Urheilu Forssa

Poika mukana on helppo hymyillä: Suomen mestari Miro Ruokonen toi Kanada-maljan Forssaan

Kanada-malja FoPS-kasvatti Miro Ruokosen mukana Forssassa. HPK-laituri haluaa olla jatkossa vielä parempi ja rohkeampi pelaaja.
FoPS-kasvatti Miro Ruokonen tuli Kanada-maljan kanssa vieraisille vanhaan kotikaupunkiinsa Forssaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
FoPS-kasvatti Miro Ruokonen tuli Kanada-maljan kanssa vieraisille vanhaan kotikaupunkiinsa Forssaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

FoPS-kasvatti Miro Ruokonen toi Kanada-maljan näytille Forssaan. Ihan jokakeväinen vieras ”Poika” ei Forssassa ole, sillä viimeksi mestaruusmalja taisi piipahtaa täällä vuonna 2013, jolloin sen toi vieraisille silloisen mestarijoukkue Ässien fysioterapeuttina toiminut Hero Mali.

HPK-laituri Ruokonen ei ole suunnitellut Pojalle täyteen ahdettua ohjelmaa. Perjantaina Suomen mestari ja malja käyvät Armantissa, muuten aika kuluu lähinnä kotiloissa.

– Kotosalla ollaan pääasiassa. Kavereita tulee kyllä saunomaan, samalla pääsevät näkemään maljaa. Poika pysyy kyllä olohuoneen puolella, se saunoi Hämeenlinnan mestaruusjuhlissa ihan tarpeeksi, Ruokonen kertoo.

Ruokonen ja Kanada-malja herättivät eilen Scandicissa poiketessaan ansaittua huomiota. SM-kultamitalisti jaksoi poseerata palkinnon kanssa ja vastailla uteliaiden kysymyksiin.

– Mukavahan se on, että ihmiset ovat kiinnostuneita ja haluavat ottaa kuvia, Ruokonen sanoi.

 

Ruokonen ei osannut viime treenikauden alussa ajatella, että HPK yltäisi finaaleihin asti ja kellistäisi niissä kestomenestyjä Kärpät. Liigan päästessä vauhtiin usko oli jo vahvistunut.

– Huomasimme, että joukkueen peli toimii ja pelaajat kehittyvät. Luotto oli vahva.

HPK kasvoi vielä pari pykälää kauden mittaan ja ylsi lopulta mestariksi. Mestaruus on HPK:n seurahistorian toinen, edellinen tuli keväällä 2006.

– Uskon, että olimme sitkeitä ja puolustimme vielä hieman paremmin kuin Kärpät, Ruokonen sanoo.

Omiin peliesityksiinsä Ruokonen on kohtuutyytyväinen. 23-vuotias laitahyökkääjä pelasi tasaisen varman kauden ja keräsi 57 runkosarjapelissä 8 tehopistettä.

– Olisihan niitä tehoja saanut löytyä enemmänkin, mutta ei oikein uponnut. Ensi kaudella sitten.

 

HPK:n mestarijoukkue hajoaa ensi kaudeksi, kun parisen kentällistä pelaajia suuntaa uusiin seuroihin. Ruokonen sen sijaan pelaa ainakin ensi kauden Hämeenlinnassa. Hän teki jo talvella vuoden jatkosopimuksen

– Viihdyn Hämeenlinnassa ja HPK:ssa. HPK on hienosti hoidettu seura, jossa tehdään kaikki pienet asiat hyvin. Valmennus on huippuluokkaa.

Suomen mestaruus on Ruokosen uran kruunu, josta ei ole helppo pistää paremmaksi. Pelaajana hän uskoo yhä kehittyvänsä, 23-vuotiaana parhaat vuodet ovat vielä edessä.

Fyysisesti Ruokonen pitää itsensä hyvässä tikissä, henkisellä puolella on hänen mukaansa vielä tekemistä. Ruokonen kaipaa itseltään lisää rohkeutta ja halua kokeilla uusia juttuja kentällä.

– Olin tällä kaudella jo HPK.n runkopelaajia. Vielä yksi steppi pitäisi ottaa, että nousisin rivipelaajasta avainpelaajien joukkoon. FL

Siirtolaisten lahjoittama kiertopalkinto mestarille

Kanada-malja eli tuttavallisemmin ”Poika” on kiertopalkinto, jonka saa haluunsa jääkiekon Suomen mestarijoukkue.

Maljan lahjoittivat Kanadan suomalaissiirtolaiset Suomen Jääkiekkoliitolle.

Palkinto jaettiin ensi kerran vuonna 1951

Alun perin maljan laattoihin merkittiin mestarijoukkueen nimi ja vuosiluku, mutta SM-liigan perustamisesta lähtien siihen on kirjattu myös pelaajat.

Kanada-maljasta tehtiin 1991 kopio, ja alkuperäinen annettiin näytteille Suomen Jääkiekkomuseoon Tampereelle. Voittajajoukkue saa voitetun finaalin jälkeen jäälle aidon Kanada-maljan, minkä jälkeen se vaihdetaan kopioon.

2010-luvulla

mestaruuden ovat voittaneet ja maljan saaneet TPS (-10), HIFK (-11), JYP (-12), Ässät (-13), Kärpät (-14), Kärpät (-15), Tappara (-16), Tappara (-17), Kärpät (-18) ja HPK (-19).

Näkoislehti

4.6.2020

Fingerpori

comic