Urheilu Forssa

Poika kotiin yhteispelillä: Ei minä, minä, minä, vaan kaverille kanssa

Hero Mali toi Pojan vieraisille Forssaan. Saumaton yhteishenki ja raudanluja fysiikka Suomen kevään maailmanmestaruuden takana.
Hero Malin mukaan Suomen maailmanmestaruuden salaisuus oli rautaisen fysiikan ohella saumaton yhteishenki. Kuva: Tapio Tuomela
Hero Malin mukaan Suomen maailmanmestaruuden salaisuus oli rautaisen fysiikan ohella saumaton yhteishenki. Kuva: Tapio Tuomela

Kesällä 2013 silloinen Ässien fysioterapeutti Hero Mali toi Forssan torille nähtäville porilaisjoukkueen keväällä voittaman Kanada-maljan. Nyt lauantaina forssalaislähtöinen Mali kantoi torikansan ihasteltavaksi vielä arvokkaamman pystin, Leijonien keväällä saavuttaman maailmanmestaruuspokaalin.

– Tässä on vuosien varrella pidelty pari kertaa pikkupoikaa, mutta nyt mukana on se oikea Poika, Suomen maajoukkueen fysiikkavalmentajana ja fysioterapeuttina toimiva Mali totesi.

Mali sai maailmanmestaruuspokaalin haltuunsa perjantaina FPS:ssäkin aikaan pelanneen Veli-Matti Savinaisen ja Jere Sallisen pyttyjuhlien jälkeen. Lauantaina aamupäivällä Mali poikkesi ”Pojan” kanssa jäähallilla.

Päivällä oli Forssan torin vuoro ja illalla edessä kekkerit Vesihelmessä. Seuraavaksi pokaali siirtyy MM-jäällä loistaneelle Kaapo Kakolle.

– Tässä tuli kyllä virhe järjestyksessä. Olen sitä mieltä, että pokaalin olisi pitänyt ensin kiertää kaikki pelaajat ja sitten vasta siirtyä meille muille. Pelaajat ensin, Mali tuumi.

”Älä ole huolissasi, vaikka häviäisimme”

Keväällä saavutettu maailmanmestaruus oli Suomelle kolmas. Ensimmäinen tuli 1995 Curre Lindströmin johdolla, kevään 2011 ja 2019 kullat on saatu Jukka Jalosen alaisuudessa.

Suomi ei ollut Slovakian turnauksen suosikkeja, mutta pelasi parhaat pelinsä oikeaan aikaan ja otti ansaitun mestaruuden.

– Me teimme kovaa fysiikkaa valmistavilla leireillä ja vielä kisoissakin. Jalosen Jukka sanoi minulle, että älä ole huolissasi, vaikka häviäisimme harjoitusotteluissa Tanskalle. Meillä oli eri jutut mielessä, olla iskussa vasta kisoissa.

Hero Mali toi Pojan Forssan torille.

Kovan kunnon ja raudanlujan tahdon ohella Hero nostaa yhteishengen tärkeäksi osaksi mestaruusreseptiä.

– Meillä oli niin tasainen porukka, kukaan ei ollut ylitse muiden. Oli ihan sama, kuka teki maalin, kaikki olivat iloisia. Ei sitä minä, minä, minä -meininkiä, vaan kaverille kanssa.

Mestaruutta kisoissa ei mietitty kuin vasta summerin soidessa.

– Ensimmäisen kerran minulle tuli mieleen maailmanmestaruus finaalin kolmannen erän viimeisen 10-minuuttisen alkaessa. Ja silloinkin suljin ajatuksen mielestäni, sillä peli oli vielä kesken, Mali kertoi.

Reissaamista KHL:ssä

Päätyönsä Mali tekee Jokereiden KHL-joukkueen parissa. Reissaamista tulee kauden mittaan enemmän kuin Atlantin takana NHL-joukkueille, mutta Mali sanoo olevansa kauden alla täynnä virtaa.

Mali on päässyt tekemään työtänsä mestaruuksia voittaneiden huippujoukkueiden kanssa. Mikäs on yhä forssalaisena itseään pitävän Malin oma salaisuus?

– Tulen ihmisten kanssa toimeen. Se on ihan ykkösasia tässä hommassa niin kuin muuallakin elämässä.

Ja osaahan mies työnsä erinomaisesti, kuten maajoukkuepelaajien vuolaat kiitokset mestaruuden jälkeen viimeistään todistivat.

– Se on se toinen puoli, Mali lisäsi. FL

Suomen kolmas, Jalosen toinen

Suomi on voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden kolme kertaa; vuonna 1995, 2011 ja 2019.

Suomen tie kultaan kevään Slovakian MM-kisoissa:

Alkulohko: Suomi-Kanada 3–1, Slovakia-Suomi 2–4, Yhdysvallat-Suomi 3–2 (ja.), Suomi-Tanska 3–1, Suomi-Iso-Britannia 5–0, Ranska-Suomi 0–3, Suomi-Saksa 2–4.

Puolivälierä: Suomi-Ruotsi 5–4 (ja.).

Välierä: Venäjä-Suomi 0–1.

Loppuottelu: Kanada-Suomi 1–3.

Suomen joukkue:

Kenttäpelaajat: Mikko Lehtonen, Oliwer Kaski, Marko Anttila, Arttu Ilomäki, Veli-Matti Savinainen, Niko Ojamäki, Juhani Tyrväinen, Kaapo Kakko, Toni Rajala, Eetu Luostarinen, Henri Jokiharju, Petteri Lindbohm, Joel Kiviranta, Miika Koivisto, Atte Ohtamaa, Jani Hakanpää, Sakari Manninen, Niko Mikkola, Kristian Kuusela, Jere Sallinen, Harri Pesonen, Juho Lammikko.

Maalivahdit: Kevin Lankinen, Veini Vehviläinen, Jussi Olkinuora.

Joukkueenjohto: Päävalmentaja Jukka Jalonen, apulaisvalmentajat Kari Lehtonen, Mikko Manner, Antti Pennanen. Huoltopäällikkö Riku Koivunen, lääkäri Matti Lehtovirta, fysioterapeutit Hero Mali, Juha Sulin.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat