Urheilu Jokioinen

Pesäpallokausi valuu väkisin syksyyn

Kun joukkueharjoittelu kiellettiin, lentää pallo nyt parin pelurin lyönti- ja heittotreeneissä.
Viime kaudella pelattiin Jokioisten pesäpallohistorian ensimmäiset Suomensarjan paikallispelit. Koetus voitti ensimmäisen pelin, Koetus Juniorit toisen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Viime kaudella pelattiin Jokioisten pesäpallohistorian ensimmäiset Suomensarjan paikallispelit. Koetus voitti ensimmäisen pelin, Koetus Juniorit toisen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pesäpallosarjojen piti käynnistyä kuukauden kuluttua, mutta jo nyt on selvää, ettei ennen kesäkuuta pelata yhtään peliä.

Superpesiksen ja Ykköspesiksen sarja-avaukset on siirretty kesäkuun alkuun ja sinne ajoitetaan myös Suomensarjojen startti. Moni on tosin sitä mieltä, etteivät pelit ala koronaepidemian vuoksi vielä tuolloinkaan.

– En usko, että pelit alkavat vielä kesäkuun alussa. Juhannuksen jälkeen aloittaminen on todennäköisempää. Se tarkoittaa sitä, että pitää tulla nätti syksy, arvioi Jokioisten Koetuksen puheenjohtaja ja manageri Ari Kettunen.

– Luulen että kausi kestää syyskuun loppuun asti, arvelee myös Koetus Juniorien puheenjohtaja ja miesten pelinjohtaja Petri Lehtonen.

Syyskuussa ei voi pimenevien iltojen vuoksi pelata enää arkipelejä, mutta viikonloppuisin pesäpallo lentää todennäköisesti pitempään kuin koskaan aiemmin.

Harjoitukset loppuivat

Pesäpalloilijoiden harjoituskausi oli hyvässä vauhdissa, kunnes touhu vihellettiin poikki maaliskuun puolivälissä, kun yhteisharjoittelu kiellettiin.

Pesäpalloilijat pääsivät pitkästä aikaa lyömään huippuolosuhteissa Eerikkilän jalkapallohallissa. Myös kotikenttä Jokioisilla olisi ollut väliin jääneen talven ansiosta pelikunnossa poikkeuksellisen aikaisin, mutta sinne joukkueet eivät ehtineet.

– Meillä piti olla kuusi harjoituspeliä, joista vain yksi ehdittiin pelata Eerikkilässä Järvenpäätä vastaan. Nyt joukkueharjoitukset ovat seis tässä vaiheessa kesäkuun alkuun asti, Lehtonen toteaa.

Koetuskin harjoitteli Eerikkilässä, mutta ei ehtinyt pelaamaan harjoituspelejä.

– Osa joukkueemme hyvinkääläisistä pelaajista treenasi yhdessä Tahkon A-poikien kanssa. Nyt pelaajat tekevät kaksistaan heittoharjoituksia ja verkkoon lyöntiä, Kettunen kertoo.

Omatoimiohjelmia

Koetus Juniorien uusi päätoiminen valmennuspäällikkö Ari Kenttäaho laatii sekä miehille että juniorijoukkueille viikoittain omatoimisen harjoitusohjelman.

– Somessa näkyy, että lyöntiverkkoja on viritetty kotipihoillekin, Lehtonen kuvailee.

Lehtonen arvelee, että poikkeustilanteessa joukkueille riittäisi ennen sarjojen alkua parin viikon yhteisharjoittelu.

Miesten Suomensarjan etelälohkossa oli viime vuonna vain kahdeksan joukkuetta, mutta nyt etelä on yhdellätoista joukkueella lohkoista suurin.

– Pelejä tulee 20 mikä on hyvä määrä. Juniorisarjoja pelataan ehkä paljolti turnausmuotoisina niin, että pelien määrä voi joukkueilla jäädä eri suuruisiksi, joten sarjataulukkoja ei pidetä, Lehtonen arvelee.

Kokoonpanomuutoksia

Koetus kokosi marraskuussa käytännössä kokonaan uuden joukkueen, jonka kokoonpano on talven aikana hieman muuttunut. Jo viime kaudella Koetuksessa pelannut Kosti Kaunismäki sekä Espoosta siirtymässä ollut Tim Kröckel eivät armeijapalveluksen vuoksi pelaakaan Jokioisilla alkavana kautena.

Vastaavasti tulopuolelle ilmaantuivat Vepsäläisen veljekset Janne ja Joonas. Ensinmainittu palaa Järvenpäässä pelaamansa kauden jälkeen Koetukseen ja Joonas palaa peliin välivuosien jälkeen.

Kolmas tuore tulokas on Hyvinkään Tahkon 17-vuotias kasvatti Eetu Lehto, joka on pelannut B-poikien Itä-Lännessä. Hän on Koetuksen pelinjohtajaksi palanneen Mika Lehdon veljenpoika.

Lehto katsastaa Koetuksen 11 pelaajan kokoonpanoon vielä kahta pelaajaa.

Junioreilla tuplaten isompi rinki

Koetus Juniorien rinki on kaksi kertaa isompi eli 22 pelaajan suuruinen.

Viime kauden rungosta ovat pois joukkueen tehokkain lyöjä Teemu Mäntyvaara, lyöjäjokeri Ville Kallio sekä lupaava etenijä Joel Ilola, joka siirtyi Ykköspesiksestä Suomensarjaan palanneeseen Pöytyän joukkueeseen.

Koetus Juniorien viime kauden tehokkain etenijä Tomi Lehtonen pelaa kaksoisedustuksella Loimaalla Ykköspesistä ja Koetus Junioreissa Suomensarjaa. Lehtonen tosin ehtinee vain joihinkin suomensarjapeleihin, sillä hän jatkaa myös Mansessa Eetu Mutikaisen kanssa B-poikien SM-sarjassa ja heinäkuussa kaksikolla alkaa lisäksi armeijapalvelus.

Koetus Juniorit saa vastavuoroisesti Mansen B-pojista kolme pelaajaa, Aaro Lamminsivun, Markus Karhulan, Tiitus Tuulen suomensarjarinkiinsä.

Koetus Junioreilla ei ole alkavalla kaudella omaa B-poikajoukkuetta, joten kuusi jokioislaista siirtyy pelaamaan Mansen B-poikien kakkosjoukkueeseen.

Jokioislaisille jäi viime kaudesta paljon petrattavaa, kun joukkueet jäivät hännille Suomensarjan etelälohkossa. Koetus jäi jumboksi putoajan paikalle, mutta anoi ja sai sarjapaikkansa takaisin. FL

Koetus 2020:

Jere Halttunen, Ville Harju, Mika-Matti Heinonen, Jere Handolin, Miki Leppäniva, Antti Hampori, Teemu Matikainen, Niko Markkula, Janne Vepsäläinen, Joonas Vepsäläinen, Eetu Lehto

Pelinjohtaja: Mika Lehto

Koetus Juniorit:

Alex Ahonen, Roope Arkkila, Nestori Kalliomäki, Nico Kinos, Mikko Laiho, Rauli Lilja, Tomi Lehtonen, Topi Leino, Eetu Mutikainen, Teemu Mäkinen, Petteri Mäntyvaara, Ville Nieminen, Lassi Nordman, Akseli Sakkinen, Milo Rämö, Paavo Salo, Joni Salo, Jerry Villa, Valtteri Virtanen, Aaro Lamminsivu, Markus Karhula, Tiitus Tuuli

Pelinjohtaja: Petri Lehtonen

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic