen. Toisaalta ymmärrämme turvallisuusnäkökulman, Talsoilan heittopaikasta ei ollut ilmeisesti sitten mahdollista saada täysin turvallista, kertoo pörssiaktiivi Atte Lähdekorpi.

Pörssi kuitenkin jatkuu ja Lähdekorpi uskoo, että valtaosa viime vuosien heittäjistä jatkaa kisaamista. Pörssi on tarkoitus ensi vuonnakin heittää kolmena sunnuntaina syyskuun aikana.

– Voi olla, että hieman osallistujamäärä putoaa heittopaikan vaihtumisen takia. Mielenkiinnolla odotamme, miten uusi paikka otetaan vastaan.

Heikkojalkaisille heittäjille pörssipaikan uusi sijainti voi olla kynnyskysymys. Pysäköintialueelta on heittopaikalle matkaa noin 300 metriä, mikä saattaa olla pitkä matka vanhimmille pörssivieraille..

Vieremän rinki huippuluokkaa

Vieremän rinkiä pidetään erinomaisena.

– Vieremän rinki on riittävän pitävä, mutta se mahdollistaa sujuvan pyörimisen. Kuivalla kelillä se on erinomainen.

Heittoaluetta aiotaan tasata ja muutama puu takaa kaataa, jotta pitkät, 85–90 metrin heitot ovat mahdollisia. FL

75 kertaa kisattiin Talsoilassa

Forssan moukaripörssi on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1945. Tähän asti pörssi on kisattu Talsoilan kentällä, jatkossa heitetään Vieremän montulla.

Siirron syynä oli kaupungin mukaan turvallisuus. Vanhassa paikassa pitkät ohiheitot saattoivat kaartaa kadulle asti.

Moukarihäkkiä uusittiin vuonna 2018. Häkin suuaukkoa ei saatu tehty sellaiseksi, että se olisi estänyt heitot ohi sektorin.

Pörssikilpailussa heitetään 5,440 kilon pörssimoukaria. Nykyään naiset heittävät kevyempää 4 kilon moukaria.

Ikähyvitys mahdollistaa iäkkäiden ja nuorten heittäjien menestymisen.

Wahlmanilla ennätys

Pörssin pisimmät kaaret, 
Top 10: 1) Marko Wahlman 87,74 vuonna -94, 2) Harri Huhtala 87,70 -88, 3) Henri Liipola 87,31 -17, 4) Lasse Akselin 87,10 -91, 5) Pasi Heikkilä 85,20 -92, 6) Juha Kauppinen 82,94 -11, 7) Jukka Huima 79,14 -90, 8) Ville Laaksonen 76,42 -06, 9) Janne Pasanen 76,20 -95, 10) Mika Hansson 74,70 -87.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic